TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
N"C SE NE PREMAKNE
Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije

N'C SE NE PREMAKNE

PANKRTI - 30. LET

FOTO RETROSPEKTIVA OB 30-LETNICI ZACETKA DELOVANJA IN PRVEGA KONCERTA

Od 18. oktobra do 30. novembra 2007

Otvoritev: Četrtek, 18. oktobra 2007 ob 19. uri

v Muzeju novejse zgodovine Slovenije

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Oktobra 2007 praznuje legendarna slovenska glasbena skupina PANKRTI 30-letnico ustanovitve. Gre za skupino, katere pomen dalec presega zgolj glasbeno dimenzijo; Pankrti so pustili neizbrisen pecat med mnozicami mladih v bivsi Jugoslaviji, v veliki meri pa so vplivali tudi na »slovensko pomlad«. Pankrtom gre prvenstvo v punk gibanju v bivsi drzavi, ob tem pa ne kaze spregledati njihove socasnosti z dogajanjem v Angliji, ki so mu tako zgodaj sledili le redki v Evropi. Pankrti stojijo v preseciscu kulturno-glasbene in politicno-zgodovinske stvarnosti pomembnega obdobja novejse slovenske in evropske zgodovine, zato jih lahko obravnavamo kot relevanten fenomen tega casa!

Ko so 18. oktobra 1977 zarohneli ojacevalci na Moscanski gimnaziji in je pevec Peter Lovsin alias Perci Gnus zarjul: »Banda! Nobenega kurca nocem tle!«, je bilo jasno, da se je v Sloveniji pojavila skupina, ki radikalno prekinja z dotedanjo rockovsko prakso. Kmalu za nastankom Pankrtov je v Sloveniji in drugod po Jugoslaviji (Beograd, Zagreb, Pula …) vzniknila nova scena, ki so jo poleg glasbenih skupin definirali pojav novih koncertnih prizorisc, klubov, medijev, stila oblacenja itd. Del fotografskega in dokumentarnega gradiva na razstavi ilustrira tudi ta sirsi kontekst.

Jedro razstave, ki jo je pripravila galerija Photon, predstavlja izbor fotografskega gradiva, predvsem iz opusov Vojka Flegarja, Janeza Bogataja in Toneta Stojka. S fotografijami na razstavi sodelujejo se Sinisa Lopojda, Tomaz Skale, Bozidar Dolenc, Dragan Arrigler, Slobodan Milojkovic, Zeljko Jelenski ...

Zlasti iz zacetka delovanja skupine ni ohranjenega veliko gradiva, zato je opus Vojka Flegarja, sopotnika skupine, toliko pomembnejsi, postavlja pa tudi dolocena vprasanja. Dejstvo je namrec, da vecine tedaj uveljavljenih fotografov progresivna rockovska scena ni zanimala. Zlasti med priznanimi dokumentaristi pogresamo ohranjeno koncertno punk-rockovsko dogajanje na celuloidu. Seveda takrat vsaj pri nas se ni bilo specialistov za ta podzanr dokumentarne fotografije, ki danes privlaci toliko fotografov. Pomenljivo je, da je duha zacetnega panka najbolje ujel ravno Flegar, amaterski fotograf, ki pa je imel pravi obcutek za dinamicnost in rudimentarnost svojih motivov!

Na razstavi je moc videti tudi dolocen nabor dokumentacije ter predmetov, ki so jih prispevali clani skupine (Peter Lovsin, Bogo Pretnar, Grega Tomc). Razstavo spremlja katalog, za katerega so tekste prispevali glasbeni kritik in sopotnik Branko Kostelnik (Zagreb), clan skupine in priznani sociolog dr. Grega Tomc ter uveljavljeni kritik mlajse generacije Igor Basin. V muzeju novejse zgodovine pa bo v casu razstave potekal program projekcij filmskega in video gradiva ter vodstva.

Razstavni projekt "N'C SE NE PREMAKNE - PANKRTI - 30 LET" presega zgolj enkratno razstavo v Ljubljani, saj bo v letu 2008 gostoval tudi izven slovenskih meja. Informacije o gostovanju razstave najdete na www.photon.si !

Galerija Photon

Poljanska 1

1000 Ljubljana

Slovenia

info@photon.si

T/F.: 00386 1 2302071

M.: 00386 40 168023

www.photon.si

pankrti (34 kb) pankrti (1084 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI

Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Februar 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 
11 12 13 14 15 16 17 
18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net