VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 20.03.2013
Javni vodstvi po razstavah Umetnost Williama S. Burroughsa in Kartografija medprostora
24.03.2013, , Mednarodni grafični likovni center Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

cid:image001.jpg@01CCB4CB.E6ACD930


Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
www.mglc-lj.si

Vabljeni na javni vodstvi po razstavah

Razrezano, vrinjeno, izrezano -

Umetnost Williama S. Burroughsa

s pesnikom, esejistom in prevajalcem Urošem Zupanom

nedelja, 24. marec ob 12. uri


William S. Burroughs: The Curse of Bast - detajl, 1987 (akril, pleskarska barva, časopisni izrezki na vezani plošči s strelnimi luknjami, Zbirka Andrewa Rentona, London), foto: Jaka Babnik.

Razstava se osredotoča na ključno tehniko tega ameriškega konceptualnega umetnika, performerja, likovnika in literata - na metodo z imenom cut-up. Uporabljati jo je začel leta 1959 in jo vnesel predvsem v svoje literarno delo ter v zvočne eksperimente. Četudi ni bil pionir tega pristopa, je v naslednjih desetletjih z njim in s svojo karizmatično pojavo močno vplival na ključna kulturna gibanja, na popularno kulturo in zelo konkretno tudi na popularno glasbo. Pod njegovim vplivom so ustvarjali mnogi, od Beatlov prek Davida Bowieja, Louja Reeda in Sonic Youth do Kurta Cobaina. Burroughsov ključni roman Goli obed (Naked Lunch) je na filmsko platno prenesel legendarni kanadski režiser David Cronenberg. V poznih letih je Burroughs postal živa legenda, kultni lik dvajsetega stoletja, ki je vplival na beatnike, hipije, punkerje, cyber-punkerje in še mnoge druge.

Razstava Kunsthalle Wien v sodelovanju z MGLC.

*

Javno vodstvo napovedujemo z besedami Uroša Zupana:

»Branje beatnikov in Burroughsa, ko še ni bilo vse na voljo z enim klikom.

Osebni spomini na knjige in pisatelje, ob katerih sem rasel:

Ginsberg, Kerouac, Burroughs, Snyder, Ferlinghetti ...«

*

Uroš Zupan pesnik, esejist in prevajalec je izdal devet pesniških in šest esejističnih zbirk, njegove pesmi so objavljene v pomembnih antologijah in prevedene v več evropskih jezikov. Že leta 1991 je zablestel s pesniškim prvencem Sutre, še vedno enim najbolj odmevnih pesniških prvencev v zadnjih desetletjih. Za svoje delo je prejel številne domače in tuje nagrade, mdr. leta 1996 nagrado Prešernovega sklada in leta 1999 nagrado sklada Huberta Burde. Je tudi urednik za poezijo pri reviji Literatura in mentor na pesniških delavnicah. Svoje prodorne eseje redno objavlja v časopisni periodiki.

Kartografija medprostora

z avtorjem razstave Miroslavom Cukovicem

nedelja, 24. marec ob 12.45. uri

Miroslav Cukovic: Kruh (črnilo na papirju), 2012, postavitev v MGLC,

foto: Jaka Babnik.

Na razstavi Kartografija medprostora Cukovic samostojno predstavlja produkcijo zadnjih treh let. Po razstavi se obiskovalec sprehodi tako, kakor jo gradi umetnik: dela sestavljajo pripoved z medprostori, praznino, ki pa ni statična, pač pa se v njej odvija nenehna tranzicija navzkrižnih razmerij med razstavljenimi deli. Cukovic dojema tranzicijo kot transformacijo. Tranzicija v sebi nosi idejo končnega cilja in prihodnosti. Gibanje proti končni točki zaznamuje brezčasnost.

Razstava vzpostavlja spontan, a vseprisoten dialog z opusom Williama S. Burroughsa, saj se kot on tudi Cukovic zanima za nepredvidljive možnosti papirja, kolaža in grafičnih tehnik kot medijev.

*

Miroslav Cukovic(1982), ameriški umetnik jugoslovanskega rodu, je akademski slikar, ki je leta 2005 končal College for Creative Studies v Detroitu (država Michigan, ZDA), kjer je bil nekaj časa tudi predavatelj za grafiko. Kot asistent je bil zaposlen na grafičnem oddelku v Detroit Institute of Arts. Svoje grafike, risbe, kipe ter instalacije redno razstavlja v Evropi in Združenih državah Amerike, kjer je prejel tudi več nagrad.Deluje tudi v javnem prostoru, leta 2009 je v Mariboru izvedel intervencijo Oranžno gibanje in lani projekt Mariborske mlečne ceste, ki je bil del programa Evropske prestolnice kulture Maribor.

______________________________

Razstavi Razrezano, vrinjeno, izrezano - Umetnost Williama S. Burroughsa in Kartografija medprostorasta na ogled do 7. aprila 2013, odprto torek-nedelja, 10.00-18.00, zaprto ob ponedeljkih.

Spremljajte nas na http://www.facebook.com/mglc.ljubljana .
Video predstavitve na http://vimeo.com/60548910 (Umetnost Williama S. Burroughsa) in http://vimeo.com/60517363 (Kartografija medprostora).

Realizirano s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana.