VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 09.03.2013
Kmalu MEDNARODNI DAN DRUŽIN
, Republika Slovenija, Pomurje, Prlekija

Ste vedeli da 15. maja praznujemo mednarodni dan družin?

DAN ODPRTIH VRAT v MCP-PC NVO. Potrebno je zagotavljanje ravnotežja med delom in družino o čem se bomo tega dne pogovarjali v MCP-PC NVO. Ker zaposlitveni pogoji postajajo vse ostrejši, urniki vedno daljši, vsakdanjiki nas zasipajo z delom in obveznostmi, časa je vse manj… Se kdaj vprašate kje je vaša meja med delom in zasebnim družinskim življenjem? Ali kako je mogoče uskladiti delo in družino? Celoletni družinski program SOŽITJE izvajamo udeležencem na zanimiv in prijeten način. Pridružite se tudi vi, tudi vaša družina....Info: mcp@siol.net

Dejavnost podpira: Republika Slovenija-Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino; Republika Slovenija-MIZKŠ,Urad RS za mladino, Občina Ljutomer in Mladinski svet Ljutomer.

PROGRAMI V PODPORO DRUŽINI

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) na podlagi javnih razpisov sofinancira naslednje programe v podporo družini:

•programe družinskih centrov
•programe družinske mediacije
•terapevtske programe

PROGRAMI DRUŽINSKIH CENTROV

Družinski centri sodijo med pomembne ukrepe pri spodbujanju družini prijaznega okolja, za usklajevanje poklicnega in družinskega življenja ter uresničevanju politike enakih možnosti. Pomenijo tudi pomembno nadgradnjo in pluralizacijo storitev s strani zasebnega sektorja.

Zato smo v letu 2012-2013 na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve nadaljevali z dveletnim sofinanciranjem programov družinskih centrov ter terapevtskih programov, saj je na ta način izvajalcem zagotovljeno stabilnejše sofinanciranje, želeli pa smo tudi spodbujati k večji kakovosti izvajanja programov. Sredstva so praviloma namenjena za stroške dela strokovnih delavcev in materialne stroške, ki so nujni za izvajanje programov.

Družinski centri uporabnikom nudijo storitve brezplačno. V programu so vključene naslednje vsebine, ki morajo biti enakomerno zastopane, in sicer:

•vzgoja za družino (priprava na prihod novega družinskega člana in vzgoja za pozitivno starševstvo),
•izboljšanje komunikacije v družini,
•programi za osebnostno rast otrok in mladostnikov,
•programi za ustvarjalno preživljanje prostega časa in medgeneracijsko druženje,
•organizirano občasno varstvo otrok,
•izvajanje počitniških aktivnosti za otroke,
•priprava na skupno življenje.
Programi posameznega družinskega centra se najpogosteje izvajajo na različnih lokacijah. Razne aktivnosti potekajo na sedežu organizacije oziroma v prostorih, ki jih imajo družinski centri v najemu, nekateri programi, delavnice in predavanja pa se izvajajo na različnih lokacijah, kot so vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni domovi, knjižnice, domovi za ostarele in v najetih dvoranah.

Programi, namenjeni aktivnemu preživljanju prostega časa, se v največji meri izvajajo na prostem, v bližnji okolici družinskega centra.Družinski centri svoje aktivnosti časovno najpogosteje izvajajo v skladu s smiselnostjo termina izvajanja, kar pomeni, da delavnice, namenjene otrokom in mladostnikom, ki jih izvajajo v okviru vrtcev oziroma osnovnih šol, potekajo v dopoldanskem času, medtem ko se programi, namenjeni staršem in odraslim, večinoma izvajajo v popoldanskih in večernih urah. Skoraj polovica družinskih centrov je svojim uporabnikom na voljo tudi med vikendi.

V okviru programov v podporo družini v letih 2012 in 2013 v Republiki Sloveniji deluje 11 družinskih centrov. Po številu družinskih centrov je najbolj zastopana Osrednjeslovenska regija, v kateri je kar tretjina vseh družinskih centrov, ki jih sofinancira ministrstvo.

MDDSZ namenja za sofinanciranje programov družinskih centrov letno 145.000,00 EUR.

SEZNAM SOFINANCIRANIH DRUŽINSKIH CENTROV V LETU 2012 IN 2013:

1.Mladinski center Prlekije - Pokrajinski center NVO, slovensko nacionalno združenje, delujoče v javnem interesu: Sožitje
Spodnji Kamenščak 23, 9240 Ljutomer
e-naslov: mcp(at)siol.net
2.Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje - Družinski center/družinski servis: Skupen korak
Proletarska 1, 1000 Ljubljana
e-naslov: info(at)zpmmoste.net
3.Zavod Iskreni.Net: V srcu družine
Stožice 56, 1000 Ljubljana
e-naslov: info(at)iskreni.net
4.Ljudska univerza Šentjur: Mozaik mladosti in izkušenj
Mestni trg 5, 3230 Šentjur
e-naslov: info(at)lusentjur.si
5.Društvo prostovoljcev Vincencije zveze dobrote: Družinski center Mirenski Grad
Miren 216, 5291 Miren
e-naslov: info(at)drustvo-vzd.si
6.Zavod IZRIIS: Družinski center Oaza
Beljaška ul. 28, 1000 Ljubljana
e-naslov: info(at)izriis.si
7.Družinski inštitut Zaupanje: Družinski center Sevnica
NHM 20, 8290 Sevnica
e-naslov: info(at)zaupanje.net
8.Športno društvo Šmartno Tacen: Družinska participacija
Rocenska ulica 4, 1211 Ljubljana Šmartno
e-naslov: sport.zajc(at)gmail.com
9.Mladinsko informativno svetovalno središče MISSS: POMP - psihosocialna pomoč družinam priseljencem, aktivno vključevanje v skupnost
Kunaverjeva 2, 1000 Ljubljana
e-naslov: misss(at)guest.arnes.si
10.Župnijska karitas Cerklje na Gorenjskem: Gradimo mostove
Trg Davorina Jenka 14, 4207 Cerklje
telefon: 04 252 82 00
11.Združenje svetovalnih delavcev Slovenije: Družinski center
Celovška c. 25, 1000 Ljubljana
e-naslov: marjan.asz(at)siol.net