TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
] NE SPREGLEJTE! Odprtje razstave Janezov Janš, jutri, v Projektnem prostoru Aksioma
23.10.2013, Ljubljana

Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana predstavlja:


Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
Dražba
Samostojna razstava

Kustos: Domenico Quaranta
www.aksioma.org/i.love.germany

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana
23. oktober - 15. november 2013

Odprtje razstave: sreda, 23. oktober 2013, ob 19. uri

Inline image 1


Vsakdo ima vsaj eno. Majice z napisom »Rad imam« oziroma »I heart« so se pojavile kot čeden turistični izdelek, ki je sporočal vsaj dvoje: da imaš rad neko mesto ali deželo in da si že bil tam. Rad imam New York. Rad imam Pariz. Rad imam Ibizo. Rad imam Veliko Britanijo. Nato so se majice namnožile kot virus in pojavljati so se začele različne variacije. Rad imam Jezusa. Rad imam testenine. Navsezadnje smo stopili v obdobje prilagoditev in variacije so postale še zanimivejše. Rad imam sebe. Rad imam slanino. Rad imam Bruta. Rad imam One Direction. Rad imam tvojo mamo. Rad imam riti. Celo Rad imam mafijo. Radi imamo lahko karkoli, pa je to še vedno družbeno sprejemljivo, ker to izražamo na smešen način.

Janez Janša ima rad Nemčijo. Tako zelo, da je prepotoval Nemčijo od Berlina do Kölna, da bi našel svojo najljubšo majico, in navsezadnje jo je res našel - pardon, našel je kar tri - v shrambi turistične prodajalne v Frankfurtu. Nemčija je najmočnejša in najvplivnejša država v Evropski uniji. Nemčija je dežela Bunda, desetletne obveznice, ki služi kot merilo pri ocenjevanju in vrednotenju stabilnosti gospodarstva neke druge države. Nemčija je dežela, ki privlači priseljence z vsega sveta, vključno z mladimi, ki iščejo službo, poceni najemnino, kakovostno življenje in možnost, da bi imeli otroke in jih bili sposobni preživljati.

Torej, Janez Janša ima rad Nemčijo, in to upravičeno. Svojo ljubezen razkazuje s ponosom in svojo novo majico nosi povsod, kamor gre, in se v njej fotografira. Poglejte, kako srečen je videti v svoji novi majici: v Ljubljani, kjer živi; v Atenah, kjer je preživel poletne počitnice; v Londonu, kamor je šel zaradi dela…

V Dražbi, Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša predstavljajo nekaj del iz nove serije Rad imam Nemčijo, pri čemer pokažejo, da celo zlorabljeni označevalci, kot je »Rad imam«, lahko dobijo nepričakovan in mogočen pomen, če jih premešamo in prepletemo z drugimi označevalci, in da podobno zlorabljene geste (turistični portret) lahko postanejo odločne politične geste.

V teh preprostih, učinkovitih podobah se med seboj prepletajo trije označevalci: »zlorabljeni« označevalec majic z napisom »Rad imam«, ki je tu povezan s subjektom (Nemčijo), ki je pogosteje predmet neizgovorjene, diskretne ljubezni; »ugrabljeni« označevalec imena Janez Janša, ki pripada vodji slovenske nacionalne stranke, pa tudi trem umetnikov, ki se predstavljajo na tej razstavi; in goli označevalec ozadja, kakršne občasno povezujejo s politiko ali zgodovino (kot spomenik Edvardu Kardelju na Trgu republike v Ljubljani) in z lokalno in globalno ekonomiko (grški vojak in znak »Rad imam razprodaje«). Z uporabo posrednih strategij (ki niso ne kritične ne afirmativne), ki so postale njihov slogovni zaščitni znak, nam Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša zastavljajo nekaj neprijetnih vprašanj: Kakšen položaj zavzemate sami kot aktivni subjekt v globaliziranem svetu? Kako prikrijete tradicijo in potrošništvo, ko pa ste globalni turist in žrtev finančne krize? In končno: Kaj imate radi?


Janez Janša deluje znotraj preseka klasičnih vizualnih medijev, konceptualnih praks in novih medijev. Leta 2003 je zastopal Slovenijo na 50. beneškem bienalu, razstavljal je v New Yorku, Sao Paulu, Londonu, Berlinu, Rimu, Madridu, Pragi, Budimpešti, Ljubljani, Beogradu, Tirani in drugod.

Janez Janša je avtor, izvajalec in režiser interdisciplinarnih predstav, kot so Miss Mobile, Mi vsi smo Marlene Dietrich FOR in Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki. Svoja dela redno predstavlja na evropskih festivalih sodobnih scenskih umetnosti in v ZDA. Je direktor Maske, zavoda za založniško, kulturno in producentsko dejavnost iz Ljubljane.

Janez Janša je izkušen novomedijski umetnik, priznan tako doma kakor tudi v tujini, ki ima za sabo odmevne umetniške projekte, ki so bili med drugim predstavljeni na Manifesti 4, Ars Electronici, ZKM, ISEA, ARCO, v Kiasmi, MNAC, MMOMA, MMSU in MSUM. Je dobitnik nagrade ARCO/Beep 2007 za digitalno umetnost.


Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2013
www.aksioma.org

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić


Razstava je del programa Vmesne postaje 1:1 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, ki je nastala v koprodukciji Moderne galerije in zavoda Maska.


Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.
Sponzor: Datacenter d.o.o.



Kontakti:
Marcela Okretič, 041 250 830, aksioma4@siol.net
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Neubergerjeva 25, 1000 Ljubljana, Slovenija
www.aksioma.org

Inline image 1
Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net