VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 16.10.2012
VABLJENI-EPK-WHITE NOISE PAVILJON
16.10.2012, , Maribor



MARIBOR 2012 - EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE

SALZBURŠKI PAVILJON WHITE NOISE

White Noise je montažni paviljon, ki od 15. septembra do 28. oktobra 2012 z nenavadnim videzom vzpodbuja mimoidoče, da vstopijo ter se prepustijo vsebini. Paviljon, ki odbija svetlobo, in s tem ustvarja varljivo dojemanje oblike in materialov, vsakemu dopušča svojo interpretacijo tako posameznih elementov kot zgradbe kot celote, odvisno od razdalje ocenjevalca. Nastal je na podlagi javnega natečaja deželne vlade iz Salzburga s ciljem vzpodbujanja moderne arhitekture in arhitekturnih intervencij v javnih prostorih. White Noise je plod izjemnega sodelovanja med Vlado Republike Avstrije, deželno vlado Salzburga, predstavništvom avstrijske gospodarske zbornice v Sloveniji, Avstrijskim veleposlaništvom in Avstrijskim kulturnim forumom iz Ljubljane, Mestno občino Maribor ter zavodom MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture.


PROGRAM

15. 10. - 28. 10. 2012

(VSTOP PROST)


Ditka & band (koncert)

15. 10. 2012 ob 20:00

Trg svobode

18-letna Ditka je nov obraz in prava osvežitev na slovenski glasbeni sceni. Že pri enajstih letih je posnela prvi CD in pričela z nastopanjem. Leta 2005 je s skladbo Album s slikami zmagala na največjem otroškem festivalu Fens v Izoli. Leta 2010 je bila njena skladba „So fine“ uvrščena na zgoščenko Val010 - imamo dobro glasbo. Istega leta je nastopila tudi na zaključnem koncertu Odprtega mikrofona v kinu Šiška v Ljubljani. Velikega uspeha je bila leta 2011 deležna njena pesem „My guitar“ na angleškem tekmovanju UK Songwriting contest na katerem se je v kategoriji 'love songs' uvrstila v polfinale. Trenutno pripravlja dva večja projekta: avtorski projekt na osnovi angleških besedil ter uglasbitev pesmi znanih slovenskih pesnikov, kot sta Tone Pavček in Feri Lainšček. V kratkem bo v Sloveniji izšel njen novi singel Nekaj je v zraku.



Deset (razstava)

Otvoritev: 16. 10. 2012 ob 19:00

16. - 20. 10. 2012, vsak dan od 10:00 do 19:00

Trg svobode

Tri je čarobno število … tudi deset je lahko.

V desetem mesecu bomo razstavili deset del mariborskega umetnika Nenada Cizla. Čeprav bo razstava odprta zgolj pet dni, vam še vedno preostane obilo časa, da vas prevzame skrivnostnost slik, ki vam bo pomagala k lažji izbiri slike, ki jo boste odnesli s seboj.

Vljudno vas vabimo, da se udeležite tudi otvoritve razstave, ki bo 16. oktobra ob 19.00 ter obiščite umetnikov spletno stran www.cizl.si



Liberation art project: skupaj - miteinander - together - ensemble

Literatura in jazz: Krilate besede in izbruhi zvoka

17. 10. 2012 ob 20:00

Trg svobode

Projekt »Liberation art project: skupaj - miteinander - together - ensemble« je nastal na pobudo likovnega umetnika Josefa Schützenhöferja in univerzitetnega profesorja Klausa Zeyringerja, ki sta želela analizirati impulzivne reakcije javnosti na dogodke iz preteklosti ter trenutni spomin na nekatere kontroverzne osebnosti v 2. svetovni vojni. Cilj projekta je mednarodni umetniški in družbeni prispevek k razpravi o preteklosti po večjih pretresih, pa tudi spodbuda k javni razpravi o temah ter osebnostih, povezanih z dogodki v 2. svetovni vojni.
Na literarno-glasbenem dogodku Krilate besede in izbruhi zvoka se bodo predstavili slovenski in avstrijski literati in jazz glasbeniki. Sodelujoči pisci, ki se bodo predstavili s svojimi deli so Maja Hadelap, Erika Vovk, Martin Pollack in Drago Jančar, večer pa bo povezovala glasba, v zasedbi sta priznana avstrijska saksofonista Wolfgang Puschnig in Christian Maurer ter mlada talentirana slovenska glasbenika, merembist Gregor Nestorov in bobnar Marko Soršak. Večer bo povezoval Aleš Šteger.



Monoblock - modul mentalne strukture prostora

Otvoritev: 22. 10. 2012 ob 18:00

22. - 26. 10. 2012, vsak dan od 10:00 do 19:00

Trg svobode

Priznani umetnik Dušan Fišer bo predstavil svoja dela, kjer raziskuje mentalno strukturo prostora in videnja le-tega v povezavi z realnostjo.

Vizualno-konceptualno prostorski projekt se navezuje na raziskovanje mentalne strukture prostora, ki izhaja iz omejevanja le-tega v relaciji do stvarnosti.
Izhodišča so vezana na človekovo nujo in potrebo po zamejevanju prostora, ki izvira iz bivalnih, eksistencialnih in duhovnih potreb. Posledica tega je specifičen sistem struktur prostora, tako v horizontalni, vertikalni kot globinski in časovni (zgodovinski) osi. Ta se definira skozi koordinatni sistem, ki pogojuje razmerja in gibanje po prostoru in je posledica miselnega razvoja in mentalne vizualizacije misli kot posledica zavednega. Misel skozi prosojnost zavesti strukturira mentalni prostor. Vsaka misel o prostoru ima svojo mentalno podobo, ki se v projektu manifestira kot ampula prostorskih zapisov in se kot kodni sistem razvršča po prostoru. Sistem izvira iz potrebe/želje po svobodi prostora, ki je edini mogoč v legi mentalnega ekrana, ki je lasten vsakemu posamezniku in v veliki meri izvira iz želje po sebi lastnem prostoru ter omogoča, da miselni vzorec definira strukturo prostora, ki je enkraten in vsem lasten. S te pozicije se mentalni pogled po (virtualnem) prostoru giblje iz smeri miselne vizualizacije prostora, je enosmeren, fizično neomejen, čutno nezaznaven in čustveno pogojen.
Projekt bazira na sistemu kod, ki se kažejo kot multiplicirane iluzionistične podobe, ampule, ki so nosilci na simbolni ravni in kondenzirajo miselne vizualizacije mentalnih struktur, realizirane skozi formo, ki je močno asociativna, optično iluzivna. Podobe se ne iztečejo v vizualnosti, ker niso glavni nosilec mentalnih struktur prostora, ampak le formalni nosilci kodnega sistem, ki ga gledalec absorbira in se dekodira kot mentalna (virtualna) struktura prostora, ki ni njemu lastna - vsiljena. V tem kontekstu podoba kot taka ne nosi pomena, ampak je samo fizični nosilec sistema, ki se skozi vizualnost manifestira v gledalčevi miselni vizualizaciji. Gre torej za manipulacijo s subjektom kot medijem. Je torej vzročno-posledična interakcija. V tem kontekstu je možna ironična prispodoba, da se mentalne strukture da vsiliti kot vzorec oziroma da smo že zmanipulirani skozi sistem prevzemanja miselnih vzorcev, ki so nam dani ali vsiljeni kot zgodovinska bit. V socialnem oziroma v ekstencialnem smislu nosi to ključno vlogo v sistemu človekovega bivanja v življenjskem prostoru. Je neke vrste obrambni mehanizem za omejevanje in usmerjanje miselnega toka skozi mentalno podobo, ki je drugačen od pogleda od zunaj v smislu povratnega dovajanja podob, ki omogoča estetiziranje stvarnosti. Vprašanje je, ali bi bila funkcija mentalne podobe, ki jo ustvari miselni vzorec, drugačna, kot jo zahteva družba, utemeljena na podobah. Dvojna zmožnost, da se subjektivizira oziroma objektivizira stvarnost z namenom nadzora spremembe stvarnosti, ki jo nadomesti sprememba mentalnih podob.
Moč mentalnih podob je razplatoniziralo naše dojemanje stvarnosti in razmišljanje o razdvojenosti med doživljanjem stvarnosti in podob. Moč mentalnih podob izhaja iz dejstva, da so enakovredne osnove osnovam realnosti in so mogočni impulz za spreminjanje stvarnosti, to pomeni, da so stvarnejše, kot si mislimo. V tem kontekstu imajo mentalne podobe izredno moč določanja naših zahtev do stvarnosti in vzbujajo pohlep kot nadomestki za doživetja. Te mentalne podobe so se dejansko zmožne vsiliti nad stvarnost, v kolikor posnemajo videz oziroma je "podobna" stvarnosti.
Mentalne podobe "resnice" kot vizualne kode pomenijo navezovanje razmerja s svetom, ki ga občutimo kot vednost - kot moč, oblast.
Pomeni, da mentalni prostor nastaja skozi drug prostor, na katerega se veže, in je določen kot hkratna prisotnost - odsotnost.

DUŠAN FIŠER
Rojen 1. februarja 1962 na Ptuju. Leta 1989 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1991 je končal študij na slikarski specialki. Študijsko se je izpopolnjeval na akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Študijsko bival na Dunaju in Parizu.


Kultura uživanja v siru

27. 10. 2012 od 10:00 do 13:00

Trg svobode

Delavnica o spoznavanju kreativnega in okusnega lokalnega pridelka - sira.
Soavtorica knjige Obožujem sir Mojca Polak, predavateljica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, nas bo skupaj s slovenskimi kmečkimi sirarji popeljala skozi temelje kulture uživanja v siru.

MULTIDOKU Maribor

27. 10. 2012 od 19:00 do 00:00

Trg svobode

MULTIDOKU Maribor je zaključek projektnega leta 2012 za organizacijo Mitra, ki je v Mariboru izvedla mednarodni projekt Extending Creative Practice - možnost kreativnega pripovedovanja digitalnih zgodb za seniorje, Multikulti - spoznavanje različnih svetovnih kulturnih ozadij skozi fotografijo, kulinariko, glasbo, dokumentarce ter Revijo slovenskega dokumentarnega filma 2012 - prostor in čas srečanja dokumentarnih ustvarjalcev ter več kot 50 dokumentarnih filmov v Mariboru. V paviljonu White Noise bo 27.10.2012 na ogled mozaik najboljših Mitra vsebin.


19:00 Predstavitev projektov MITRA
19:15 Pojekcije kratkih dokumentarnih filmov
21:00 Koncert ElectroETNO - Behrang Azhdari & Beno Soršak
22:00 DJ Kozmonaut



Od zore do mraka: druženje s Kultivacijo

28. 10. 2012 od 10:00 do 19:00

Trg svobode

KULTIVACIJA se predstavlja z lastno produkcijo in vabi na veselo druženje ob izbranem programu in dobri kulinariki. Od jutra do večera se bo tako zvrstil raznolik program za otroke, odrasle in mlade. V dopoldanskem času bo najprej ulična predstava Kabaret gospoda Laureala, letošnja produkcija v sodelovanju s čarobnim gledališčem Saltimbanko, sledi fotografska delavnica Fotomuzeja Maribor. Ob enih bo čas za prigrizek, ki ga pripravljamo skupaj z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor in predstavlja koncept foodologije iz projekta POLENTA. Popoldan nadaljujemo z magijo iluzionista Sama Sebastiana, najprej v živo, potem pa preko projekcije prve epizode nove dokumentarne serije Sam Sebastian: iluzije. Sledi lutkovno ustvarjanje z mentoricama Mojco Sajko in Darko Erdelij, po peti uri pa se program prevesi v AV vsebine z zanimivimi projekcijami in glasbo.

Od 10. do 11. ure: Čarobno gledališče Saltimbanko - ulična predstava za otroke
Od 11. do 13. ure: Fotomuzej.si - fotografska delavnica
Od 13. do 14. ure: projekt POLENTA - foodologija
Od 14. do 15. ure: čarovnije od blizu - iluzionist Sam Sebastian
Od 15. do 17. ure: Lutke & co. - lutkovna delavnica
Od 17. ure naprej: AV laboratorij - glasba in vizualizacije

Polentina sladko-slana sladoledarnica

28. 10. 2012 od 11:00 do 13:00

Trg svobode

Poletna je lahko rumene, bele ali peščene barve. Zmeraj je enostavna, zdrava in dostopna hrana. Na polentini sladko-slani sladoledarnici bomo lahko izbirali med številnimi okusi prelivov, ki bodo zanimivo popestrili okus polente. Polentina sladoledarnica je projekt študentov in predavateljev Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Katja Rizmal
Pomočnica programskega sklopa Terminal 12Programme Strand Terminal 12 Assistant ---------------------------MARIBOR 2012Vetrinjska ulica 302000 Maribor T: +386 2 228 12 47 F: +386 2 228 12 40 E: katja.rizmal@maribor2012.eu www.maribor2012.eu