TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Informacija o prekinitvi festivala v Tuzli - hrvaški specialci in policija na delu
04.09.2007, Tuzla

U Tuzli je od 30.08. do 01.09.2007. godine održan prvi „OPTIONZ“ festival urbane kulture i alternativne muzike na kojem su učestvovala najveća muzička imena sa prostora balkana i šire.

Nažalost, veliku posjećenost, odličnu atmosferu i medijsku pažnju koja je pratila ovogodišnji „OPTIONZ“ zasjenio je pokušaj intervencije od strane MUP-a TK-a i specijalne policije. Organizator je bio primoran da zaustavi koncertne aktivnosti drugog dana festivala, 31.08., te prekine nastup „Ede Maajke“, a samim time i otkaže nastup splitskog sastava „T.B.F“.

Organizatori festivala ovim saopštenjem za javnost žele skrenuti pažnju na događaje koji su prethodili prekidanju nastupa Ede Maajke i razlozima zbog čega je organizator morao preduzeti te mjere.

Organizator je opravdano najavljivao da će se prva dva dana festivala održati na stadionu „Telex“ u Tuzli, sa trajanjem od 20:00 pa do 01:00 iza ponoći, jer je dobio odobrenje za održavanje manifestacije u tom terminu. Ova informacija je u startu izazvala oduševljenje kod publike, jer su napokon mogli da prisustvuju pravom muzičkom festivalu u svom gradu. Odlika svakog ozbiljnog muzičkog festivala jeste održavanje višesatnog koncerta. Prve noći festivala, kada su nastupili sastavi „No Rules“, „Kultur Shock“ i „Let 3“ to se i obistinilo, i prvi dan festivala se završio nešto prije 01:00.

Međutim, drugog dana festivala, dato odobrenje od strane MUP-a TK da će i druga noć trajati bez problema do 01:00 nije ispoštovano, i program je prekinut u 23:05 uz veliko razočarenje svih prisutnih.

Naime, nešto prije 22:00, dok je na sceni nastupao „Marčelo“, pred festivalskim ulazom su se pojavili uniformisani pripadnici MUP-a kao i nekoliko inspektora u civilu tražeći da se program festivala prekine u 23:00. Dvojica predstavnika organizatora su odmah otišla i za tri minuta bila na razgovoru u odgovornoj stanici milicije (PU Centar) u namjeri da se hitno dođe do objašnjenja iza drastične promjene stava MUP-a TK.

Inače, organizator je već ranije u nekoliko navrata išao na razgovore sa odgovornim licima PU Centar kako bi se uvjerili u validnost njihovog odobrenja: nekoliko dana prije festivala, u noći održavanja prvog dana festivala, kao i nekoliko sati prije početka drugog dana festivala. Međutim, to odobrenje se pokazalo nevalidnim, te je organizatoru naređeno da se nastup „Ede Maajke“ prekine. Nešto prije 23:00 ispred stadiona „Telex“ su se pojavila i vozila specijalne policije.

Organizatorima OPTIONZ festivala nije preostalo ništa drugo osim da prekinu festival i zamole posjetioce da se u miru raziđu, što su oni ubrzo i učinili. Na ovaj potez se moralo pristati iz bezbjednosnih razloga, jer organizatori nisu mogli dopustiti ulazak specijalne policije na lokaciju. Na stadionu se nalazio znatan broj posjetilaca među kojima je bilo mnogo roditelja sa mlađom djecom. Eventualnim upadom specijalne policije moglo bi doći do panike među posjetiocima, a time vjerovatno i do incidenata i ozlijeda.

Organizatoru festivala OPTIONZ je žao što je došlo do prekida festivalskog programa i otkazivanja nastupa sastava T.B.F., ali se iz gore navedenog opisa događaja jasno vidi da je organizator dao sve od sebe da do toga ne dođe.

Pitanja koja se mogu postaviti su brojna i raznovrsna, ali je glavno slijedeće: ko je i zašto promijenio stav MUP-a TK te naredio da se, inače odlično organizovana manifestacija, nasilno prekine?

Nadamo se da će razočarani posjetioci dobiti pravovremeni odgovor na ovo pitanje. Takođe se nadamo da će se i odgovorni organi vlasti, kao sponzori ove manifesticije, pobrinuti da oni koji su ih izabrali dobiju zasluženo objašnjenje.

PR „OPTIONZ“ Festivala

Edis Husanović

mob. 061 143-341


Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net