TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
APEL - NUJNA AKCIJA
27.08.2007, Ukrajina

Pozdravljeni,

posiljamo avgustovski primer nujne akcije. Prosimo posljite apele!

Prijazen pozdrav,

AI Slovenije

Dragi članice in člani mreže nujnih akcij,

tokrat bomo pisali v Ukrajino, kjer čečenskemu beguncu Lemi Susarovu grozi prisilna vrnitev v Rusko federacijo, kjer pa mu grozi mučenje. Prosimo, pišite takoj. Primer apela, ki ga lahko uporabite, je že priložen. Hvala vsem, ki boste pisali apele!

Iz Mednarodnega sekretariata smo prejeli nove novice o primeru Jumaha al-Dossarija, ki je bil 16. julija, tako kot še 16 državljanov Saudske Arabije, iz Guantánama premeščen v Saudsko Arabijo. Po poročanju lokalnega tiska so jih pridržali in jih odpeljali na zaslišanje. Njegov svak, ki je govoril z njim po njegovem prihodu, je povedal, da so ga vi Riadu videli mama, brat in sestra in da pravijo, da mu je dobro in da je zelo vesel, da jih vidi. Hvala vsem, ki ste pisali apele zanj in s tem pripomogli k njegovemu izpustu iz Guantánama, kjer je bil priprt 5 let.

Prejeli smo tudi dobre novice o Cathy Lynn Henderson, ki je bila na smrt obsojena maja 1995 za umor tri in pol mesečnega otroka januarja 1994. Priznala je, da je otroka ubila, izjavila pa je, da je šlo za nesrečo in pri tej izjavi je od takrat vztrajala. Novi forenzični in biomehanični dokazi, ki jih na sojenju niso upoštevali, kažejo na to, da bi smrt otroka lahko bila posledica nesreče. 11. junija je teksaško pritožbeno sodišče izdalo odlog usmrtitve in primer ponovno poslalo na sodišče. Zdravnik, ki je na sojenju leta 1995 izjavil, da je bila smrt otroka posledica umora, je v luči novih znanstvenih spoznanj povedal, da danes ne bi več tako pričal. Pritožbeno sodišče je njegovo izjavo upoštevalo kot razbremenilno dejstvo. Za Cathy Lynn Henderson ste se zavzemali tudi članice in člani mreže nujnih akcij. Iskrena hvala vsem!

Za vsa vprašanja in predloge glede delovanja mreže, še naprej pišite na sanja.cukut@guest.arnes.si , ali pokličite v pisarno.

Prijazen pozdrav,

Sanja Cukut,

koordinatorka mreže nujnih akcij

PUBLIC AI Index: EUR 50/003/2007

9. avgust 2007

UA 207/07 Prisilna vrnitev/mučenje

UKRAJINA Lema Susarov (m), 25 let


Ukrajinske oblasti se pripravljajo na prisilno vrnitev čečenskega begunca Leme Susarova v Rusko federacijo, kjer mu grozijo mučenje in druge resne kršitve človekovih pravic. Ukrajina je država podpisnica Konvencije o beguncih in Konvencije ZN proti mučenju, ki prepovedujeta kakršnokoli vrnitev kogarkoli v položaj, kjer bi mu grozilo mučenje.

Lemo Susarova je Visoki komisariat ZN za begunce priznal za begunca leta 2006 v glavnem mestu Azerbajdžana Bakuju. Po navedbah UNHCR-ja je v Ukrajino prišel konec leta 2006. Ruska federacija je 16. februarja zahtevala njegovo izročitev zaradi obtožb ropa in v Ukrajini so ga priprli 20. julija. Lema Susarov se je kot prosilec za azil v Ukrajini registriral 8. avgusta pri migracijski službi mesta Kijev, čeprav je vrhovni tožilec že 27. julija sprejel odločitev o izročitvi Ruski federaciji. Po mednarodnem pravu ne sme biti noben priznan begunec ali prosilec za azil prisilno vrnjen v položaj, kjer bi bilo ogroženo njegovo življenje ali svoboda. Ukrajinske oblasti so očitne pripravljene ignorirati to dejstvo in vrniti Lemo Susarova v Rusko federacijo. Registrirane prosilce za azil so izročale že v preteklosti. Lema Susarov je priprt v kijevskem priporu št. 13.

OZADJE

Ruske varnostne sile naj bi mučile in grdo ravnale z mnogimi Čečeni, da bi od njih pridobile 'priznanja'. Amnesty International in druge organizacije za človekove pravice, ki delujejo v regiji, so zaskrbljeni, ker so bili mnogi Čečeni obtoženi kaznivih dejanj kot so sodelovanje v nezakonitih oboroženih skupinah ali terorističnih dejanj na podlagi 'priznanj', ki so jih pridobili z mučenjem. Obstajajo tudi navedbe, da so sojenja osumljenih Čečenov vsebovala formalne napake in so temeljila na ponarejenih in izmišljenih dokazih. Čečenski varuh človekovih pravic Nurdi Nukhazhiev naj bi februarja 2006 izjavil, da so mnogo obsojenih Čečenov v ruskih zaporih po krivici obtožili in da bi morala biti večina njihovih primerov ponovno preiskanih. Dosedaj ni bilo skoraj nobenih preiskav, ki bi vodile k kazenskemu pregonu policijskih in varnostnih uslužbencev zaradi mučenja, kar je v regiji ustvarilo ozračje nekaznovanosti.

PRIPOROČENE AKCIJE: Prosimo, čimprej pošljite apele, v ruskem, angleškem ali svojem materinem jeziku, v katerih:

- od oblasti zahtevate, da Lema Susarov ne bo prisilno vrnjen v Rusko federacijo, kjer mu grozijo mučenje in druge resne kršitve človekovih pravic;

- oblasti spomnite, da je Ukrajina država podpisnica Konvencije o beguncih in Konvencije ZN proti mučenjU, ki prepovedujeta kakršnokoli vrnitev kogarkoli v položaj, kjer bi mu grozili mučenje in druge resne kršitve človekovih pravic;

- oblasti pozovete, naj zagotovijo, da bodo Lemo Susarova takoj izpustili in ga predali UNHCR, ki bo skušal najti trajnejšo rešitev njegovega primera.

APELE POŠLJITE:

Viktor Yushchenko

President of Ukraine

Bankovaya Str. 11

01220 Kyiv

Ukraine

Faks: +380 44 255 71 61

Elektronska pošta: postmaster@ribbon.kiev.ua

Naslavljanje: Dear President Yushchenko

Oleksandr Medvedko

Prosecutor General

Riznitska Str.13/15

01601 Kyiv

Ukraine

Faks: +380 44 280 2851

Naslavljanje: Dear Prosecutor General

KOPIJE POŠLJITE:

Yevhen Blazhivskyi

Kyiv Prosecutor

Predslavynska Str. 45/9

03150 Kyiv

Ukraine

Faks: +380 44 524 8258/8262

Naslavljanje: Dear Prosecutor

Veleposlaništvo Ukrajine

Teslova ulica 23

SI-1000 Ljubljana

Slovenija

Nj. eksc. g. Vadym Prymachenko, veleposlanik

Faks: (+) 386 1 421 06 03

Elektronska pošta: embassy.ua@siol.net

PROSIMO, PIŠITE TAKOJ.V pisarni sekcije preverite, ali naj se pisanje apelov nadaljuje po 20. septembru 2007.

Izberi priponko iz menija ukrajina (4 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net