VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 16.10.2012
Janez Janša v Zagrebu kar štirikrat v štirih dneh!
16.10.2012, , Slovenija


Janez Janša v Zagrebu kar štirikrat v štirih dneh!

»Jaz sem Janez Janša je gotovo eden najboljših domačih dokumentarcev zadnjih let, ki navidezno abstraktno, filozofično temo pripelje v polje družbenega razmisleka in jo konkretizira do njenih temeljev.«
Ženja Leiler, Pogledi, 10.10.2012

Inline image 2


Film »Jaz sem Janez Janša«, ki je konec septembra doživel premiero na domačih tleh, bo mednarodno festivalsko premiero doživel že v naslednjih dneh, na 10. zagrebškem filmskem festivalu (ZFF). Ta bo v hrvaški prestolnici potekal med 14. in 21. oktobrom 2012.

Uvrstitev filma »Jaz sem Janez Janša« med 16 dokumentarnih filmov, ki jih bodo prikazali na letošnjem ZFF, dokazuje, da je film zanimiv tudi za mednarodno občinstvo, saj tako tematika filma kot njen prikaz nagovarjata slehernega posameznika, ki ga želi film spodbuditi k razmisleku o lastnem imenu, hkrati pa opozoriti na družbene razsežnosti osebnega imena.

Film »Jaz sem Janez Janša« je edini v sekciji dokumentarnih filmov, ki ga bodo v Zagrebu v štirih dneh zavrteli kar štirikrat - vsi ostali filmi tega tekmovalnega sklopa imajo po tri projekcije. Občinstvo si bo film »Jaz sem Janez Janša« lahko ogledalo na glavnih festivalskih platnih in na projekciji v Muzeju sodobne umetnosti.

Med dokumentarnimi filmi, ki bodo prikazani na ZFF, kar štirje predstavljajo umetniške projekte: poleg omenjenega so to še filmi o Marini Abramović (The artist is present), kitajskem umetniku Ai Weiweiu (Never sorry) in potovanju dveh umetnikov na Islandijo (Iceberg riders). Vseh 16 dokumentarcev se bo potegovalo za nagrado Zlati voziček za najboljši dokumentarni film, režiserju zmagovalnega filma pa bo pripadla še denarna nagrada v višini 1.000 evrov.

Več informacij o filmu in podroben spored projekcij:


Kontaktni osebi:
Janez Janša, režiser / janez.jansa@aksioma.org
Marcela Okretič, producentka / aksioma4@siol.net

Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Neubergerjeva 25, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Telefon: +386-(0)41 250669
www.aksioma.org