TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Tedenski napovednik
07.10.2013, Menza pri koritu


Menza pri koritu

Ponedeljek, 7. 10. 2013, ob 21:00:
PSYCHIC ILLS (ZDA)
+ VIBESONIC JAM (Slovenija)
Eksperimentalni psihedelični rock.

V Ljubljani bomo tokrat prvič gostili ameriške eksperimentalne psihedelične rockerje Psychic Ills. Bend je nastal že leta 2003, trenutno pa so v zasedbi kitarist Tres Warren, basistka Elizabeth Hart, bobnar Chris Millstein, drugi kitarist Scott Ryan Davis in klaviaturist Scott Davis.

Svoj prvi album Dins so izdali leta 2006. The Village Voice jim je takoj nadel titulo najboljši novi psihedelični bend. Psychic Ills se že celo desetletje predajajo kozmičnim rockovskim zvočnim poljanam, ki nas popeljejo v območje skrivnostnega in srhljivega kitarskega vzdušja. Vsi fani razvpitih Brian Jonestown Massacre ali celo Black Rebel Motorcycle Club bodo prav gotovo prišli na svoj račun. Za njihov zvok je značilna doneča, hlepeča kitarka repeticija, ki preti s svojo srhljivo dinamiko.

Letos so Newyorčani izdali že svoj peti studijski album One Track Mind, za super neodvisno založbo Sacred Bones. Že na prejšnjem albumu Hazed Dreams iz leta 2011 so se lahkotno prepustili bluesovsko začinjeni psihedeliji, ki so jo na svojem zadnjem albumu dodobra nadgradili. Ob puslušanju njihovih zvokov vam bo prišla na misel zapraščena ameriška puščavska avtocesta. Morda je za ta občutek kriv tudi Neil Hagerty (Howling Hex, Royal Trux in Pussy Galore), ki je sodeloval na albumu kot spremljevalni vokalist, poleg tega je poskrbel tudi za produkcijo nekaterih pesmi na albumu. To je prav gotovo njihov najbolj dovršen album. Bend se odločno posveča ambientu, prepredenim zvočnim atmosferam, ki so zaščitni znak te zasedbe. Psychic Ills vas bodo popeljali v neskončne zvočne svetove odbitih, strašljivih rockovskih poljan.

Vstopnina: 10 €.
Organizacija: FV Music.
_____________________

Četrtek, 10. 10. 2013, ob 23:00:
WUT (Italija)

Punk-free jazz.

Ta četrtek nas klofuta še en impro-punkerski razčefuk, ki rešeta rafale brezkompromisnih bobnarskih šusov, podloženih z masovnimi basovskimi linijami, skozi katere ostro reže naspidiran zvok saksofona, vsake toliko pa jih redči tudi razbeljena elektronika. Gibljejo se po razgibanih zvočnih poljanah - od malenkostnega podajanja zvočnih utrinkov, do gromozanskega valjenja hrumečega plazu. Pridite na še eno odstranjevanje ušesnega masla!

Zasedba: Wojtek Bajda - basovski klarinet, Tom de Testa - bas, elektronika, Utku Tavil - bobni.

Povezava:
detesta.altervista.org/detesta/wut

Vstopnina: 3 €.
Organizacija: Menza pri koritu.
_____________________

Petek, 11. 10. 2013, ob 9:30:

TOMAŽ GROM, ANDREJ FON, SAMO KUTIN (Slovenija) .
Koncert za predšolske otroke
.

Trojica uveljavljenih domačih improvizatorjev, Tomaž Grom, Andrej Fon, Samo Kutin, bo odigrala koncert za predšolske otroke.
Grom, ki ga verjetno ni potrebno obširno predstavljati, je prvoborec svobodno improviziranega muziciranja pri nas, aktivist in organizator koncertov, polovica zavoda Sploh, skladatelj drzne gledališke in otroške glasbe ter še marsikaj drugega. Fon in Kutin pa sta, čeprav nekoliko mlajša, tako skupaj kot vsak zase dovolj zloglasna v improvizatorskih, eksperimentalnih, noise-rockerskih, kantavtorskih in ljudsko-godbenih okoljih.

Prost vstop.
Organizacija: Kud Mreža.
_____________________

Petek, 11. 10. 2013:
19. MEDNARODNI FESTIVAL SODOBNIH UMETNOSTI MESTO ŽENSK
- USTVARIMO SI MESTO
- 22:30: Aaron Wright: Dekleta na filmu (Girls On Film)
Program projekcij.
90'

Izbor Aarona Wrighta (LADA) dokumentacije o performansih, performansih pred kamero in drugih filmih, v katerih so med drugimi Oreet Ashery, Nao Bustamante, Ann Liv Young, The Famous Lauren Barri Holstein, Qasim Riza Shaheen, Christeene, Vaginal Davis, Ursula Martinez in drugi.
Del programa Kot ženska.

- 24:00: Serge Nicholson, Lois Weaver: Ni besed za to ((Trans) Mangina monologi)

Bralni performans
2009 / 120′

Ni besed za to je projekt performansov in publikacij o britanskih izkušnjah transspolnih oseb (ženska v moškega), ki temelji na resničnih življenjskih zgodbah. Po navdihu The Vagina Monologues Eve Ensler, ki s pomočjo dokumentarnega političnega gledališča (verbatim theatre) odkriva tabuje o ženski seksualnosti, spolnosti in uveljavljanju, ter Beautiful Daughters Calpernie Adams, ki raziskuje izkušnjo »trans ženske«. Ni besed za to odkriva zgodovine, o katerih se nikoli ni govorilo, da bi preučil seksualnost, vsakdanje življenje in našel nov jezik za … »to« (ki ni zgolj originalna ali kirurško pridobljena »napeljava«, ampak veliko več).

Avtorja: Laura Bridgeman, Serge Nicholson; režija: Lois Weaver; vizualije: Simon Croft.

Povezava: transmanginamonologues.com/index.html

Vstopnina: 7 €, 5 € (dijaki, študentje in upokojenci ob predložitvi dokazila ter samozaposleni v kulturi), vstop prost za brezposelne. Cena vstopnice je enotna in velja za oba petkova dogodka v Menzi pri koritu.

Organizacija: Mesto žensk, cityofwomen.org ; v sodelovanju: Menza pri koritu - AKC Metelkova.

_____________________

Sobota, 12. 10. 2013, ob 21:00:
IMPRO NA METELKOVI: IGLU - Improvizacijsko gledališče Ljubljana: Najboljša zgodba

Improvizirani celovečerec a la carte.

Imate radi gledališče? Kaj pa improvizacijo? V soboto, 12. oktobra, vam ob 21.00 v Menzi pri koritu na Metelkovi ponujamo predstavo Najboljša zgodba.
Improvizacijsko gledališče Ljubljana - IGLU, natančeneje Peter Frankl, Juš Milčinski in Vid Sodnik bodo tokrat odigrali najboljšo zgodbo po izboru publike. Po uvodnem razigravanju bo publika izglasovala svoj najljubši prizor, ki ga bodo potem improvizatorji razvili v celovečerec.
Predstava bo kot vedno zabavna, poučna, jokava in smejava! Pridite in se potegujte za svojo najljubšo zgodbo!

Vstopnina: 4 €.

Produkcija:
IGLU - Improvizacijsko gledališče Ljubljana in Menza pri koritu.
iglutheatre.com

_____________________

Nedelja, 13. 10. 2013, ob 18:30:

FESTIVAL RDEČA ZORA NAD MESTOM ŽENSK
Okrogla miza - Platforma kulturnih praks družbenega spola:
Sestanek feminističnih in queerovskih pobud postjugoslovanskega prostora
.

Kot poseben dodatek k ostalim aktivnostim Rdeče zore organizirajo pomemben sestanek Platforme kulturnih praks družbenega spola, ki združuje feministične in queerovske pobude s postjugoslovanskega prostora. Leta 2006 so prvoten sestanek organizirale Rdeče zore, temu sta veliko kasneje, leta 2012, sledila dva: v Zagrebu (organiziral ga je festival Vox Feminae) in v Beogradu (organiziralo ga je kulturno društvo ACT Women). Rdeče zore želijo z mreženjem in sodelovanjem podpreti ta obujeni interes, saj je bistven za skupno nadaljnje delo.
Okrogla miza bo vsebovala kratko predstavitev vsake pobude in Platforme kulturnih praks družbenega spola.

Sodelujoče pobude:
Vox Feminae (Hrvaška), Libela (Hrvaška), Kontra / L-Fest (Hrvaška), Queer.hr (Hrvaška), PitchWise (Bosna in Hercegovina), CRVENA (Bosna in Hercegovina), BeFem (Srbija), NLO (Srbija), FemiNiš (Srbija), ACT Women (Srbija), Rdeče zore (Slovenija), Lezbično-feministična univerza (Slovenija), Mesto žensk (Slovenija), ŠKUC-LL (Slovenija), MINA (Slovenija).

Prost vstop.
Producent: Mesto žensk, cityofwomen.org ; organizacija: Rdeče zore; v sodelovanju: Menza pri koritu.

_____________________

Ponedeljek, 14. 10. 2013-18. 19. 2012, ob 16:00:
FESTIVAL RDEČA ZORA NAD MESTOM ŽENSK
Delavnica bombardiranja s prejo: Verižna reakcija Kerry Howarth (Velika Britanija).

Poskušajmo pobrskati po bolj zasanjanih kotičkih našega uma in opisati »babico«. Marsikdo si bo ob tem predstavljal sivolaso gospo, udobno zleknjeno v gugalniku, pokrito z debelo odejo ali ogrnjeno s pletom, ob njej pa nujno pletilke in napol »seštrikan« šal. Romantična podoba kupa spletenih ali kvačkanih jopic, puloverjev, ovratnikov, prtičkov in ostalih izdelkov pa s seboj prinese tudi stotine ur dela, ki ga (večinoma) ženske opravljajo za štirimi stenami svojih domov. To delo je neplačano, velikokrat nevidno, njegov pomen pa prevečkrat spregledan.

Še do nedavnega sta kvačkanje in pletenje pripadala zgolj zasebni sferi, v zadnjih letih pa se je znotraj urbane umetnosti pojavilo novo gibanje, ki je tradicionalno žensko domačo obrt prelevilo v javno izpostavljeno, torej vidno ulično umetnost. Bombardiranje s prejo (yarn bombing) oz. gverilsko pletenje (guerilla knitting) je sedaj že globalno uveljavljeno gibanje in vabimo vas na delavnico, na kateri se boste naučile različnih tehnik ustvarjanja s prejo in skupaj sodelovale pri oblikovanju inštalacije, ki bo ob koncu delavnic tudi razstavljena.

Delavnice bo vodila Kerry Howarth, priznana angleška bombarderka s prejo, program pa bo prilagojen vsem - tiste, ki že uspešno sučete pletilke ali kvačke, jih boste v namen razstave uporabljale še naprej, ostale pa boste ob koncu delavnice obvladale različne tipe tehnik ustvarjanja z volno. Med drugim se bodo pletle tudi verige, ki pa ne bodo služile zgolj okraševanju prostora, ampak bodo tudi simbolično povezovale udeleženke. Spletle se bodo medgeneracijske vezi, ki bodo nadgradile izmenjavo »kvačkarskih namigov«.

Petdnevnemu skupinskemu ustvarjanju bo sledila otvoritev razstave, ki bo osrednje festivalsko prizorišče, Menzo pri koritu, spremenila v javni prostor, okrašen z unikatnimi pletenimi skulpturami. Tradicionalno ženska, zasebna in intimna obrt bo tako postala javna, s tem pa bodo preobrnjene predpisane spolne vloge, saj je javni prostor tradicionalno razumljen kot prostor moško definiranih politik. S tem bo sprožena verižna reakcija - intimna obrt bo postala vidna.

Število mest je omejeno, potrebna je predhodna prijava na: bombardiranje.s.prejo@gmail.com .

Producent: Mesto žensk, cityofwomen.org ; organizacija: Rdeče zore; v sodelovanju: Menza pri koritu, Klub SOT 24,5 (YHD); s podporo: Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo.
_____________________

Ponedeljek, 14. 10. 2013-18. 19. 2012, ob 21:15:
Večer nove proze.

Vabljeni na otvoritev druge sezone večerov nove proze z imenom Prebranec!
Nastopajo: Teja Močnik, Erik Sancin, Neja Tomšič in Jasmin B. Frelih (predstavlja svoj knjižni prvenec, romana z naslovom Na/pol).

Prost vstop.
Organizacija: Kud Kentaver in Menza pri koritu


_______________________________________________
Menza mailing list
Menza@mail.ljudmila.org
https://mail.ljudmila.org/cgi-bin/mailman/listinfo/menza
Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net