VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 19.02.2013
IZŠTEKANI BARELY MODERN
22.02.2013, , RADIO SLOVENIJA, 2. program – Val 202

RADIO SLOVENIJA, 2. program - Val 202, petek, 22.2.2013 ob 22.25

IZŠTEKANI BARELY MODERN

Ta petek 22. februarja 2013 bo v Izštekanih nastopil iskrivi novorockovski trio iz Logatca BARELY MODERN. Jeseni so izdali dolgo pričakovani prvenec »We Cruise Like Tom Does«, na katerem so zbrali koncertne favorite svojih prvih petih let. V oddaji Izštekani jih bodo odigrali lep del, obenem pa bodo predstavili starejše, mirnejše, drugačne skladbe, ki jih na plošči ni in jih tudi nikoli niso igrali na koncertih. Zvočni odmiki - bodisi k jazzu, k sintetizatorjem ali k akustiki - bodo seveda pomemben del teh presenečenj. Barely Modern, kakršnih še niste slišali! Tudi tokrat bo moč oddajo ne le slišati po radiu, temveč tudi videti v neposrednem spletnem video prenosu.

Njihova zgodba se je začela globoko v osnovni šoli, ko sta rosno mlada Žiga in Jan v Logatcu začela drgniti električne kitare. In kajpak skladati prve pesmi. Ko se je rodila skladba »Rapidity«, ki je še vedno v repertoarju Barely Modern, sta vedela, da sta na pravi poti. Ugotovitev, da brez bobnov ne gre, je Jana s kitare prestavila tja. Osnovala sta prvi pravi bend, tedaj še kvartet, ki je v taki zasedbi odigral prvi in edini koncert. Ko pa se je z basom pridružil še Miha (ki je na tisti vaji bas kitaro prvič držal v rokah!) in so se preimenovali v BARELY MODERN - je njihov glasbeni vlak zdrvel...

Pisalo se je leto 2008 in posneli so prve demo posnetke. Z njimi so se prijavili na Klubski maraton Radia Študent - in bili zavrnjeni. Naslednje leto so na enak razpis poslali iste skladbe, a znatno bolje posnete. In postali so del karavane Klubskega maratona 2009. Polni novih izkušenj in novih skladb se leto pozneje meni nič tebi nič spakirali kovčke - in odšli v Meko, pardon, v London. Živet, delat - in igrat. V eno od svetovnih središč njihovega početja. Smelo, ni kaj.

Ostali so eno leto. Po povratku so sklenili končno posneti album, ki jih bo predstavil tako energične, žive in iskrive, kakršni znajo biti na koncertih. Želja, podkrepljena s petimi leti trdega dela, se je uresničila. Plošča »We Criuse Like Tom Does,« ki je izšla lani oktobra, je bila odlično sprejeta. Njihov indie garažni punkrock, umeščen v svetovne trende zadnjega desetletja, seveda na trideset in več let podlage, tako zažiga, da bi si tega lahko želeli vsi veliki. Barely Modern so postali eni najboljših - če ne kar najboljši - v svojem žanru pri nas. S potencialom, ki prepriča tudi tiste, ki te glasbe sicer ne poslušajo. Z odlično obiskanimi koncerti. Z nedeljenimi pohvalami občinstva in kritike. Letos so naprimer že drugič nastopili na Slovenskem tednu glasbe in si priigrali nastop na poletnem budimpeštanskem festivalu Sziget.

IZŠTEKANI Vala 202na take pojave, predvsem pa na dobro, energično, iskreno muziko niso imuni. Zato so dogovori s fanti hitro stekli. Uresničili se bodo v petek, 22. februarja 2013 ob 22.25. Barely Modern bodo privlekli vse običajno električno orodje in odigrali lep del svojega koncertnega repertoarja. A ker Izštekanih ni brez izštekavanja, so iz naftalina potegnili starejše, mirnejše, nenavadne skladbe, ki so se nabrale v prvi petletki, pa jih na koncertih nikoli niso igrali. Priče bomo žanrskim in zvočnim odmikom, slišali bomo sintetizator zvoka in akustično kitaro, spoznali stranski projekt Jackie and Sky... Skratka, tokratni Izštekani bodo nujna izkušnja tako za vse zagrizene fane Barely Modern, kot za vse druge, ki jim spevni zven električnih kitar požene kri po žilah. Ne prezrite!

POVEZAVE:

www.myspace.com/barelymodern

www.facebook.com/barelymodern

http://barelymodern.bandcamp.com

www.val202.si/izstekani , www.facebook.com/izstekani , www.poglej.si/izstekani , www.val202.si

POGLED NAPREJ:8. marca Izštekani v sodelovanju z DAN D pripravljajo poseben večer v ljubljanskem KINU ŠIŠKA. Tokrat (bilo bi že v tretje) ne bodo Izštekani povabili skupine Dan D v svoja nedra - temveč obratno! Ob zaključku turneje »Tiho« in ob izidu istoimenske plošče skupina Dan D k sebi vabi oddajo Izštekani. Dogodek, ki ga bo v običajnem izštekanem terminu neposredno prenašal Val 202 in ga bo posnela tudi TV Slovenija, bo spoj Izštekanih in koncerta Dan D v okviru odmevne akustične turneje »Tiho«. Zagotovite si vstopnice čimprej!

Vljudno prosimo, da vest o dogodku širite naprej. Novinarji se lahko akreditirate za poročanje iz zakulisja. Dodatne informacije dobite na naslovu jure.longyka@gmail.com , grega.peterka@rtvslo.si ali po telefonu 051-691-268 (Grega Peterka) oziroma 041-265-060 (Jure Longyka).