TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Norveška TV v Dobruški vasi spoznala 'bojevnico' za pravice Romovs
23.09.2013, Slovenija

Amnesty International Slovenije E-mnesti

S Haddy N'jie v Dobruški vasi

V slovenski Amnesty smo imeli zanimiv obisk: Haddy N'jie (na fotografiji), novinarka in voditeljica norveške nacionalne televizije z ekipo je delala reportažo o našem delu in izzivih pri opolnomočenju dolenjskih Romov .


Skupaj z njo smo odšli tudi na teren, v romsko naselje Dobruška vas v občini Škocjan.

Haddy je tudi priljubljena pevka in slovenski javnosti znana kot so-gostiteljica Evrosonga 2010. Obiskala nas je, da bi naredila reportažo, ki jo bodo predvajali na norveški nacionalni TV v okviru njihove vsakoletne velike dobrodelne akcije zbiranja sredstev. Lani so na tej akciji od Norvežanov zbrali preko 30 milijonov ameriških dolarjev, ki jih je prejela norveška Amnesty. Za delček sredstev smo zaprosili in jih dobili tudi v slovenski Amnesty za delo na področju izobraževanja in opolnomočenja Romov in izbrisanih.

Haddy je bila posebej presunjena nad lokalno aktivistko Lili Grm (na sliki druga z leve), ki si prizadeva preprečiti grozečo izselitev domov v tem naselju in zagotoviti boljše bivalne razmere. Rekla je: "Navdušena sem nad delom Amnesty International, ampak Lilijina moč me je resnično presunila. Res je bojevnica človekovih pravic." Foto: Nataša Posel

V slovenski Amnesty že vrsto let opozarjamo na slabe bivanjske razmere Romov na Dolenjskem, ki se pogosto soočajo z začaranim krogom revščine in življenjem v neustreznih razmerah: v osrčju Evrope celo brez elektrike in vode. Tudi v Dobruški vasi v občini Škocjan številni živijo brez vode in elektrike, za povrh pa jim sedaj grozi še izselitev. Občina je namreč na zemljišču romskega naselja predvidela gradnjo čistilne naprave in poslovne cone, pri čemer uradno ni znana niti časovnica grozečih rušitev niti ni podatkov o morebitnih alternativnih rešitvah nastanitve. Kliknite za več informacij.

V okviru izobraževalnega projekta, za katerega smo pridobili sredstva iz Norveške, v slovenski Amnesty nudimo brezplačna usposabljanja o diskriminaciji in učenju človekovih pravic na podlagi participatornih metod za učitelje ter pedagoške in strokovne delavce in delavnice na osnovnih in srednjih šolah.

Del aktivnosti pa usmerjamo tudi na področje opolnomočenja romskih predstavnikov in aktivistov izbrisanih. Naš cilj je usposobiti aktivne Rome in izbrisane z znanjem in veščinami, da se bodo lahko sami učinkovito borili za svoje pravice v političnem prostoru.

PRIDRUŽITE SE - SPREMLJAJTE - UKREPAJTE:
SOS SMS: pošljite Amnesty na 2929
Facebook: Amnesty Slovenije
Twitter: AmnestySlovenia

Akcije

Prispevek, ki ga bo za norveško televizijo pripravila Haddy N'jie, bo služil kot spodbuda Norvežanom, da bodo tudi letos radodarno darovali.
Podprete nas lahko na različne načine , med drugim tudi tako, da nam namenite del svoje dohodnine. Takšna donacija vas ne stane nič, saj morate dohodnino plačati v vsakem primeru
Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net