TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
XX. obletnica AKC Metelkova mesto
05.09.2013, Menza pri koritu, Metelkova mesto


Menza pri koritu, Metelkova mesto
menzaprikoritu.org

facebook.com/menzaprikoritu


Po poletnem premoru ponovno odpiramo vrata! Pred nami je 20. obletnica AKC Metelkova mesto, ki jo bomo z različnimi prireditvami na metelkovskih prizoriščih praznovali v dneh med 9. in 14. septembrom. Še pred tem, od četrtka, 5. 9., do nedelje 8., 9., pa vas v Menzi pri koritu vabimo na predigro v obletnico!


Več o obletniškem programu na: www.metelkovamesto.org .

Predigra:



Četrtek, 5. 9. 2013, ob 21:00
Žoambo Žoet Workestrao (Razdrto)
Trdoživi prvaki slovenskega alter rocka.

Praznovanje 20. rojstnega dne Metelkove napovedujemo v Menzi pri koritu hkrati s še tremi obletnicami. Ta september je tudi 13. rojstni dan našega kluba, 21. svečk upihujejo naši večerni gostje, Žoambo Žoet Workestrao, ki so pred dvajsetimi (!) leti prvič nastopili na sveže osvobojenem ozemlju Metelkove. Tako kot prvič, jih bo tudi tokrat ozvočil mojster Samo Ljubešič, tokrat z Linčem, in tako kot prvič jim bo za pijačo dala Nataša Serec. Zadnji Žoambotov album, Soap for Sweatshops (Zavod Sploh, 2012), je njihovo najbolj dovršeno delo, tako v produkcijskem kot v kompozicijskem smislu. Snemalna mojstra Ivo Lorencin in Bojan Babić sta sta jih ujela v puljskem studiu Partyzan, material pa je izvrstno sproduciral Aldo Ivančić.

Kompleksna rekonstruktivistična fuzija je kljub baročno obloženi naraciji plesna in prevprašujoča meje in pomene kodov popularnih godb. ŽŽW imajo prej smolo kot privilegij, da veljajo za avantgardo v svojem okolju, ki je njihovo - resda odprto in hitromiselno, a v osnovi rokersko - muziko ob nastanku obravnavalo kot eksperiment, improvizacijo in pozneje čudaški jazzy punk etno.

Komparativnim arheologom klubovanja bo morda zanimivo, da je ansambel premiero izvedel v ljubljanskem B-51, nastopal v zenitu ilirskobistriškega MKNŽ, v zagrebški Rupi, predhodnici današnje Močvare, redno gostoval v Komenski Stari šuli, soustvarjal festivala v Trnju in Škrbini, na dveh turnejah ujel zadnje obdobje nizozemskega underground klubovja, igral pod oboroženo stražo v Domu Srpske vojske v Nišu in tako nazaj. Nič manj eksotični niso bili njihovi nastopi na budipeštanskem Szigetu, na zadnjem ljubljanskem Novem Rocku, v dvorani nacionalnega bolgarskega radia, na silvestrskem odru sredi Skopja, na festivalu Moo v Rennesu, na londonskih turnejah, na izletih na Češko in v bivše republike SFRJ (razen Črne Gore), na puljskem festivalu Art & Music, ali na šibenskem Terraneu. Žoambo se lahko pohvali tudi z dejstvom, da je s takratnim urednikom Tomažem Zaniukom leta 2008 z izdajo albuma Lahko je s polno ritjo celibati lansiral založbo Radia Študent, ki se do danes bohoti s 35 naslovi.

Diskografija:
- Soap for Sweatshops (Studio Partyzan, Pula; producent Aldo Ivančić, Zavod Sploh, 2012)
- Cum Rectum Plenum Celibatare Facile Est / Lahko je s polno ritjo celibati (Pupedanski studio, Petelinje; producent Bob Drake, ZKP RŠ in KUD Mreža, 2008)
- Svakoga dana u svakom pogledu sve manje nazadujem / Every dan in every sense I less regress
(Pupedanski studio, Drskovče; producent Bob Drake, Domači posnjtki, 2003, Manufracture, 2004)
- Laibach - Tiranha (studio ZPSV, Koper; ZPSV, 1998)
- Življenje brez janeža/Das leben ohne anus/Life without anis (studio MKNŽ, Ilirska Bistrica; producent Bojan Babić Babo, Manufracture, 2005) - del posnetkov izide tudi na kompilaciji Druga liga (ZPSV, 1995)
- Kabelski kresovi (studio MKNŽ, producent Bojan Babić Babo, Ilirska Bistrica; FV, 1994)
- Jokla (studio Čot, Jelšane; producent Bojan Babić Babo, pesem na kompilaciji No border jam, Front rock, 1993)

Vstopnina: 5 €. Organizacija: Kud Mreža in Menza pri koritu.
_________________

Petek, 6. 9. 2013, ob 22:00
Žen (Hrvaška) in MuttTricx (Avstrija)
Post math synth electro dreamy psy rock... In še kaj.

Žen so posledica malo verjetnega trka več ekscentričnih kometov, ki se ne bi smel zgoditi, a se je leta 2006. Ta galaktični dogodek z imenom Žbuka se je razširil, razvijal, delal trušč, nabiral izkušnje, šel skozi različne faze glasbenega izraza, zamenjal več barv in se na koncu naučil leteti. Ženski kvartet iz Zagreba vsebuje kitaro, bas, bobne in sinte ter žive vizualizacije, v glasbo pa vključujejo elemente post in math rocka, indie popa in krauta.

Ena kitara, en set bobnov, veliko efektov, elektronike in improvizacije - tako bi lahko na kratko opisali dunajski dvojec MuttTricx. MuttTricx se gibljeta med
fragmenti post-rocka in s kombinacijo efektov in sintov ustvarjata naelektreno ozračje, kjer so vibrirajoči surovi delci stisnjeni pod kitaro in bobni. Njuna glasba nastaja iz dinamične medigre kitare in elektronike, iz živahnih momentov žive improvizacije. Dvojec je maja letos za založbo Unrecords (v sodelovanju z Zach records) objavil prvenec MuttTricks.
Vstopnina: 3 €. Organizacija: Menza pri koritu.
_________________

Nedelja, 8. 9. 2013, ob 16:30
Nekdo mi je ukradel liriko
Otvoritev čitalnice, samopostrežne čajnice, pesniške knjigarne in knjižnice. Škratov vrt za stavbo Pešaki.

Prostor avtobusa, kjer je do pred kratkim domovala Škratova čitalnica, bomo opremili s pesniškimi knjigami in knjigami o poeziji (eseji, teorija, intervjuji). Te bomo sposojali po stari navadi (izposojevalni kartoni), vsakdo, ki bo vrnil knjigo, bo povabljen, da na karton napiše izkušnjo branja knjige, ki jo vrača.

Knjige bomo prodajali po principu socialne trgovine. Od založnikov bomo poskušali dobiti dva izvoda določene knjige, ki bosta stala 2, 3, 5 ali 7 evrov. Z denarjem od prodanih knjig bomo kupovali poezijo za nastajajočo knjižnjico. Na podoben način bomo prodajali tudi CD in vinilne plošče (glasbene skupine, ki nastopajo v Menzi pri koritu prosimo, če odstopijo izvod dva njihovih albumov). Izkupiček od prodanih plošč bomo namenili za nakup nove avdio opreme za Menzo.

Čitalnica bo fizični in mentalni prostor, kamor bodo povabljeni vsi, ki pišejo ali zgolj ljubijo poezijo. Čitalnica bo potekala ob istem terminu kot knjižnica in knjigarna. Pesniki in pesnice bodo brali svoje pesmi, ostali jih bodo lahko ocenili, vendar le s podkrepljenim mnenjem. Za lažjo prebroditev bomo poskrbeli s široko paleto čajev, kav in peciva. Vse bomo lažje izvedli, če nam pomagate tudi vi, obiskovalci in obiskovalke.

Obratovalni čas prostora Nekdo mi je ukradel liriko bo vsako nedeljo, od 16.30 do 22.00.

Prost vstop. Organizacija: Kud Kentaver in Menza pri koritu.
_________________

Osrečevalnica nastaja z namenom, da združuje ljudi ob kavi in zgodbah. Lahko prineseš stvari, ki jih ne potrebuješ več. Moraš pa za vsako stvar, ki jo menjaš, napisati njeno zgodbo. Stvari, ki jih prineseš, ob koncu vsake Osrečevalnice odneseš domov.

Osrečevalnica bo potekala pred Menzo pri koritu, ko se bo shladilo, se preselimo v Menzo, če ne bo veliko zanimanja, jo bomo preselili v avtobus.

Obratovalni čas Osrečevalnice bo vsako nedeljo, od 17.00 do 21.00.

Če bi radi sodelovali pri teh dveh proketih, ste seveda zelo vabljeni. Naš namen je, da bi tako Nekdo mi je ukradel liriko kot Osrečevalnica bili odprti večkrat na teden. Vsi raznorazni predlogi dobrodošli. Pišite na kentaver@gmail.com ali na FB profil Mlade rime. Kmalu bomo za obe točki srečevanja imeli tudi njuna maila in FB profila.

Prost vstop. Organizacija: Kud Kentaver in Menza pri koritu.



Praznovanje 20. obletnice AKC Metelkova mesto:


16.30 - Nekdo mi je ukradel liriko
17.00 - Osrečevalnica
21.15 - Mlade rime 80/20, prvi del: Ana Pepelnik, Jure Jakob in Novica Novaković.
22.00 - It’s everyone else & Nevemnevem (koncert)

Poezijo berejo:
- Ana Pepelnik (predstavlja novo pesniško knjigo: Cela večnost),
- Jure Jakob (predstavlja novo pesniško knjigo: Delci dneva),
- Novica Novaković (predstavlja novo pesniško knjigo: Majhne stvari)

Po branju koncert: It’s everyone else (2 sinta, 2 vokala, semplerji in veliko hrupne distorzije)

in Nevemnevem (kombinacija govorjene besede in razgibane zvočne slike, napajajoče se v hrupnem rocku, jazzu, improvizaciji in še čem).

Zasedba Nevem nevem stavi na kombinacijo govorjene besede in razgibane zvočne slike, napajajoče se v hrupnem rocku, jazzu, improvizaciji in še čem. Za prvo je zadolžen pesnik Dejan Koban, ki se izvrstno znajde tudi v vlogi frontmana, za drugo skrbijo bobnar Samo Pavlica - Linch, klarinetist in bobnar Martin Ukmar, klaviaturist Staš Vrenko, basist Jan Pogorelec in kitarist Blaž Božič. Zasedba, ki ima domicil v Menzi pri koritu (njeni člani so tudi Menzini programski in tehnični sodelavci), je junija letos objavila digitalni EP … vem da.

It’s everyone else s pomočjo sintetizatorjev zvoka, samplov in dveh vokalov proizvajata unikaten, shizofren zvok, ki zajema vse od post-industrialnega punka, noisa in synthrocka do psihadelične melodike. Dvojica, ki že od leta 2009 obremenjuje svoje sintesajzerje in glasilke, je leta 2010 prepričala komisijo Klubskega maratona in si postopoma priigrala sloves norišnice v živo. Spomladi leta 2012 je luč sveta ugledal njun prvenec Is It Me?, izdan v samozaložbi, nato pa sta obredla klubsko podzemlje Srednje Evrope in Balkana. Njune eksplozivne elektronske himne utelešajo inovativen pristop k različnim odtenkom hardcora, drona in mestoma zasanjane poetike, ki se prebija skozi sprotno postavljanje in rušenje zvočnih zidov. V delu je tudi drugi album, ki ga bosta izpljunila jeseni 2013.

Prost vstop. Organizacija: Kud Kentaver in Menza pri koritu.

_________________

Ponedeljek, 9. 9. 2013, ob 22:00
Sebastijan Iskra: “Point, Shoot and 2 Stage Divers”
Fotografska razstava: “5 let Metelkove v objektivu 2009-2013″

20. obletnico Metelkova mesta bomo obeležili tudi s fotografsko razstavo koncertnega fotografa Sebastijana Iskre, ki je v zadnjih petih letih fotografiral in beležil skozi objektiv koncertno dogajanje na Metelkovi. Priča bomo delu širokega spektra fotografij, ki jih je avtor posnel v letih od 2009 - 2013.

Razstava se bo odvijala v vseh štirih delujočih klubih na Metelkovi. V vsakem izmed teh štirih klubov, Gala Hali, Menzi pri Koritu, Klub Gromki in Channel Zeru bodo postavljene fotografije, ki so bile posnete prav tam. Tako boste na licu mesta, v vsakem klubu posebej, priča interakciji med časom in prostorom, kar v samem prostoru, kjer se je vse skupaj tudi dogajalo/zgodilo/ posnelo.

Prost vstop. Organizacija: Klubi AKC Metelkova mesto.

_________________

Torek, 10. 9. 2013, ob 14:00
Skupni popoldanski program AKC Metelkova mesto na dvorišču

- 14:00 Sejem ročnih umetnosti, zinov in tiskovin.
Na sejmu bodo svoja dela razstavljali predvsem lokalni ustvarjalci in ustvarjalke. Med razstavljenimi unikatnimi ročnimi deli in manjšimi umetniškimi artefakti bodo pestri šiviljski, kvačkani, grafični, fanzinski, risarski in kiparski izdelki ter nakit. S svojo stojnico se nam lahko priključite na naslovu: mladamenza@gmail.com

- 14:00 Impro glasbene delavnice za otroke z Nežo Naglič, Andrejem Fonom, Samom Kutinom in Tomažem Gromom (pred Menzo pri koritu)

- 17:00 Urtíga - impro trio z Ano Kravanja na violini, Ino Puntar na vokalu in Nežo Naglič na razklanem pianinu (na Trgu brez zgodovinskega spomina)
Urtíga je sveža zasedba domačih improvizatork Ine Puntar, Ane Kravanja in Neže Naglič. Urtíga je portugalska beseda za koprivo. Kopriva je samonikla rastlina, ki raste na zapuščenih vrtovih, njivah, vlažnih gozdovih, ob cestah, nasipih in tudi visoko v planinah. Hipokrat in Horacij že pišeta o koristnosti uživanja kopriv, Plinij starejši pa celo zapiše, da mlade koprive spomladi dajejo dobro in zdravo hrano telesu in tistega, ki jih uživa, celo leto varujejo pred boleznimi. Za hrano se uporabljajo listi in mladi vršički koprive, nabrane spomladi in pripravljene enako kot špinača. Včasih jih mešajo tudi z drugo zelenjavo ali pa pripravljajo iz njih razne omake, juhe in solate.

- 17:30 Autodafé (Slovenija) - Metelkovanje z Zverinicami prijateljicami (pred Menzo pri koritu)
Med svojim bivanjem v slikoviti benečanski vasici Topolovo je pesnik Matjaž Pikalo dobil navdih za otroško pesniško zbirko Zverinice prijateljice in ji dodal še zgoščenko, ki vsebuje štirinajst pesmi v izvedbi glasbene skupine Autodafé. Pesmi sta uglasbila Matjaž Pikalo in Luka Ropret. Zgoščenka je izšla v knjigi, ki je opremljena z ilustracijami Cosima Miorellija. V vseh teh letih delovanja je skupina postala priljubljena zaradi izjemno inovativne in ekstravagantne glasbe, ki vključuje tako zimzelene kot lastne pesmi, predvsem poezijo Matjaža Pikala. Skupina igra akustična glasbila in glasbo, ki obsega sintezo poezije, kabareja, šansona, punka in rock’n’rolla.

Ni vstopnine. Organizacija: Menza pri koritu.

_________________

Torek, 10. 9. 2013, ob 22:00
Swedenborg Raum (Nemčija)
Inštrumentalni psihedelični rock.

Swedenborg Raum (Leipzig) so našli navdih za svoje ime v seriji Kraljestvo Larsa Von Trierja - izraz pomeni prostor med tuzemskim in posmrtnim življenjem.
Člani benda - Axel (bobni), Ben (bas kitara) in Flo, (kitara) - so si izkušnje pridobivali v blues, jazz, progressive metal in rock bendih. S slikarjem Petrom Steigolinom so imeli že več nastopov. Petro je tudi umetniško prispeval k naslovnici njihovega lani izdanega LP-ja Swedenborg Raum, ki je bend naredil v DIY maniri.

Prost vstop. Organizacija: Menza pri koritu.

_________________

Pod pretvezo globalne in lokalne finančne krize smo priča zmanjšanju obsega sofinanciranja projektov in programov na vseh področjih že tako borno podpirane neinstitucionalne kulture in umetnosti, ob hkratnem razvoju kulturnih in zabavnih industrij ter monopolizaciji javnega sektorja.

Ne bo pretirano, če rečemo, da živimo v zgodovinskem obdobju v katerem se nam ponovno in še močneje kot kadarkoli prej postavlja civilizacijsko vprašanje ohranitve od kapitala in politike neodvisne kulture in družbe.

Zato bo Radio Študent, kot prvi neodvisni medij v nekdanji Jugoslaviji ter kulturno-izobraževalna inštitucija, ki je odigrala eno ključnih vlog pri razvoju neodvisne kulture pri nas, ob 20. obletnici Avtonomnega kulturnega centra Metelkova organiziral simpozij, ki bo skušal osvetliti pričujočo problematiko, detektirati konkretne probleme in morebitne rešitve.

Ne pozabimo: neodvisna kultura ni tukaj od vedno in nujno, da bo za vedno tudi ostala - zanjo se je (bilo) treba boriti. Piše se leto 1968: „Bodimo realni - zahtevajmo nemogoče.“ Ne bomo plačali vaše krize: zahtevamo neodvisno kulturo!

Ni vstopnine. Organizacija: Radio Študent / Menza pri koritu.

_________________

Četrtek, 12. 9. 2013, ob 21:00
Mlade rime 80/20
Peterka mladih pesnikov in pesnic in Nimam pojma (zvočenje s poezijo) + koncert All Strings Detached in Portmänteau.

- 21:00 Mlade rime 80/20, drugi del turbo - peterka mladih pesnikov in pesnic in Nimam pojma (zvočenje s poezijo)
- 22:00 All Strings Detached (work’n'roll): Jana Beltran - električna kitara, vokal; Vesna Godler - bas, vokal

Portmänteau: Matej Kavčič - bas; Jaka Snoj - kitara; Jan Kopač - kitara; Tilen Slovenc - vokal; Maj Zalaznik Novak - klaviature; Nel Daugul - bobni

Prost vstop. Organizacija: Kud Kentaver in Menza pri koritu.

_________________

Petek, 13. 9. 2013, ob 22:00
Dirty Sanchez (Slovenija)

Ljubljanska zasedba Dirty Sanchez igra mediteransko fuzijo etna in funka. Svežo ekipo sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki spretno mešajo avtorsko glasbo in aranžersko predelane tradicionalne pesmi. Večinoma gre za zlitje balkanske, afriške in španske romske glasbe, interpretirane na funky način, kar ji daje močan plesni groove.

Zasedba: Aleksander Kuzmič - akustična kitara, vokal; Jaka Birsa - saksofon; Uroš Jezdič - harmonika; Damir Vintar - bas kitara; Aleš Zorec - bobni.

Prost vstop. Organizacija: Menza pri koritu.

_________________

Sobota, 14. 9. 2013, ob 20:00
Goran Vojnović: Čefurji raus!

Igra: Aleksandar Rajaković - Sale
Dramatizacija in režija: Marko Bulc

Drugi promocijski dogodek pred začetkom usposabljanja v okviru projekta Zvok in luč - usposabljanje v prireditveni tehniki in javni poziv pripadnikom ciljnih skupin k vključitvi v usposabljanje.
Aleksandar Rajaković se po uspešni julijski promociji projekta Zvok in luč - usposabljanje v prireditveni tehniki na oder Menze pri koritu vrača z gledališko uspešnico Čefurji raus!. Monokomedija po romanu Gorana Vojnovića, ki jeseni prihaja tudi na filmska platna, je doživela že več kot 300 uprizoritev in je ena najuspešnejših slovenskih avtorskih predstav vseh časov. Več o predstavi: dejmostisntteater.wordpress.com .

Aleksandar Rajaković živi in dela v Ljubljani s širšo okolico, torej v Sloveniji in še dlje. Kot vsestranski ustvarjalec na področju kulture že leta podpisuje za klub svoboda. Najbolj ga poznamo kot igralca, zadnje čase po monokomediji Čefurji raus!

Prost vstop. Rezervacije na naslovu: cefurjiraus.eventbrite.com . Posameznik lahko rezervira največ dve vstopnici.

Projekt Zvok in luč - usposabljanje v prireditveni tehniki je namenjen usposabljanju tehničnega kadra za izvedbo kulturno-umetniških prireditev - oblikovalcev zvoka, oblikovalcev svetlobe in odrskih tehnikov. Ciljni skupini projekta so invalidi in pripadniki narodnih skupnosti, opredeljenih v Deklaraciji Republike Slovenije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji: Albanci, Bošnjaki, Črnogorci, Hrvati, Makedonci in Srbi. Več informacij na spletnih straneh KUD Mreža in Menze pri koritu.
Usposabljanje v okviru projekta Zvok in luč - usposabljanje v prireditveni tehniki bo trajalo od septembra 2013 do junija 2014. Izvajali ga bomo v Menzi pri koritu in drugih kulturnih prizoriščih. Uvodno srečanje bo v ponedeljek, 16. septembra 2013, ob 16:00 v Menzi pri koritu / Metelkova mesto. Elektronsko prijavnico najdete tukaj.
Organizacija: Kud Mreža.
Projekt se financira iz Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, prednostne usmeritve »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in njihove socialne vključenosti«.

Slika v vrstici 1
Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net