VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 12.12.2012
...Za mlade
12.12.2012, , Ljubljana

A veš

Praznični zajtrk - darilo BeKofe-ja in mreže L’MIT

Mesec december je mesec obdarovanja in tudi mi smo skupaj z BeKofejem pripravili slastno darilo za vas! In kdo ga dobi? Žrebali bomo med vsemi tistimi, ki ste že ali boste do 18. decembra oddali svojo misel Kaj me osreči?.

So ljudje v Evropski uniji srečni?

Na vprašanje “Ali so ljudje v Evropski uniji srečni” ni enostavno odgovoriti. Kljub temu je Eurofound nanj poskušal odgovoriti raziskavo. Od leta 2003 so objavili tri raziskave “Kvaliteta življenja”, zadnja med njimi pa je bila objavljena letošnjega 29. novembra.

Mesečnik Študentske organizacije Slovenije - tokrat o bolonjski reformi po slovensko

Zadnja letošnja številka mesečnika 360 stopinj je v znamenju bolonjske reforme. V intervjuju pa predstavljajo predsednika Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Ponujajo pa tudi pregled dogajanja po drugih študentskih organizacijah.

Predavanje “Tujina vabi”

Te zanima študij v tujini, pa ne več, kako začeti? Morda bi šel/šla na izmenjavo, pa je edina možnost, ki jo poznaš Erasmus? Ali pa si že “velik/a” in bi tujino raje preizkusil/a kot svoje bodoče delovno okolje? Potem je zate predavanje, ki bo potekalo v Študentski hiši Srce, v torek, 18. 12. 2012 ob 18. uri.

Posvet Študij v tujini - Kje začeti?

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije z British Council organizira posvet z naslovom Študij v tujini - Kje začeti?, ki bo potekal v četrtek, 13. 12. 2012 v Študentski hiši Srce v Ljubljani.

Predavanje “Tujina vabi”

Te zanima študij v tujini, pa ne več, kako začeti? Morda bi šel/šla na izmenjavo, pa je edina možnost, ki jo poznaš Erasmus? Ali pa si že “velik/a” in bi tujino raje preizkusil/a kot svoje bodoče delovno okolje? Potem je zate predavanje, ki bo potekalo v Študentski hiši Srce, v torek, 18. 12. 2012 ob 18. uri.

Evropska komisija je predlagala sveženj ukrepov za odpravo brezposelnosti in socialne izključenosti mladih

Evropska komisija je predlagala sveženj ukrepov za pomoč državam članicam, da bodo s ponudbo zaposlitev, izobraževanja in usposabljanja odpravile nesprejemljivo visoke stopnje brezposelnosti in socialne izključenosti mladih.

Davčne spremembe za samozaposlene na področju normiranih stroškov

Vlada je v četrtek 29. 11. 2012 sprejela davčni paket, med katerimi je tudi sprememba, da bo za samozaposlene (podjetnike, kulturnike, novinarje itd.), ki bodo uveljavljali ugotavljanje davčne osnove na način normiranih stroškov, po novem veljal sistem 70 % normiranih stroškov, ostanek dohodka iz dejavnosti (30 %) pa bo obdavčen z 20 %, cedularno oz. dokončno.

Odprt poziv Sindikata Mladi plus Vladi RS: Mladi smo tukaj!

Sindikat Mladi plus je Vladi RS poslal odprti poziv, da takoj umakne načrtovani predlog proračuna 2013 in 2014 in zagotovi nujna sredstva za zagon nacionalne sheme dostojno plačanega pripravništva, subvencije za šolsko prehrano, javno šolstvo in program za mlade raziskovalce.

Dodatne spodbude za usposabljanje in zaposlitev brezposelnih mladih pri Zavodu za zaposlovanje

Po novem se subvencija Zaposli.me lahko dodeli tudi za zaposlitev brezposelnih mladih do 30. leta starosti. Pri usposabljanju na delovnem mestu pa je za brezposelne mlade do 30. leta starosti dodana možnost 3-mesečnega usposabljanja.

Evropska komisija izboljšuje mobilnost omrežja EURES za iskalce zaposlitve

Evropska komisija je sprejela sklep o posodobitvi in izboljšavi vseevropskega omrežja EURES za iskanje zaposlitve. Spletni zaposlitveni portal EU bodo razširili in vanj vključili še več razpisanih delovnih mest. Okrepili pa bodo tudi pomoč mladim pri iskanju službe, pripravništva ali usposabljanja. Informativno srečanje o omrežju EURES bo 18. 12. 2012 v Ljubljani.

Veste, kaj je delo na črno?

Posameznik, ki želi opravljati dejavnost in z njo zaslužiti, se mora ustrezno registrirati, biti vpisan v register podjetij AJPES in tudi Davčno upravo RS obvestiti, da bo opravljal dejavnost s katero bo pridobival prihodke. V nasprotnem primeru se šteje, da dejavnost opravlja na črno.

Nefiks srečanje: Bodi izvrsten - stopi iz vrste

Zaposlitveni klub Ljubljana, ki združuje 10 mladih iskalcev zaposlitve v sklopu Nefiksovega projekta Služba me ne išče, vabi na srečanje Bodi izvrsten - stopi iz vrste, ki bo v četrtek, 13. 12 v STA Travel Cafe-ju v Ljubljani. Na dogodku bojo poskrbeli za aktivno pridobivanje praktičnega znanja in razvoja kompetenc, ki so pomembne za iskalce prve zaposlitve.

Zdravje, šport

Tabor DIH in OIS 2012

Društvo DIH - Enakopravni pod mavrico in Športno društvo Out in Slovenija vas med 14. in 16. decembrom 2012 vabita na zimski športni tabor. Tokrat grejo v Ajdovščino! Rok prijave je 13. 12. 2012 do 12. ure!

Šahovsko prvenstvo Univerze v Ljubljani

Športna zveza UL v sredo, 12. 12. 2012 ob 17.00 organizira prvenstvo Univerze v Ljubljani v šahu, ki je namenjeno vsem študentom in zaposlenim na Univerzi v Ljubljani.

Natečaji

Natečaj za najboljše evropske socialne inovacije

Evropska komisija je razpisala natečaj za najboljše evropske socialne inovacije, s katerim želi poiskati najbolj inovativne socialne rešitve, ki ljudem pomagajo do zaposlitve ali do drugačne vrste dela. Na natečaju lahko sodelujejo posamezniki, organizacije ali skupine, profitne in neprofitne družbe ter podjetja v zasebni lasti iz različnih področij in sektorjev, ki prebivajo oziroma so ustanovljene v EU… Rok prijave je 21. 12. 2012.

Fotografski natečaj na temi dijaškega in študentskega življenja

K sodelovanju na fotografskem natečaju Klub študentov Kranj vabi vse ljubiteljske in profesionalne fotografe, ki imajo status dijaka ali študenta. Vsak udeleženec na natečaju sodeluje s petimi fotografijami, v fotografsko zgodbo pa naj bodo ujeti trenutki, ki opišejo življenje študenta ali dijaka. Rok prijave je 1. 1. 2013!

Literarni natečaj za najboljše dramsko besedilo

Na literarnem natečaju lahko sodelujejo dijaki in študentje oz. mladi od 15. pa do izpolnjenega 26. leta starosti, ki imajo slovensko državljanstvo ali stalno bivališče v Republiki Sloveniji. Vsak sodelujoči lahko na natečaj pošlje največ tri prispevke. Rok prijave je 12. 2. 2013!

Forum Mirovnega inštituta »Protesti: Zakaj in kaj zdaj?«

Kako torej razumeti sporočilo protestov? So protesti socialni, politični ali oboje? Kaj nam o razumevanju protestov povedo odzivi političnih »elit«? O teh in drugih vprašanjih pomena, vzrokov in učinkov protestov, bodo razpravljali na forumu Mirovnega inštituta, 12. 12. ob 18. uri v Cankarjevem domu.

DPU izredno predavanje: Skica aktualnega družbeno-ekonomskega stanja v Sloveniji

Delavsko-punkerska univerza vabi na izredno predavanje, ki bo 13. 12. 2012 ob 18. uri v Klubu Gromka. Predaval bo doktorski študent sociologije, Marko Kržan, ki bo predstavil specifike slovenske krize, analiziral ukrepe aktualne vlade in podal izhodišča za možne alternativne rešitve.

PI pogovori: Odnos do znanja v družbi znanja

Pedagoški inštitut v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature vabi na dogodek v seriji mesečnih diskusij “PI pogovori”: O avtonomnem služenju univerze, ki bo 11. 12. ob 19. uri v Trubarjevi hiši literature. Sogovornik na dogodku bo mag. Andrej Marković.

Mlade rime #73

V ponedeljek, 17. 12., ob 21. 30 uri v v klubu Menza pri koritu na Metelkovi svoje pesmi bojo brali: Nika Marolt, Sara Fabjan, Barbara Jurič, Alja Adam. Za glasbo bojo poskrbeli Edenon in Koza Riba.

LFU - Feminizem in jezikoslovje II

Lezbično-feministična univerza vas vabi v petek, 14. 12. ob 19. uri, v klub Tiffany na drugi del cikla Feminizem in jezikoslovje - delavnico o moško-ženskem diskurzu v slovenščini. S seboj prinesite rumene ali nerumene članke, ki so vas pozitivno ali negativno vznemirili.

Premiera filma “The Cannabis Manifesto”

V petek, 14. 12., v Kiberpipi bo predstavljen celovečerni dokumentarni film “The Cannabis manifesto”. Premiero mednarodno zanimivega filma bojo združili s konferenco civilne družbe o uporabi konoplje z namenom uskladitve stališč do slovenske zakonodaje.

Spletne urice: Risanje v HTML

V sredo, 12. 12., v Kiberpipi vam bo David Panzalović pripravil pregled možnosti risanja v HTML danes, ter vam predstavil najzanimivejše knjižnice, od tistih namenjenih splošnemu risanju do specializiranih za risanje grafov in podobnega.

PRedigro z Anjo K. Tomažin: veš coachinga, manj couchinga!

V torek, 18. 12., vas ŠS PRSS vabi na PRedigro z Anjo K. Tomažin: veš coachinga, manj couchinga! Spoznali boste kaj je coaching, komu je namenjen, kakšne oblike coachinga poznamo, kakšne so prednosti in rezultati coachinga ter kako ta poteka.

Obisk Božička za otroke študentskih družin

Resor za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani in Klub študentskih družin Slovenije v četrtek, 13. 12. 2012, ob 16.00 v študentskem naselju Rožna dolina (blok 12, TV soba) pripravljata ustvarjalno delavnico za otroke študentskih družin.

e-NAMIG > za mlade, 11. 12. 2012, št. M 47/12

Članice: Društvo ŠKUC - Info ŠKUC , CSD Moste Polje - Svetovalnica Fužine , DIC Legebitra, KUD Anarhiv , Mladinsko informacijski center , Združenje Drogart , MKL - Knjižnica Otona Župančiča,Zavod MISSS ,Zavod MOBIN - Ej!KArtica .

L'MIT podpirata MOL-Urad za mladino in Urad RS za mladino.

V kolikor ne želite prejemati naše e-pošte nam to sporočite na info.skuc@lmit.org .