VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 05.11.2012
Rebecca Horn / performansi in filmi
06.11.2012, , Kino Udarnik, Grajski trg 1

banner

REBECCA HORN / PERFORMANSI IN FILMI

Kino Udarnik, Grajski trg 1

6.-7. november 2012

Teden pred zatvoritvijo razstave Maribor Project / Rebecca Horn & gostjebo posvečen filmskemu opusu Rebecce Horn. Začetki filmskega ustvarjanja Rebecce Horn segajo k dokumentiranju njenih performansov s filmsko kamero, postopno pa se je filmu temeljiteje posvečala in posnela tri celovečerne filme. O njenem delu sta bila posneta tudi dva dokumentarna filma, ki spregovorita o nezmotljivem čutu umetnice za njeno umetniško ustvarjanje. Performansi in filmi odpirajo odličen vpogled v umetniški razvoj velike vizionarke, zato vas vabimo, da ne zamudite izjemne priložnosti in se udeležite projekcij v kinu Udarnik!

PROJEKCIJA PERFORMANSOV PERFORMANSI 2 IN BERLINSKE VAJE

torek, 6. november 2012, ob 10.00

Performansi 2 in Berlinske vaje vključujejo najbolj znane in razvpite performanse Rebecce Horn, s katerimi je v prvi polovici sedemdesetih pritegnila pozornost strokovne javnosti. Zaznamuje jih umetničino osredotočenje na lastno telo kot skulpturo in ustvarjanje dialoga med telesom performerja in prostorom, ki ga obdaja. Med najbolj znanimi performansi so modifikacije telesa s telesnimi podaljški, kot je npr. Samorog, striženje las z dvema paroma škarij in obrazna maska s svinčniki, ki služi kot pripomoček za nastanek risbe. V Performansih 2 (1973) je dokumentiranih devet performansov: Einhorn, Kopf-Extension, Weisser Körperfächer, Handschuhfinger, Federfinger, Gavin, Hahnenmaske, Bleistiftmaske, Kakadu-Maske. Berlinske vaje (1974-75), ki jih je umetnica posnela v berlinskem stanovanju, prikazujejo osem performansov: Mit beiden Händen gleichzeitig die Wände berühren, Blinzeln, Federn tanzen auf den Schultern, Die untreuen Beine festhalten, Zwei Fishchen, die sich an einen Tanz erinnern, Räume berühren sich in Spiegeln, Zwischen den feuchten Zungenblättern die Haut abstreifen, Mit zwei Scheren gleichzeitig die Haare schneiden, Wenn die Frau und ihr Geliebter auf der Seite liegen, sich ansehn, und sie mit ihren Beinen die Beine des Mannes umschlingt - bei weit geöffnetem Fenster - ist es die OASE. Po projekciji performansov bo sledil pogovor z Dušanom Zidarjem, ki bo osvetlil zgodnji opus Rebecce Horn.

PROJEKCIJA DOKUMENTARNEGA FILMA CUTTING THROUGH THE PAST

torek, 6. november 2012, ob 18.00

Dokumentarni film Cutting through the past (1995) je bil posnet ob retrospektivni razstavi Rebecce Horn v Guggenheimovem muzeju v New Yorku leta 1993. Rebecca Horn v pogovoru s filmskim igralcem Donaldom Sutherlandom spregovori o svojem opusu in razkrije izhodišča za svoja najbolj znana dela.

PROJEKCIJA FILMOV DER EINTÄNZER IN LA FERDINANDA

torek, 6. november 2012, ob 19.00

Rebecca Horn se je filmu temeljiteje posvetila v drugi polovici sedemdesetih, ko je posnela prvi celovečerni film Der Eintänzer (1978), ki sta mu sledila še La Ferdinanda: Sonata for a Medici Villa (1981) in Buster's Bedroom (1990). Za svoje filme je napisala tudi scenarije in vanje vključila svoja umetniška dela. Pernati objekti, nojeva jajca, invalidski vozički, prisilni jopiči, geološka kladiva večkrat zavzamejo vlogo nekakšnih protez, ki jih filmski junaki uporabljajo za potešitev svojih frustracij in nedolžne radovednosti. Rebecca Horn je tako v svojih filmih vzpostavila imaginarni muzej svojih del. Druga skupna poteza njenih filmov pa so strogo zamejeni prostori, v katerih se odvija zgodba, bodisi je to atelje ali vila na toskanskem podeželju, ki so zapor in zatočišče obenem za krhka človeška bitja. Pogosta tema filmov Rebecce Horn je iskanje svobode in omejevanje le-te, kar večkrat privede do paradoksalnih situacij, saj junaki, hrepeneč po svobodi prestopajo meje dopustnega in se zato znajdejo v hermetično zaprtem okolju, kjer pa se naposled brez zadržkov predajajo svojim iluzijam in tako najdejo svobodo.

Zgodba v filmu Der Eintänzer se odvija v umetničinem newyorškem ateljeju, ki ga odda baletni šoli. Kmalu se na vratih pojavi Frazer (David Warrilow), slepi moški, ki želi ure tanga, sledita dvojčici (Elisabeth in Kathleen Martin), ki nikakor nočeta oditi, tu je še Max (Timothy Baum), ki je navezan na svoj miniaturni klavir. Filmski liki se razvijajo iz medsebojne interakcije in interakcije z umetnico, katere prisotnost nenehno odzvanja v prostoru in njenih predmetih. Slednji prevzamejo nove funkcije in spreminjajo svoj značaj: gugalnica postane orodje smrti, lasne sponke se spremenijo v orožje. Med opaznejšimi objekti sta tudi velika pernata pahljača in miza, ki pleše tango. Slednja uteleša vsebino filma in misel, da imajo predmeti dušo - svojo in dušo lastnika.

V film La Ferdinanda: Sonata for a Medici Villa je Rebecca Horn vključila tudi nekaj svojih del, med drugim Mehanizirano pavjo pahljačo. Prizorišče filma je vila na toskanskem podeželju, kjer je zbrana zanimiva druščina, ki ji vila služi kot prostor za različne namene: nekdanja operna pevka in lastnica vile Caterina de Dominicis (Valentina Cortese) najde tu kotiček za spokojni počitek, balerina Simona (Rita Poelvoorde) kraj za okrevanje, dr. Marchettiju (Javier Escriba), ki so ga po seriji škandalov prisilno upokojili, pa služi kot skrivališče. Pisana druščina tako predstavlja pravi svet v malem, kjer se njihove zgodbe dinamično prepletajo in privedejo do dramatičnega zapleta.

PROJEKCIJA PERFORMANSOV PERFORMANSI 2 IN BERLINSKE VAJE

sreda, 7. november 2012, ob 10.00

Projekcija Performansov 2 in Berlinskih vaj, ki ji bo sledil pogovor z Otom Rimeletom o umetniškem opusu Rebecce Horn.

PROJEKCIJA PERFORMANSOV PERFORMANSI 2 IN BERLINSKE VAJE

sreda, 7. november 2012, ob 17.00

PROJEKCIJA DOKUMENTARNEGA FILMA MOON MIRROR JOURNEY

sreda, 7. november 2012, ob 18.00

Moon Mirror Journey (2011) predstavi najbolj znana umetničina dela iz zadnjih 25 let, med drugim prostorsko postavitev Duhovi iz biserne matice (Spiriti di Madreperla), ki jo je leta 2002 postavila na Piazza Plebiscito v Neaplju. Film odlikuje odlična fotografija.

PROJEKCIJA FILMA BUSTER'S BEDROOM

sreda, 7. november 2012, ob 19.30

Projekcija celovečernega filma Buster`s Bedroom bo sklenila pregled filmskega opusa svetovno znane nemške umetnice Rebecce Horn. Scenarij za film Buster's Bedroom je Rebecca Horn napisala skupaj z Martinom Mosebachom. Film odlikuje zvezdniška zasedba, saj so v njem zaigrali Donald Sutherland, Geraldine Chaplin in Valentina Cortese. Glavna junakinja filma Micha Morgan (Amanda Ooms), ki je obsedena z Busterjem Keatonom, pride v sanatorij Nirvana House v kalifornijski Santa Barbari, kjer je bil slavni igralec nekoč tudi sam pacient. Tamkajšnji prebivalci so po smrti zdravnika prevzeli nadzor nad sanatorijem in na njegovo mesto izvolili O'Connorja (Donald Sutherland), enega od pacientov, ki ima posebno strast do strupenih kač. Micha se tako znajde v družbi nenavadnih likov, ki živijo v svetu iluzij in z ekscentričnim vedenjem poskrbijo za razgiban tok dogodkov. Med pacienti je tudi nekdanja plavalka Diana Daniels (Geraldine Chaplin), ki jo O'Connor prepriča, da je priklenjena na invalidski voziček, upajoč, da bo tako zbrala dovolj energije za ponovne tvegane skoke v vodo. Sčasoma v sanatoriju prevlada realnost nad fantazijskim svetom, kar je še zlasti opazno v odnosu med Micho in Diano, ki postane ljubosumna na Michin odnos z O'Connorjem. Film so leta 1990 predvajali na Marché du Film v okviru canskega filmskega festivala. Nominiran je bil za najboljši nemški film na Deutsche Filmpreis in prejel je nagrado za najboljšo scenografijo.

VLJUDNO VABLJENI! VSTOP PROST!

Fotografije zgoraj: Rebecca Horn,Samorog, 1970 © Rebecca Horn; Rebecca Horn, Maska s svinčniki, 1972, performans © Rebecca Horn; Rebecca Horn, Pernata jetniška pahljača, Der Eintänzer, 1978 © Rebecca Horn

cid:image008.jpg@01CDB5E6.21D89500cid:image009.jpg@01CDB5E6.21D89500

line

Umetnostna galerija Maribor

SI - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor

T 02/ 229 58 60

F 02/ 252 77 84

info@ugm.si , www.ugm.si

Glavni pokrovitelj UGM: Nova KBM