VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 19.04.2013
IZSTEKANI ZADNJI TAXI in GABER BRIN, Val 202
19.04.2013, , Slovenija

RADIO SLOVENIJA, 2. program - Val 202, petek, 19.4.2013 ob 22.25

IZŠTEKANI: ZADNJI TAXI in GABER BRIN

V oddajo IZŠTEKANI na Valu 202 prihaja kočevski dvojec s krmarjem, sestavljen iz na novo oživljene zasedbe ZADNJI TAXI ter novega, niti leto starega podviga GABER BRIN. Krmar obeh glasbenih pogonov je avtor, kitarist in pevec ROMAN ZUPANČIČ. Oddaja bo ponudila zgodovinski pregled dela tega kroga kočevskih glasbenikov od skupine Grovofo polje sredi devetdesetih do zadnjih uspehov na natečajih Vala 202 »Hočemo dobro glasbo«. Tudi tokrat bo moč oddajo ne le slišati po radiu, temveč tudi videti v neposrednem spletnem video prenosu.

Statistika dela Romana Zupančiča je zavidljiva. Napisal ter tako ali drugače izvajal je nekaj sto skladb različnih žanrov. Njegove pesmi je doslej pelo sedemindvajset različnih izvajalcev. Zmagoval je na festivalu Etnokostel, sodeloval na Slovenski popevki in celo na EMI. In vendar je širšemu slovenskemu občinstvu precej neznan. Oddaja IZŠTEKANI na Valu 202 si je zadala popraviti to zgodovinsko krivico in predstaviti bogato početjeglasbenih rekreativcev iz Kočevja, ki se zbirajo okrog Romana in z njim muzicirajo.

Začelo se je kot ponavadi že v plenicah, najbrž celo v materinem trebuhu, ko je glasba bogatila sedimente v Romanovih možganih. Nadaljevalo se je v letih odraščanja s prvimi poskusi. Zares pa se je začelo, ko jih je Roman napolnil že trideset. V Kočevju, kamor se je bil preselil s Trške gore nad Novim mestom, je osnoval skupino Grofovo polje. Izdali so dve plošči, »Trinogi petelin« (1997) in »Adijo Hans« (1998), ter se po številnih spremembah v zasedbi, v kateri je od izvirnih članov ostal le Roman, pred približno desetletjem odločili za novo ime. Nadeli so si ga po skladbi s prve plošče Grofovega polja »Zadnji Taxi«, kar je sopomenka za mrtvaški voz. Taksi je zapeljal in se več let zložno vozil po rockovskih vijugah kočevskih gozdnih cest. Vrhunec je doživel, ko je Val 202 skladbo »Dež« izbral za zbirko »VAL09 - Imamo dobro glasbo«. S preprosto neposrednostjo in živostjo je postala pravi radijski zadetek in po številu predvajanj verjetno prekaša vse druge skladbe s teh razpisov. Potem pa je Taksiju zmanjkalo bencina...

No, Romanu ga ni, energije in navdiha ima za tri. Ta neumorni glasbenik, glasbeni pedagog, restavrator in bogvekajševse se je pred slabim letom odločil za novo zgodbo in jo poimenoval Gaber Brin. K pesmim je sprva pristopil nekoliko bolj kantavtorsko, a kmalu ugotovil, da brez pajdašev ne bo šlo. Če ni drugega razloga, je dovolj dober razlog že dolgčas. Zato je zbral novo ekipo. In uspešno izvedel prvi prosti met: na zbirko »VAL012 - Imamo dobro glasbo« se je Gaber Brin uvrstil s pesmijo »Šihtarska«. Zgodilo pa se je, da je takorekoč hkrati nekaj olja priteklo tudi v kolesje Zadnjega Taxija... ki je oživel in po novem ovinke seka bolj virtuozno kot kdajkoli.

Izštekani na Valu 202so se odločili obe zgodbi predstaviti hkrati. V petek, 19. aprila 2013 ob 22.25 boste lahko slišali repertoar, ki se razteza od čisto prve skladbe, ki jo je Roman Zupančič kdajkoli napisal, prek Grofovega polja sredi devetdesetih, jagodnega izbora Zadnjega Taxija, novih skladb Gabra Brina - do premiernih predstavitev čisto svežih, še nikoli javno izvajanih skladb obeh zasedb!

Je treba k takemu vabilu še kaj dodati? Aja, nič nismo napisali, kakšno glasbo igrajo... Hm. Veste kaj, ne bomo besedičili o tem. To je glasba za poslušat, ne za modrovat. Pridružite se! Radijsko zvočno izkušnjo lahko obogatite tudi s spletnim video prenosom, le priklikati se morate do spletne strani Vala 202.

POVEZAVE:

www.romanzupancic.si

www.youtube.com/watch?v=BE3Q6heQ_zo

www.youtube.com/watch?v=kTguW8ioXjs

www.val202.si/izstekani , www.facebook.com/izstekani , www.poglej.si/izstekani , www.val202.si

POGLED NAPREJ:10. maja bodo Izštekani gostili pevko KATJO ŠULC, ki je pravkar izdala album z elektroniko in reggaejem podloženih pesmi »Twisted Delight«. Z majhno ekipo glasbenih čarovnikov jo bo izvedla v živo. Seveda pa oddaja ne bo obšla tudi njenega drugega dela, kot so uglasbitve pesmi Mile Kačič in številni šansoni. Skratka: Katja Šulc z vseh glasbenih plati.

Vljudno prosimo, da vest o dogodku širite naprej. Novinarji se lahko akreditirate za poročanje iz zakulisja. Dodatne informacije dobite na naslovu jure.longyka@gmail.com , grega.peterka@rtvslo.si ali po telefonu 051-691-268 (Grega Peterka) oziroma 041-265-060 (Jure Longyka).

Jure Longyka