VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 25.03.2013
Tedenski napovednik
25.03.2013, , Menza pri korito Lj

Menza pri koritu / Metelkova mesto
facebook.com



MEDIJSKO OBVESTILO
(Če nočete prejemati naših obvestil, nam pišite na info.menza@gmail.com . Hvala!)

PON, 25. 3., ob 17.00: CIRKUŠKE DELAVNICE.
PON, 25. 3., ob 21.15: MLADE RIME #76 + RVIVR (ZDA) & DOGJAW (ZDA) . Poezija in koncert.
TOR, 26. 3., ob 21.15:
THE MEN (ZDA), ČRNI PETER (Slo).
Koncert.
ČET, 28. 3., ob 22.00: MOMBU (I), ŽIŽKA HLAČE, NEVEMNEVEM in NESEBAT (SLO)! Koncert bo v Klubu Gromka!
PET, 29. 3., ob 22.00:POP OVNI (SLO). Koncert.
SOB, 30. 3., ob 21.30:IMPRO NA METELKOVI: PRIJATELJSKA TEKMA ŠVICA VS. SLOVENIJA. Improvizacijsko gledališče.
NED, 31. 3., ob 22.00: SIGFRIED AND ROID-RAGE (Izrael). Koncert.
PON, 1. 4., ob 17.00: CIRKUŠKE DELAVNICE.
PON, 1. 4., ob 21.00: CIRKUS KABARE ŠALALAL. Cirkuška predstava.



Podrobnejši program:

Ponedeljek, 25. 3. 2013, ob 17:00
CIRKUŠKE DELAVNICE
Vsak ponedeljek med 17.00 in 19.00.

Dragi cirkuški navdušenci, vabljeni ste na delavnice ter hkrati odprte vaje žongliranja, ki potekajo vsak ponedeljek med 17:00 in 19:00 v Menzi pri koritu! Delavnica je primerna za vse starosti, na voljo imamo rekvizite Cirkusa pri koritu, ni pa odveč, če prinesete svoje. Največ žongliramo z žogicami in keglji ter vrtimo palice, v našem inventarju pa so tudi diaboli, poie ter kitajski krožniki. Radi se pomenkujemo ob čaju ali kavi, tako da če v življenju radi združujete prijetno z nekoristnim (kar metanje plastičnim predmetov v zrak nedvomno je, četudi dobrodejno vpliva na razvoj obeh možganskih polobel), ne odlašajte, temveč se nam pridružite na ponedeljkovih srečanjih!

Prost vstop.
Organizacija: Menza pri koritu.
____________________________

Ponedeljek, 25. 3. 2013, ob 21:15
Mlade rime #76 + RVIVR (ZDA) & DOGJAW (ZDA)
Poezija in punk-rock.

Svojo poezijo predstavljajo: Meta Mežan, Vid Kočevar, Anja Erbežnik, Brina Vidic in Ana Svetel.
Gostovanje večera: I.D.I.O.T. vam servira aktualno sedmo številko revije in izbor najboljšega do sedaj.
Nastopajo: Nejc Bahor, Blaž Iršič, Marko Matičetov, Aphra Tesla, Uroš Prah, Tibor Hrs Pandur in Katja Perat.
Glasba: Kalu, id.iot.si


Po poeziji infarkt punk rock muzike z bendoma RVIVR & Dogjaw:

RVIVR je kvartet iz Olympije v Washingtonu, ki preigrava strasten punk-rock. Bend je zelo politično angažiran, kar je značilno za punk bende iz tega predela ZDA. RVIVR se zavzemajo za enakopravnost med spoli, za LGBT pravice in še za marsikaj, kar punk scena ne izpostavlja dovolj. Njihovi nastopi so energični in brezkompromisni, nabiti s pozitivno energijo. Na turnejo prihajajo oboroženi z novo ploščo, ki nosi naslov The Beauty Between.
Povezave: rvivr.com , en.wikipedia.org/wiki/RVIVR , rvivr.wordpress.com , rvivr.bandcamp.com rumbletowne.com , yoyorecords.blogsport.de

Tudi Dogjaw prihajajo iz Olympije in imajo podobne korenine kot RVIVR. Žanrsko se gibljejo med post punkom in grungem. Temačne in kaotične kitare se prerivajo s surovim basom, medtem ko bobni držijo oster ritem. Skratka, časovni stroj v sredino devedesetih. Tako kot njihovi someščani imajo tudi Dogjaw nov album, ki ga nameravajo predstaviti na skupni turneji.
Povezavi: dogjawolympia.bandcamp.com , rumbletowne.com

Vstopnina: Mlade rime - vstop prost; koncert: 5 €.
Organizacija: Kud Kentaver, Panda Banda in Menza pri koritu.
____________________________

Torek, 26. 3. 2013, ob 21.15:
Noise garage rock, post punkrock.

Tokrat se bomo pobliže spoznali z glasbo čisto pravih moških, takih, ki ne cvilijo in znajo še zmerom robato usekati po kitarah. In ker pravih dedcev ni nikoli dovolj, je povsem logično, da so se razbohotili tudi brooklynški The Men, ki so prvotno štartali v obliki pankovskega tria, v letu 2012 pa je iz tega nastal že kvintet.
Skladno s širitvijo postave je brstela zvočna govorica, tako da so na zadnjem albumu svoji frenetičnosti dodali nekoliko blažje podtone ter kar nekaj pobegov v bolj ali manj sorodne žanre (kantri, krautrock, doo-wop, surf, shoegaze, psihedelija). Bend vsekakor ni žanrsko omejen ali enoznačen, kar gre pripisati odsotnosti hierarhije znotraj skupine, a ravno tako dejstvu, da ne gre za kake mlečnozobce, temveč rutinirane zbiralce in poznavalce plošč.
The Men izstopajo ravno v tem, da svoje raznotere vplive dodobra premesijo in ne zgolj površno premečkajo, glasbeni tisk pa jih je ob Open Your Heart neredko umestil med ultimativne kitarske bende nove dobe. Hja, sodobni moški so očitno zelo odkritosrčni, a na novo dozo iskrene možatosti bo le treba počakati do marca, ko prihaja New Moon.

Albumi: Immaculada (2010), Leave Home (2011), Open Your Heart (2012) in New Moon (2013)

Postava: Mark Perro - glas, kitara; Nick Chiericozzi - glas, kitara; Ben Greenberg - glas, bas; Kevin Faulkner - ležeča kitara; Rich Samis - bobni.
Vplivi: Fugazi, Big Star, John Fahey, Cheap Trick, Buzzcocks


Črni Peter (Bistrica ob Sotli / Krško): Komponist, tekstopisec in kitarist Ruda je v zadnjih treh letih, odkar ga je usoda vodila skozi nezavidljive preskušnje, začutil, da skozi glasbo in besedila, ki jih ustvarja za Brencl bando in Zmajev rep, ne more povedati in izraziti vsega, kar vre znotraj njega. Zgrabila ga je tudi močna želja, da začne svoja besedila peti sam. Tako je spomladi 2012 ustanovil Črnega Petra, ker edino rokenrol prenese vsa čustva, ki jih narekuje življenje.

Postava: Andrej Boštjančič - Ruda - kitara, glas; Enej Mavsar - bas; Uroš Srpčič - bobni
Web: Facebook

Vstopnina: 10 € (predprodaja), 13 € na dan koncerta.

Predprodaja:
INFO ŠKUC (Stari trg 21, LJ), odprto vsak dan med 12:00 in 18:00.
ŠKUC Metelkova (Metelkova 6, LJ) odprto od pon. do pet. od 09:00 do 14:00.

Organizacija: ŠKUC-Buba.
____________________________
Četrtek, 28. 3. 2013, ob 22.00:

Podrobnosti na spletni strani kluba Gromka .

V Ljubljano se vrača italijanski voodoo dvojec Mombu, ki je pred slabima dvema letoma Menzo pri koritu izbral za eno od postojank na turneji ob izidu prvenca Mombu. Luca T. Mai (baritonski saksofonist rimskih jazz-corovcev Zu) in Antonio Zitarelli (član še enega utrganega italijanskega tria Neo) sta medtem objavila še vinilni remiks albuma pod naslovom Zombi (2012), na katerem so sodelovali glasbeniki, kot so Mike Watt (The Stooges), Giulio the bastard (Cripple Bastards), Lef (Obake), Cinghio (Buffalo Grillz) in M’bar Ndyaie (Sunu Africa). Z novo ploščo Niger pa nam dvojec ponuja novo priložnost padanja v trans ob hipnotični godbi, ki sta jo označila za afro-grind. Nekaj, kar je treba doživeti v živo!

Luca T. Mai in Antonio Zitarelli sta združila moči jeseni 2010, ko sta si njuna matična benda vzela pavzo. Odločila sta se, da bosta končno začela udejanjati glasbene ideje, o katerih sta se pogovarjala že vrsto let. Formula je bila zelo preprosta: združiti afriško ritmiko z metalom, hardcorom in free jazzom.

Prvi rezultat je bil prvenec Mombu (Subsound Records, 2011), ki je pritegnil precejšnjo pozornost glasbenih kritikov in obiskovalcev na njuni prvi turneji. Nekatere neodvisne glasbene revije so ju celo razglasile za najboljša novinca leta 2011. Po obdobju intenzivnega koncertiranja sta maja 2012 na vinilu objavila remiks debija. Naslovila sta ga Zombie, po komadu očeta afro-beata Fela Kutija, ki je v prirejeni različici našel mesto na plošči. Marca letos pri založbi Subsound izide njun novi album Niger.

Organizacija: KUD Mreža in Menza pri koritu

____________________________
Petek, 29. 3. 2013, ob 22.00:
Predstavitev albuma Čuvaji ognja.

Ksenija Jus - Xenia bo predstavila novo ploščo Čuvaji ognja. Album je izšel v samozaložbi in prinaša 10 novih avtorskih skladb, za katere je Xenia napisala besedila in glasbo. Posnela jih je s svojo novo zasedbo PopOvni: Katja Stare (saksofon, flavta, vokal), Gregor Cvetko (kontrabas, vokal) in Uroš Usenik (solo kitara). Usenik je ploščo v studiu Nasha Produkcija tudi posnel.
In kakšno sporočilo PopOvni prinašajo v naš prostor in čas? »Kruti kapitalizem nas je oropal človeškega dostojanstva. Čas je, da si strah poišče ustreznejši planet. Na tem planetu ni več prostora za neenakopravnost! Ljudje smo čuvaji ognja, ki s skupnimi močmi znamo in zmoremo zgraditi boljše pogoje življenja za celoten planet,« pravi Xeina, ki ploščo Čuvaji ognja opisuje kot posthumanistično balado, v kateri se zvoki Mediterana prek alpskega sveta objemajo z Latinsko Ameriko.
Vinko Möderndorfer, pesnik, pisatelj, esejist ter gledališki in filmski režiser, je ob prebiranju Xenijinh pesmi, ki jih slišimo na albumu Čuvaji ognja, zapisal, da gre za poezijo, ki ni zaprta v slonokoščeni stolp leporečnega čustvovanja, marveč nosi v sebi predvsem angažiran naboj:»To pa je v sodobni slovenski poeziji, kljub časom, v katerih živimo, redek pojav. Opravka imamo torej s poezijo, ki nima dlake na jeziku. S poezijo, ki kot močan žaromet osvetljuje problematiko in bolečine našega sveta. In to neizprosno, direktno, boleče, velikokrat ironično, cinično, nikoli pa neiskreno. Mirno lahko trdimo, da pesništvo Ksenije Jus orje ledino angažiranega, upornega in kritičnega lirizma."

Pop Ovni so: Gregor Cvetko - kontrabas, vokal, izdelava ovitka in ostalo; Ksenija Jus - besedilo, glasba, kitara, vokal in ostalo; Katja Stare - flavta, saksafon, vokal in ostalo in Uroš Usenik - solo kitara, vokal, snemanje in ostalo.

Ksenija Jus - Xenia (1972, Maribor) je slovenska kantavtorica, skladateljica in pesnica, ki izrazito samosvoj avtorski jezik gradi z besedo in glasbo. Njene pesmi so bile doslej prevedene v nemški, angleški, bolgarski, poljski, češki, slovaški in srbski jezik. Čuvaji ognja so njen osmi album. Od leta 2012 je članica Društva pisateljev Slovenije. Od leta 2008 je članica ŽPZ Kombinat. S Petrom Andrejem je ena od idejnih snovalcev Kantfesta - mednarodnega festivala sodobne kantavtorske glasbe. Ustvarja še za gledališče in video - na tem področju najtesneje sodeluje z vizualno umetnico Zvonko T Simčič. Je družbeno angažirana literarna in glasbena ustvarjalka ter povprečna državljanka z relativno povprečnim smislom za humor. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Diskografija: Debut - Xenia&Link der Wasser (Samozaložba, 1996); Xenia Total - Ksenija Jus (Subkulturni azil, 1991); L'Humanite Nouvelle - Xenia&No Phobia Orchestra (Subkul. azil, 2002); Karta do sonca - Xenia & DO na X (Ehodrom, 2004); Black Safari - Xenia& D*Pljučnik bojs (Ehodrom/ŠKUC, 2007); Psi malega mesta - Xenia Ius Trio & ½ (Ehodrom/ŠKUC, 2008) in Svetilnik hrepenenja - koncertni album z gosti (Ehodrom/ŠKUC, 2010)

Dodatne informacije: info@popovni.com
Povezava: popovni.com

Po koncertu DJ Neli!

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Menza pri koritu.
____________________________
Sobota, 30. 3. 2013, ob 21.30:
Improvizacijsko gledališče.

Za Slovenijo smo včasih radi govorili, da bo “nova Švica”. Gospodarsko samostojna, nevtralna alpska državica z dobrim sirom in točnimi vlaki. No, fantaziranje o tem se je že zdavnaj končalo - samostojni prav posebno nismo, naš sir je razmeroma nevpadljivega okusa, vlaki pa še nikoli niso bili točni. A v Impro ligi, vseslovenskem prvenstvu v gledališki improvizaciji, smo vendarle našli področje, na katerem se lahko kosamo s “Švajcarji” - to je improvizacijsko gledališče.

Da je temu res tako, bo skušal dokazati slovenski impro dvojec, v postavi: Vid Sodnik in Sara Šoukal, ki se po zoperstavil gostujočemu duetu iz Züricha, ki ga sestavljata Gerald Weber in Simone Schwegler. V prijateljski impro tekmi, bosta ekipi skušali čim bolj prepričati in nasmejati občinstvo s svojimi norimi spontanimi zamislicami in bujno domišljijo.

Nekaj besed o ekipi Švice:
Gerald Weber in Simone Schwegler improvizatorja in umetniška vodja gledališča Harri Olli iz Züricha. Kljub mladosti nosita v svojih udih veliko improvizacijskih izkušenj, ki sta jih pridobila z različnimi kratko- in dolgometražnimi predstavami v domači Švici ter na festivalih po svetu. Med drugim sta v letu 2012 bila člana mednarodne improvizacijske zasedbe, ki je prevozila večino kanadskih in ameriških improvizacijskih mest ter se učila pri legendarnih učiteljih improvizacije.

Nekaj besed o ekipi Slovenije:
Vid Sodnik in Sara Šoukal sta ena najvidnejših improvizatorjev na slovenski impro sceni, ki sta v preteklosti osvajala prvenstva in nagrade tako v Šolski impro ligi, kot tudi v Impro ligi. Zadnja leta se vsak v okviru svojega kolektiva ukvarjata tudi z daljšimi improvizacijskimi oblikami, hkrati pa nastopata v okviru tekmovanja Impro lige ter improligaških ekshibicij. S Simone in Geraldom sta se dobro spoznala lani v okviru Seattle International Festival of Improv.

Predstava bo potekala v angleščini, povezoval pa jo bo Juš Milčinski.

Vstopnina: 4 €.
Organizatorja: Impro liga, KUD France Prešeren in Menza pri koritu.
____________________________
Nedelja, 31. 3. 2013, ob 22.00:
Jezna punk trojica iz Tel Aviva.

Kitarist David je kakšno leto po Evropi koncertiral kot nažigaški akustični punk kantavtor. Pot ga je nanesla tudi v Tel Aviv, kjer je srečal Guya in Amita, ki sta se mu pridružila na basu in bobnih. Rezultat je bil demo posnetek Kingdom of Pork z enajstimi enominutnimi komadi. S tem so bili zadovoljni in pospešeno nadaljevali z ustvarjanjem še naslednje leto. V okviru svoje prve turneje po Italiji bodo naredili tudi ovinek do Ljubljane.

Vstopnina: 3 €.
Organizacija: Menza pri koritu.
____________________________
Ponedeljek, 1. 4. 2013, ob 17.00:
Vsak ponedeljek med 17.00 in 19.00.

Dragi cirkuški navdušenci, vabljeni ste na delavnice ter hkrati odprte vaje žongliranja, ki potekajo vsak ponedeljek med 17:00 in 19:00 v Menzi pri koritu! Delavnica je primerna za vse starosti, na voljo imamo rekvizite Cirkusa pri koritu, ni pa odveč, če prinesete svoje. Največ žongliramo z žogicami in keglji ter vrtimo palice, v našem inventarju pa so tudi diaboli, poie ter kitajski krožniki. Radi se pomenkujemo ob čaju ali kavi, tako da če v življenju radi združujete prijetno z nekoristnim (kar metanje plastičnim predmetov v zrak nedvomno je, četudi dobrodejno vpliva na razvoj obeh možganskih polobel), ne odlašajte, temveč se nam pridružite na ponedeljkovih srečanjih!

Prost vstop.
Organizacija: Menza pri koritu.
____________________________
Ponedeljek, 1. 4. 2013, ob 21.00:
Praznična izdaja Cirkusa Kabare.

Direktor je spet obdržal besedo in kot je obljubil 2. 5. 2012, je poskrbel, da bo 1. 4. Državni praznik!

Prost vstop.
Organizacija: Cirkus pri koritu in Menza pri koritu.