TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
EURODESK novice za mlade 19/07/13
19.07.2013, Slovenija


Evropa je polna priložnosti - da jih lahko izkoristimo, potrebujemo
le prave informacije. Eurodesk, brezplačni infoservis Evropske komisije,
je namenjen tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu
srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji.

  1. NOVICE
  2. RAZPISI ZA MLADINSKE DELAVCE
  3. RAZPISI ZA MLADE
  4. VIRI
  5. DRUGE OBJAVE

Novice

Evropski teden mladih 2013 - Zaključki strukturiranega dialoga

Evropski teden mladih 2013 je med drugim ponudil priložnost ovrednotenja strukturiranega dialoga z mladimi, ki so bili tudi vključeni v vrednotenje procesa.

Predstavniki nacionalnih delovnih skupin, ki upravljajo s procesom dialoga v državah članicah, so se sestali v Bruslju od 27. do 29. maja in oblikovali predloge za prihodnje usmeritve strukturiranega dialoga.

Na konferenci v Bruslju so sodelovali tudi mladi sami, nominirani s strani nacionalnih delovnih skupin, z izkušnjo sodelovanja v procesu strukturiranega dialoga - na posvetovanjih z mladimi na nacionalnih ravneh. Rezultati razprav v okviru Evropskega tedna mladih v Bruslju so bili predstavljeni vsem glavnim akterjev strukturiranega dialoga, vključno s predstavniki nacionalnih oblasti iz 28 držav članic.

Zaključke strukturiranega dialoga najdete Opens external link in new windowtukaj.

Več informacij o tem, kako strukturirani dialog deluje v praksi, najdete na:
www.youthweek.eu/european-youth-week/structured-dialogue-or-sd-for-short


Razpisi za mladinske delavce

Vabilo Mladinskega sveta Slovenije k sodelovanju pri projektu Dialog mladih 2.0: Vključujemo!
Mladinski svet Slovenije k sodelovanju vabi mladinske organizacije in mladinske svete lokalnih skupnosti, ki bi prevzele vlogo koordinacije enega od 10 dvodnevnih lokalnih srečanj projekta »Dialog mladih 2.0: Vključujemo!«.

Za izvedbo dvodnevnih lokalnih srečanj projekta MSS k sodelovanju vabi 10 zainteresiranih partnerjev na lokalni ravni, iz vrst organizacij članic Mladinskega sveta Slovenije in mladinskih svetov lokalnih skupnosti ter drugih mladinskih organizacij. Vzpostaviti želijo 10 kvalitetnih partnerstev, pri čemer organizator prevzame vsebinsko in organizacijsko plat projekta, partner pa v vlogi lokalnega koordinatorja prispeva k izvedbi posameznega lokalnega srečanja.

Terminska izvedba vseh 10 lokalnih srečanj bo predvidoma potekala med oktobrom 2013 in februarjem 2014, vsekakor pa po predhodnem dogovoru med Mladinskim svetom Slovenije in lokalnim koordinatorjem.

V kolikor pri projektu želite sodelovati, do nedelje, 11. avgusta 2013 na strukturirani.dialog@mss.si pošljite motivacijsko pismo, kjer navedete vsaj 4 razloge, zakaj je vaša organizacija primerna za izvedbo dvodnevnega lokalnega srečanja ter na kakšen način lahko prispeva k učinkoviti motivaciji mladih za udeležbo dogodka.

Poleg tega pripišite podatke o organizaciji ter kontakti osebi (koordinatorju), ki bo v prihodnje prevzela komunikacijo glede aktivnosti projekta »Dialog mladih 2.0: Vključujemo!«.

Već informacij o projektu najdete na: http://www.mss.si/sl/novice/904/1/vabilo-k-sodelovanju-pri-projektu-dialog-mladih-20:-vkljucujemo


Študijski obisk »Sporting Diversity«, 30. september - 3. oktober, Leeds, Velika Britanija
Britanska nacionalna agencija programa Mladi v akciji in podporni center SALTO Cultural Diversity organizirata študijski obisk, katerega namen je raziskati dobre prakse uporabe športa kot orodja za povečanje znanja in razumevanja kulturne raznolikosti med mladimi.

Rok za prijavo je 11. avgust 2013!

Razpis in prijavni postopek: http://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/sporting-diversity.3643/


EU nagrada za novinarje s področja zdravstva
Namen nagrade je spodbuditi kakovostno novinarstvo, ki povečuje ozaveščenost s področja zdravja, zdravstvene oskrbe in pravic bolnikov.

Teme letošnjega leta so preprečevanje bolezni, zdravstveni sistemi in pravice bolnikov. Udeleženci morajo biti stari najmanj 18 let in prebivalci ene izmed držav članic EU. Oddajo lahko največ dva prispevka.

Rok za oddajo člankov je 30. september 2013!

Več informacij je na voljo na: http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize


Ustvarjalna srečanja: Kulturna partnerstva med Azijo in Evropo
Namen programa je spodbujati umetniške projekte v okviru dialoga med Evropo in Azijo. Umetniki, kulturni delavci, umetniške organizacije in umetniške mreže v Aziji in Evropi vabljeni k oddaji osnutkov predlogov projektov do 15. avgusta 2013!

Celotni predlogi morajo biti oddani do 1. novembra 2013!

Več informacij je na voljo na:
www.artsnetworkasia.org/content/application_ce.html


Razpisi za mlade

Razpis za mlade za sodelovanje na Evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov, 23. avgust 2013, Vilna
Litva, ki trenutno predseduje Svetu EU, nadaljuje s tradicijo organizacije vseevropskih dogodkov, namenjenih spominu na žrtve totalitarnih režimov. Obeležitev bo vključevala slovesnost prižiganja sveč in konferenco, namenjeno mladim, z naslovom “Tradicije vseevropskega dneva spomina na žrtve totalitarnih režimov”.

Dogodki se bodo odvijali med 22. in 24. avgustom, v sklopu potovanja z avtobusom z naslovom “Pot totalitarizma in upora”, v okviru katerega bodo udeleženi mladi obiskali glavna prizorišča nacističnih in sovjetskih totalitarnih zločinov v Litvi.

Če ste mladi predstavniki (do 35 let) nevladnih organizacij ali izobraževalni ustanov, ki delujejo na področju obeleževanja totalitarnih zločinov in vas zanima obisk Litve od 22. do 24. avgusta, s katerim boste poglobili svoje znanje o skupni preteklosti, se lahko obrnete na naslov vytautas.mikenas@urm.lt , kjer boste prejeli nadaljnje informacije.

Registracija poteka do 31. julija 2013!


Vabljeni k prijavi na Mestni parlament mladih 2013
Mestni parlament mladih je program Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, ki ga izvaja Zavod PIP. Program predstavlja simulacijo Evropskega parlamenta. Namen programa je spodbujati participacijo mladih v demokratičnih sistemih odločanja, pri čemer se bo čim več odločitev in aktivnosti prepustilo prav mladim.

Mlade želijo seznaniti z delovanjem Evropskega parlamenta, jim dati možnost artikuliranja problemov in predlaganja ukrepov za rešitev le-teh. Parlament bo deloval po odborih, kjer se bosta obravnavali temi zaposlovanja in neposredne demokracije. Dokažite, da mladi niste apolitični, da imate voljo sodelovati in da vam ni vseeno za vašo prihodnost.

Vsi mladi med 19. in 29. letom starosti so vabljeni k prijavi in tako postanejo eden izmed 50-ih mladih poslancev, ki bodo razpravljali o aktualnih lokalnih tematikah, izpostavljali probleme in poskušali najti rešitve zanje. Mladi poslanci se bodo tekom dela srečali z evropskimi poslanci, poskrbljeno bo pa tudi za družabne dogodke, kjer se bodo mladi lahko bolje spoznali.

Simulacija se bo začela izvajati septembra 2013 in bo vključevala do 15 zasedanj.

Vsi zainteresirani mladi naj izpolnijo prijavnico na spletni strani http://www.zavodpip.si/mladina/82 in jo skupaj s krajšim motivacijskim pismom pošljejo na elektronski naslov miran.vrbanic@zavodpip.si do 1. avgusta 2013.


ASEF natečaj za kratko zgodbo "Long way home"
ASEF (Asia-Europe Foundation ) je v sodelovanju z Ubud Writers & Readers Festival objavil natečaj za kratko zgodbo v angleškem jeziku (od 700-800 besed).

Namen pobude je preko kreativnega pripovedovanja zgodb spodbuditi izmenjave med Azijo in Evropo in poglobiti medsebojno razumevanje med kulturnimi skupnostm v omenjenih regijah.

Rok za prijavo je 3. avgust 2013!

Več informacij je na voljo na:
Opens external link in new windowhttp://asef.org/index.php/projects/themes/arts-culture/2997-long-way-home-|-asia-europe-short-story-contest


Fotografski natečaj “Evropa v moji regiji” 2013
Natečaj je namenjen predstaviti projekte, ki potekajo po Evropi in so financirani z evropskimi sredstvi in raziskati pomen teh projektov v lokalnih skupnostih.

Vsi prebivalci EU, stari več kot 18 let, ste vabljeni, k sodelovanju na natečaju. Naložite največ tri fotografije projektov, ki so prejeli sredstva s strani EU. Na fotografijah mora biti vidna evropska zastava, ki prikazuje, da je projekt financiran z evropskimi sredstvi.

Izbrani bodo štiri zmagovalci - eden z javnim glasovanjem in trije s strani žirije.

Glasovanje bo potekalo od 26. avgusta do 6. septembra 2013.

Rok za oddajo prispevkov je 23. avgust 2013!

Več informacij je na voljo na: www.facebook.com/EuropeanCommission/app_386310531430573


Video natečaj »60 Second Science«
Osrednja tema natečaja je možnost boljšega razumevanja sveta okoli nas. Na natečaju lahko sodelujete vsi iz vsega sveta, tako da ustvarite kratek video posnetek, ki razlaga izum, eksperiment, znanstveni koncept ali idejo.

Video mora temeljiti na znanosti ali animaciji, dolg mora biti 60 sekund, prijavitelji pa morajo z videom razlagati znanost in ne samo prikazovati določen fenomen.

Rok za prijavo je 14. november!


Več informacij je na voljo na: www.60secondscience.net


Plesno tekmovanje Barcelona Dance Award
Od 17. do 21. aprila 2014 bo v Barceloni potekalo plesno tekmovanje za šole in skupine. Dogodek ponuja plesalcem in študentom edinstveno priložnost predstaviti svoje delo, mrežiti z režiserji, producenti, drugimi umetniki. Na dogodku se zbere na tisoče ljudi iz vse Evrope in drugih delov sveta.

Če bi radi sodelovali ali pridobili več informacij, pišite na europedance@email.it.

Spletna stran dogodka: http://dancingspain.altervista.org


Viri

Spletne novice Evropske prestolnice mladih Thessaloniki 2014
Evropska prestolnica mladih Thessaloniki 2014 kot pripravo na prihodnje leto in aktivnosti, ki bodo potekale v 2014, že letos izdaja spletne novice.
Ogledate si jih lahko na: Opens external link in new windowhttp://issuu.com/eyc2014/docs


Nove Eurostatove informacije o brezposelnosti mladih in participaciji mladih v izobraževanju in na trgu dela
Eurostat je objavil dva prispevka o brezposelnosti mladih in participaciji mladih v izobraževanju in na trgu dela. Ogledate si jih lahko na:


Druge objave

Prostovoljska delovna akcija "Vrt na Povšetovi"
Zavod Voluntariat vabi na prostovoljsko delovno akcijo projekta Vrt na Povšetovi, ki se bo zgodila v sredo, 24. julija na Povšetovi 5 v Ljubljani. Za več informacij in prijave pišite na
programi@zavod-voluntariat.si .

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net