VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 02.04.2013
Marko Pogacnik / pregledna razstava 1962-2012: Sestop umetnosti naZemljo
04.04.2013, , Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

MARKO POGAČNIK

PREGLEDNA RAZSTAVA 1962-2012

Sestop umetnosti na Zemljo

4. april - 7. julij 2013

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

otvoritev: četrtek, 4. april 2013, ob 19.00

Marko Pogačnik, Novi prostor, 2013, tuš na papirju

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave MARKO POGAČNIK / PREGLEDNA RAZSTAVA 1962-2012: Sestop umetnosti na Zemljo! Pred otvoritvijo bo Marko Pogačnik ob 18.00 izvedel vodstvo po razstavi.

Izhodišče razstave so različni načini, ki jih je Marko Pogačnik odkril v zadnjih 50 letih, ko je raziskoval, kako se ustvarjalne potenciale umetnosti da vplesti v raznolike življenjske procese. Začne se z njegovim sodelovanjem z gibanjem in skupino OHO (1965-71). Temu sledi ustanovitev poljedelske in umetniške komune Družina v Šempasu. Dandanes se ta smer izraža v obliki sodelovanja s Skupino za umetnost VITAAA in LifeNet skupinami po svetu pri postavljanju geopunkturnih krogov. Dokumentirane so tudi njegove interakcije s političnimi procesi, denimo pri odporu zoper vojno v Vietnamu (1966) in prispevku pri osamosvojitvi Slovenije v obliki državnega grba RS.

Tema razstave Sestop umetnosti na Zemljo posebej poudarja avtorjevo delo na področju celovite ekologije. Razvil je različne pristope pri sodelovanju z zavestjo Zemlje in s svetovi narave, bodisi v primeru akupunkture Zemlje (litopunkture) bodisi pri geomantičnih interpretacijah posameznih krajev in pokrajin. Druga tema razstave je vprašanje, kaj lahko umetnost prispeva k preobrazbi človeške civilizacije na Zemlji, ki postaja vedno bolj destruktivna. Razstava razgrinja različne možnosti uporabe umetnostnega jezika pri komunikaciji z zavestjo narave in pri prebujanju človekovega zavedanja - oboje v odnosu do večdimenzionalnosti življenja in prostora. Skupaj z ženo Mariko gradi instalacije iz naravnih materialov, ki obiskovalcu omogočajo neposredno izkušnjo nevidnih razsežnosti prostora. V Viteški dvorani UGM bosta tako postavila instalacijo O sestopu miru na Zemljo, zasnovano v razmerju do fresk na stropu (19.stol.), ki prikazujejo znamenite bitke Svetega rimskega cesarstva nemškega jezika s Turki.

Marko Pogačnik(1944, Kranj) se je začel kulturno udejstvovati že v dijaških letih in ga kasneje nadaljeval s konceptualistično skupino OHO (1965-1971). Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1963-1967). Od leta 1968 deluje kot svobodni umetnik. Leta 1971 je začel s prijatelji umetnost povezovati z življenjem (landart) in ustanovil komuno v Šempasu v Vipavski dolini. Prvo razstavo je imel že leta 1965, veliko pa je razstavljal tudi po svetu: v Parizu, v Münchnu, v New Yorku, v Firencah in drugod. Z ženo Mariko in hčerami Ajro, Nike in Ano je razvil novo umetniško prakso imenovano »litopunktura«, v kateri postavlja kamnite stebre na izbrane točke v pokrajini in tako uravnoteža energijski pretok določenega prostoru. V stebre vkleše znake, tako imenovane »kozmograme«, ki z vibracijo vklesane informacije delujejo na zavest prostora. Litopunkturne točke postavlja v Sloveniji in drugod po svetu. Leta 1991 je za pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada. Je avtor več knjig in tudi oblikovalec grba Republike Slovenije.

Razstava je kot variacija projekta Umetnost življenja - življenje umetnosti prenesena iz Moderne Galerije v Ljubljani.

kustosinja: Andreja Borin

V OKVIRU RAZSTAVE MARKA POGAČNIKA NAPOVEDUJEMO:

Marko Pogačnik bo pred otvoritvijo pregledne razstave v UGM izvedel serijo predavanj, geomantično delavnico in vodstvo po razstavi, ki so zasnovani kot uvod v otvoritev razstave. Udeležba je brezplačna.

Predavanje Revolucija v prostoru: večdimenzionalnost sveta

torek, 26. marec 2013, ob 19.30, UGM, Strossmayerjeva ul. 6

Svet, osnovan na razumskem pogledu, izgublja bodočnost. Oblikuje se sistem sinhronih svetov Zemlje. Kako se uglasiti na nove razsežnosti bivanja?

Predavanje Geokultura: politični sistem, osnovan na srčni odgovornosti

sreda, 27. marec 2013, ob 19.30, UGM, Strossmayerjeva ul. 6

Geokulturni manifest Marka Pogačnika zariše možno civilizacijo bodočnosti, ki bo temeljila na sožitju med človekom in zemeljskim vesoljem. Bodočnost pa je že zdaj mogoča. Kako?

Predavanje Umetnost med šamanizmom in moderno klasiko

četrtek, 28. marec 2013, ob 19.30, UGM, Strossmayerjeva ul. 6

V šamanskih kulturah je umetnost del zdravilnih procesov v skupnosti. Ali je tudi v sodobni umetnosti moč najti kreativno vlogo v življenjskih tokovih?

Geomantična delavnica Mariborski prostor kot elementarno bitje

sobota, 30. marec 2013, zbirno mesto ob 9.00 pred UGM, Strossmayerjeva ul. 6

Gaja, elementarna zavest Zemlje ima svoja inteligenčna žarišča v mestni krajini, da bi omogočila razmah civilizacije. Jih častimo ali izkoriščamo v sebične namene? Kakšen je položaj v Mariboru?

Vodstvo po razstavi Sestop umetnosti na Zemljo

četrtek, 4. april 2013, ob 18.00, UGM, Strossmayerjeva ul. 6

Marko Pogačnik bo pred otvoritvijo izvedel vodstvo po razstavi.

VLJUDNO VABLJENI!

Pokrovitelj otvoritve:

Radgonske gorice.jpg

Projekt so podprli:

MIZKS_splet.jpg