TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
OBVESTILA za NVO
19.11.2013, Slovenija

Se vam sporočilo ne prikaže pravilno? Kliknite za ogled obvestilnika na spletni strani.
header
19. november 2013
št. 46/13
title
USPELI: HUMANITARNE ORGANIZACIJE OPROŠČENE DAVKA NA NEPREMIČNINE! (S KRONOLOGIJO DOGAJANJA)
V četrtek, 14. 11. 2013, je bil malo pred pol deseto zvečer na seji DZ z 74:0 izglasovan CNVOS-ov amandma k zakonu o davku na nepremičnine, s katerim se je humanitarne organizacije davka oprostilo.

S tem se je zaključila večmesečna odisejada, ki smo jo začeli konec junija s predlogom, da davka oprosti vse nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu. V zadnjih 4 mesecih je naša pravna služba pripravila vrsto alternativnih rešitev problema, ki pa so kljub širokemu in intenzivnemu lobiranju vse razen zadnje doživele negativen odziv MF in koalicije. Vmes smo septembra sicer v pogajanjih z MF uspeli znižati davčno stopnjo za mladinska letovišča, planinske koče ter lovske in ribiške domove z 0,75 na 0,5%, o oprostitvi pa se koalicija ni hotela pogovarjati. Uspeli smo šele v zadnjem tednu, ko smo sledeč razpravi poslancev na seji odbora za finance predlog vezali samo na humanitarne organizacije. Tudi temu je sprva kazalo zelo slabo, a smo v zadnjih dveh dneh pred plenarno obravnavo zakona s koordinirano lobistično in medijsko akcijo v sodelovanju z Rdečim križem in Karitas od koalicije uspeli »izsiliti«, da je v četrtek zvečer enoglasno podprla amandma, ki ga je na našo pobudo vložila SLS.

Glede na to, da lahko zaradi zastarelosti Zakona o humanitarnih organizacijah (ZHO) status humanitarne organizacije zaenkrat pridobijo samo društva, izključeni pa so zavodi in ustanove, na CNVOS zgornji uspeh razumemo tudi kot dodaten poriv za čim prejšnjo noveliranje ZHO, o katerem se je razprava znotraj nevladnega sektorja sicer že začela.

O celotnem dogajanju v zadnjih 4 mesecih smo pripravili tudi kronologijo, ki jo najdete na www.cnvos.si . Gre namreč za dober primer tega, kako je mogoče s prepričljivo argumentiranimi predlogi in celovito zasnovano zagovorniško akcijo doseči zadano, četudi ti izvorno odločno nasprotuje celotna koalicija.
rounded
Brezplačna 3-dnevna delavnica: LOBIRANJE - kako pravo stvar ob pravem času na pravi način predstaviti pravim ljudem
Kako spremeniti predpise, ki določajo pravice invalidov, opredeljujejo spodbude za rabo obnovljivih virov energije, omejujejo zaposlovanje v kulturi ali kako drugače vplivajo na področja, na katerih delujejo nevladne organizacije? Z lobiranjem - uporabo argumentiranja, pisanja in nastopanja tako, da pritegnemo pozornost, navdušimo poslušalce in jih prepričamo, da bodo naredili to, kar od njih pričakujemo.

Na brezplačni tridnevni delavnici vam bodo znanja, ki jih je treba obvladati za to, da izpeljemo učinkovito lobistično akcijo, predstavili Goran Forbici, direktor CNVOS, Boštjan Ploštajner, član zagovorniške ekipe CNVOS, in Matej Verbajs, vodja pravne službe CNVOS.

Več informacij in prijava »
Varstvo osebnih in zaupnih podatkov ter osnove elektronskega komuniciranja
Na delavnici vam bomo iz prve roke zaupali uporabne trike, kako najenostavneje zadostiti zakonodajnim zahtevam s področja varstva osebnih podatkov in elektronskih komunikacij ter hkrati ohraniti fleksibilnost poslovanja vaše organizacije.

Delavnica je namenjena tistim v nevladni organizaciji, ki največ komunicirajo s člani in strankami, ter tistim, ki v organizaciji ravnajo z osebnimi podatki zaposlenih, prostovoljcev in drugih sodelavcev.

Več informacij in prijava »

ABC pridobivanja donacij in sponzorstev
Delavnica je namenjena predstavitvi temeljnih načel, ki prinašajo uspeh pri nagovarjanju sponzorjev in donatorjev. Udeleženci bodo spoznali, kako se pripraviti na pridobivanje sredstev, kako prepoznati dobre donatorje in kje jih poiskati, kako jih nagovoriti in kako oblikovati privlačne, prepričljive in 'dobičkonosne' predstavitve.

Delavnica v treh delih se dotakne načrtovanja, razumevanja najboljših praks in njihove predelave za lastne potrebe, ter uspešne in učinkovite izvedbe. Del delavnice bo posvečen tudi pisanju besedil, uporabnih pri neposrednem stiku s sponzorji in donatorji.

Več informacij in prijava »
Univerzalni temeljni dohodek: EVROPSKA DRŽAVLJANSKA POBUDA ZA UNIVERZALNI TEMELJNI DOHODEK (UTD): Temeljni dohodek kot človekova pravica!
Evropska komisija je 14. januarja 2013 sprejela iniciativo za raziskovanje univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Iniciativa poziva Komisijo Evropske unije, da spodbudi sodelovanje med državami članicami pri raziskovanju možnosti uvedbe Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) kot enega nujnih pogojev spodbujanja vsestranske človeške ustvarjalnosti in izboljšanja obstoječih sistemov socialne varnosti. Do 14. januarja 2014 morajo organizatorji državljanske pobude, v kateri sodeluje 15 držav članic EU, zbrati najmanj 1.000.000 podpisov državljanov EU iz vsaj sedmih od 27 držav članic.
Več »
Zakonska ureditev financiranja političnih strank in volilnih kampanj mora biti bolj celovita
Transparency International Slovenia- Društvo Integriteta pozdravlja namero Vlade Republike Slovenije za spremembo zakonodajnega okvira, ki ureja financiranje političnih strank in volilnih kampanj.
Več »
Razpis: brezplačno vodenje poslovnih knjig za NVO z nižjim prometom
Stičišče NVO Obalno-kraške regije bo v poslovnem letu 2013 izbranim nevladnim organizacijam iz Obalno-kraške regije z nižjim letnim prihodkom (do 5.000,00 EUR) nudilo brezplačno izdelavo letne bilance.
Več »
Društvo Nigerijcev v Sloveniji tokrat združuje koordinatorje prostovoljcev
Društvo Nigerijcev v Sloveniji se v slovenskem prostoru vedno bolj uveljavlja tudi na področju izobraževanja odraslih. O tem priča dejstvo, da se znotraj društva te dni intenzivno pripravljajo na prvo mednarodno srečanje v sklopu novega projekta VolunVET, ki je sofinanciran s strani EU in v Leonardo Da Vinci partnerstvu združuje organizacije iz različnih evropskih držav.
Več »
Rdeči križ Ljubljana vabi na 5. Izmenjevalnico
Rdeči križ Ljubljana vabi na novembrsko, že 5. Izmenjevalnico, ki se bo odvijala 22. novembra 2013 med 15. in 18. uro. Znova si boste lahko v zameno za liter mleka, soka, olja, kilogram moke, testenin, pločevinko sadja ali zelenjave, čokolado, suho sadje, piškote, čokolino ... izbrali posebna vintage in »second hand« oziroma rabljena oblačila ter predmete.
Več »
Obiščite 9. Kongres prostovoljstva: GRADIMO SKUPNOST ZA JUTRI
Poudarek letošnjega 9. Slovenskega kongresa prostovoljstva, ki bo potekal 5. in 6. decembra v hotelu Diana v Murski Soboti, bo povezovanje med prostovoljskimi organizacijami, javnimi institucijami in gospodarstvom za napredek naše družbe in priprave konkretnih skupnostnih akcij.
Več »
Društvo UP Jesenice v svoje vrste vabi nove prostovoljce
Društvo UP Jesenice je v svojih letih delovanja iztržilo že dva Naj prostovoljca, ki sta pod pokroviteljstvom predsednika države prejela posebno prizanje. V svoje vrste vabijo nove prostovoljce. Uvodno usposabljanje za prostovoljke in prostovoljce je namenjeno vsem, ki se pripravljajo na prostovoljsko delo in tistim, ki že delujejo kot prostovoljci.
Več »
Glasuj, da bi ekocid postal zločin ter zaščiti našo skupno prihodnost
Ekocid je trajno uničenje ekosistemov. Skupaj lahko naredimo temu konec. En zakon lahko spremeni vse. Več informacij ter podpis pobude na http://www.endecocide.eu/ .
Status delovanja v javnem interesu za društva na področju urejanja prostora, energije in prometa
Mreža za prostor si že dalj čas prizadeva za ureditev statusa nevladnih organizacij v javnem interesu na področju urejanja prostora, pa tudi energije in prometa. V tem smislu je Ministrstvu za infrastrukturo in prostor v septembru 2012 podala zakonodajno pobudo za ureditev statusa delovanja nevladnih organizacij v javnem interesu na področju urejanja prostora. Zakonodajna pobuda predvideva smiselno podobno ureditev statusa, kot je to urejeno v Zakonu o varstvu okolja.
Več »
Odprto pismo: Čas je za odločitev: hrana za ljudi ali za avtomobile?
Organizacije Focus, društvo za sonaraven razvoj, Inštitut za trajnostni razvoj, Greenpeace v Sloveniji in Inštitut Ekvilib so 12. novembra na predsednico vlade Alenko Bratušek in ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana naslovile odprto pismo s pozivom k opustitvi napačne politike biogoriv v EU.
Več »
Posvet »Odgovornost države za sanacijo onesnaženega okolja«
Varuh človekovih pravic Republike Slovenije in Državni svet Republike Slovenije vas vabita na posvet Okolje in človekove pravice III, ODGOVORNOST DRŽAVE ZA SANACIJO ONESNAŽENEGA OKOLJA. Posvet bo v sredo, 27. novembra 2013, od 9.00 do 16.30, v dvorani Državnega sveta RS na Šubičevi 4 v Ljubljani.
Več »
Dan za okolje in prostor
Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - PIC v sodelovanju z mrežo okoljskih organizacij Plan B za Slovenijo in mrežo nevladnih organizacij s področja urejanja prostora Mreža za prostor organizira Dan za okolje in prostor, ki bo:
- dne 21.11.2013 v Brežicah v sodelovanju z Regionalnem stičiščem nevladnih organizacij Spodnjeposavkse regije PRSTAN,
- dne 27.11.2013 v Celju v sodelovanju z Regionalnim stičiščem NVO za Savinjsko regijo IPAK.
Več »
Posavska Regionalna Stična Točka za Nevladne organizacije je objavila poziv nevladnim organizacijam s področja socialnega varstva
Društva, zasebne zavode in ustanove, ki delujejo na področju socialnega varstva ter imajo sedež ali podružnico v eni izmed naslednjih posavskih občin: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško ali Sevnica, vabijo k sodelovanju v postopku izbora predstavnikov NVO v koordinacijsko skupino za pripravo izvedbenega načrta na področju socialnega varstva v regiji Posavje.
Več »
Stičišče NVO Obalno-kraške regije je objavilo poziv nevladnim organizacijam s področja socialnega varstva
Središče Rotunda, Koper je kot Stičišče NVO Obalno-kraške regije s strani Centra za socialno delo Koper prejelo poziv k imenovanju predstavnikov NVO v regijsko koordinacijsko skupino, in sicer dveh (2) predstavnikov NVO, dveh (2) namestnikov NVO in dveh (2) uporabnikov.
Več »
Stičišče NVO osrednje Slovenije je objavilo poziv nevladnim organizacijam s področja socialnega varstva
Stičišče NVO osrednje Slovenije obvešča, da so 14.11.2013 na svoji spletni strani objavili Poziv nevladnim organizacijam s področja socialnega varstva k sodelovanje v postopku izbora predstavnikov nevladnih organizacij iz Osrednjeslovenske regije v regijsko koordinacijsko skupino za oblikovanje regionalnih izvedbenih načrtov na področju socialnega varstva v Osrednjeslovenski regiji.
Več »
Konferenca "Novodobno suženjstvo - prekerne oblike na trgu dela"
Gibanje za dostojno delo in socialno družbo pripravlja nacionalno konferenco z naslovom "Novodobno suženjstvo - prekerne oblike na trgu dela", ki bo potekala v ponedeljek, 25. novembra 2013, od 16.00 do 19.30 na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.
Več »
Okrogla miza: Ekonomski in socialni vidiki zasvojenosti z alkoholom
Glede na trenutno stanje in rezultate aktualnih raziskav Zavod 112 pripravlja okroglo mizo na temo Ekonomski in socialni vidiki zasvojenosti z alkoholom, ki bo potekala 6. decembra v Ljubljani. Na dogodku bodo poskušali celovito predstaviti problematiko zasvojenosti z alkoholom na različnih področjih.
Več »
Terrafolk in Simbolični orkester za 25 let AIS
Ob 25. obletnici delovanja organizirajo v Amnesty International Slovenije dva ekskluzivna koncerta zasedb Terrafolk in Simbolični orkester.
Več »
Dan odprtih vrat ob 18. letnici delovanja OE Skala
SKALA - mladinska ulična vzgoja bo 23. novembra dopolnila 18. let delovanja. V ta namen vas z veseljem vabijo na DAN ODPRTIH VRAT, ki bo potekal v četrtek, 21. novembra 2013, od 10.00 do 18.00 v njihovih prostorih, Ob Ljubljanici 36, 1000 Ljubljana. Še posebej vas vabijo na osrednja dogodka, ki bosta ob 12. 00 in 17.00. Kontakt: 041 798 557 (Rudi).
MISLI POZITIVNO - USTVARJAJ SPREMEMBO - BODI SPREMEMBA!
Ozara Slovenija vabi mlade na predstavitveno srečanje v okviru projekta P2PLGT (Empowering young LGT people), ki bo potekalo v četrtek, 21.11.2013, ob 20. uri v prostorih društva Ozara Slovenija, na Gregorčičevi ulici 5 v Ljubljani. Prinesi… vprašanja, radovednost in domiselnost… veseli te bodo !
Več »
Mladi smo potencial in ne strošek. Povej naprej!
Prvi lokalni dogodek, kjer bodo odprli aktualne teme o mladih in skupaj z odločevalci oblikovali ukrepe za reševanje problematik bo 23. in 24. novembra 2013 v Ravnah na Koroškem. Namen srečanja je ustvariti prostor za dialog med mladimi in odločevalci s poudarkom na zaposljivosti mladih in izboljšanju položaja mladih v posameznem lokalnem okolju.
Več »
Vabilo na usposabljanje "Kako motivirati mlade, da se odločijo za projekte v tujini?"
V okviru projekta Evropske prestolnice mladih 2013 bo tokrat Mladinska mreža MaMa organizirala usposabljanje v okviru projekta Okrepimo mednarodno mladinsko delo (OMMD) v sodelovanju z Mrežo NVO mladinskega dela in Mrežo MINVOS. Usposabljanje z naslovom "Kako motivirati mlade, da se odločijo za projekte v tujini?" bo potekalo v četrtek, 21. novembra 2013, ob 15.30 uri v prostorih EPM KIS - kulturno informacijsko središče Maribor, Trg Leona Štuklja 2, Maribor.
Več »
Cikel delavnic: Obvladovanje stresa v vsakodnevnih situacijah
Cikel štirih delavnic »Obvladovanje stresa v vsakodnevnih situacijah « je namenjen vsem, ki se želijo naučiti, kako si olajšati premagovanje stresa. Vsakdanjik nam s stresnimi situacijami velikokrat ne prizanaša, naj gre za študijske obveznosti, izzive na delovnem mestu ali v zasebnem življenju. Delavnice se pričnejo izvajati z 20.11 v prostorih Hiše Srce, na Židovski stezi 6 v Ljubljani. Kotizacija.
Vabilo k sodelovanju v programu Kluba Tiffany 2014
Klub Tiffany je prostor GLBTQ skupnosti v Ljubljani in je namenjen ustvarjanju, predstavljanju in izmenjavi kulturne produkcije. K sodelovanju vabljeni vsi zainteresirane posameznike/ce, ki bi želeli s svojim delom sodelovati v programu kluba Tiffany.
Več »
Komisija predstavila nova pravila o državni podpori filmski industriji
Evropska komisija je 14. novembra predstavila spremenjena merila o državni pomoči za filme in druga avdiovizualna dela. Novo sporočilo o kinematografiji omogoča, da se pomoč dodeli več različnim dejavnostim, poudarja pravico držav članic, da same opredelijo kulturne dejavnosti, ki so po njihovem mnenju vredne podpore, uvaja možnost dodelitve višjega zneska pomoči čezmejnim produkcijam in spodbuja filmsko dediščino.
Več »
Vabilo na predavanje AKTIV: Komnenič - Sorge
Ekipa AKTIV-a vabi na predavanje Zaznava kot orodje - kaj je to?, ki ga bosta v okviru delavnic z naslovom Avtobiografski pristop snovanja - Kar me zadene, provociram nazaj oz. Obiskovalec provocira vodila gosta iz Berlina Jovana Komnenič in Dirk Sorge.
Več »
12. FESTIVAL DRUGAJANJE
Bunker v sodelovanju z ll. gimnazijo Maribor organizira že dvanajsti festival sodobne uprizoritvene umetnosti Drugajanje, ki bo potekal od 26. do 28. novembra v Mariboru.
Več »
Hiša svetov bo obeležila svoj četrti rojstni dan
V tednu globalnega učenja bo knjižnica Hiša svetov obeležila svoj četrti rojstni dan. V družbi dobrih knjig bodo praznovali v torek, 19. novembra 2013, ob 17. uri v prostorih knjižnice na Kersnikovi ulici 2 v Ljubljani. V sodelovanju s Kulturno ekološkim društvom Smetumet bodo na ustvarjalni delavnici SVETOVNO! izdelali knjižne kazalke, žepne blokce in ovitke po meri. Več si lahko preberete na njihovi spletni strani .
16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami: napovednik dogodkov
Vsako leto med 25.11. in 10.12. obeležujemo 16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami. Organizacije, ki delujejo na tem področju, so pripravile skupen napovednik načrtovanih dogodkov (.pdf). Vljudno vabljeni, da se jim pridružite.
SLOVENIJA JE NA FILIPINIH
Konzorcij slovenskih nevladnih organizacij (NVO), v katerem so Adra Slovenija, društvo Hrana za življenje in IRD Global Zavod, so se pridružili pomoči Filipinom in skupaj zbirajo sredstva in pomagajo na terenu, ki ga je prizadel tajfun Haiyan. Po zadnjih podatkih je prizadetih skoraj sedem milijonov ljudi v 39 provincah. Brez bivališč je skoraj 600.000 ljudi. Najbolj potrebujejo vodo, hrano in namestitev.
Več »
REGIONALNA KONFERENCA O GLOBALNEM UČENJU»THERE IS AN ALTERNATIVE - TIA«
SLOGA, Platforma za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, v sodelovanju z ostalimi regionalnimi platformami in Ministrstvom za zunanje zadeve RS ter s podporo Centra Sever-Jug Sveta Evrope 4. in 5. decembra 2013 vabi na regionalno konferenco o globalnem učenju z naslovom »There is an alternative - TIA«.
Več »
Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net