TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
ODPRTO PISMO MOJEMU ŽUPANU
Nova Gorica

Odprto pismo mojemu županu!

Predstavljam si, da je Vaš položaj nezavidljiv. Obiskala Vas je šarmantna in samozavestna gostja iz Amerike in pričakuje »usodni da«. Oblast hiti s spremembo zakonodaje o igrah na srečo, ki »slučajno sovpada z namero lokalnega in tujega investitorja«. Ko bo tujcu prijazna zakonodaja sprejeta, bomo zakone zavili v lepe besede in oblast bo polnila proračun za predvolilne obljube. Tujec bo dobil zemljo, koncesijo in profit v regiji, ki daleč presega slovenske meje, a je le slovenska država tako kratkovidna, da mu je to omogočila. V tej igri nastopa še nekaj koristolovcev: najeti lobisti in znanstveniki, ki producirajo projektu prijazne študije, agencije za trženje, nepremičninski trgovci… Pišem o megazabavišču, seveda. Kaj pa mi, ki tu živimo, kje smo v tej enačbi blagostanja? Obstaja resna nevarnost, da bosta lokalno prebivalstvo in HIT utrpela nepopravljivo škodo. In glej začuda, oboje predstavljate Vi: ste v nadzornem svetu HITa in ste naš župan. Opozoril bi Vas na nekaj dejstev.

Nastala je nevarna sprega politike in kapitala, ki ima vse možnosti, da si podredi vse demokratične inštrumente, ki so na voljo državljanom in lokalni skupnosti, da zavaruje svoje interese. Ali Vi verjamete tej državi? Spominjam se, da Vas je pustila samega, ko so z legendarno krajo avtomobila s policijskega dvorišča osmešili goriško policijsko postajo. Vi ste pa morali sami in brez državne avtoritete zagotavljati občanom, da je vse bolj nevarno mesto - varno. In na koga ste se lahko oprli, ko je eksplozivno telo na sodišču osmešilo in ponižalo sodno vejo oblasti? Vas je morda obiskal kak minister? Vas je kdo podpiral, ko ste morali zaprepadenim sodnikom in občanom zagotavljati, da je vse v redu? Ne morem verjeti tem pohabljenim institucijam, da bodo z igralništvom preobremenjeno okolje branile pred številnimi negativnimi družbenimi pojavi: korupcija, pranje denarja, prostitucija, zasvojenosti vseh vrst. Obstaja veliko dokazov, da ta država ne deluje in naše mesto jo zanima le kot zlata jama za krpanje proračuna. Zlato bo pobrala in nam bo ostala jalovina.

Nikogar ne zanima, kako je naše okolje degenerirano. Pred leti ste se tega še zavedali, ko ste kot zaskrbljeni šolski ravnatelj ugotavljali, da delo in znanje nista več vrednoti mladih v Novi Gorici. Že dvajset let izgubljamo dva do tri gimnazijske razrede populacije. Pred leti so bili to večinoma Vaši najboljši učenci! Vas danes to še skrbi? Nekaj časa je še kazalo, da na simbolni ravni z občinskimi nagradami dajemo prednost in podporo tehnološko razvitemu podjetništvu (Rok Uršič) in znanosti (prof. Danilo Zavrtanik). Pomislite, biti župan polnokrvnega univerzitetnega mesta, kjer sootvarjate študijsko leto in ste prisotni, ko podeljujejo častne doktorate Nobelovim nagrajencem! Grozi vam, da boste županovali trumam strežnega osebja, ki bo po kriteriju nižjih stroškov delovne sile jemalo delo domačinom. Klavrno!

Kot nadzornika bi me skrbelo, če bi sprejemal odločitve, ki bi ogrozile poslovanje podjetja. Mediji so pisali, da so nekateri odklonili vodenje projekta megazabavišča, ker so v tem videli propad HITa. Brez njegovih denarcev je težko biti župan, mar ne? HIT v dobrem in slabem soustvarja naše mesto in pri tem ima vsaj nekaj posluha za lokalno okolje. Primer iz Novega Mesta: tam sta lokalna Krka in svetovna korporacija, ki je prišla iskat ugodno kombinacijo nizke cene usposobljene delovne sile in državnih zakonskih spodbud. Krka podpira celotno lokalno okolje: bolnišnico, športne klube, spodbuja kulturno dejavnost. Korporacija, katere del je Revoz, pa večinoma podpira le projekte skladne s korporacijsko poslovno politiko. Torej, ali sploh rabimo tujega investitorja? Ali ni HIT sposoben tako zgodbo (verjetno manj mega) zložiti sam?

Nastopate v dveh vlogah in že to dejstvo je lahko sporno. Koga predstavljate? Kakšna so Vaša pogajalska izhodišča? Nalagate si veliko odgovornost in bojim se, da imate nekvalitetne prišepetovalce.Vse skupaj je daleč pod standardi Evropske Unije in preveč zaudarja po Latinski Ameriki. Preveč je nehigienskih povezav, da bi ta projekt sprejeli. In imamo boljše alternative. Sam jasno in odločno pravim: ne, hvala. Za konec samo še citat, Naom Chomsky: »Zelo pomembno je, da prebivalstvo odkrije, kaj načrtujejo z njim. Napori vlad in medijev, da bi vse skupaj držali pod preprogo, z izjemo obveščanja njihovih »domačih strank«, so povsem razumljivi. Toda omenjene ovire so bile že kdaj v preteklosti presežene z energično javno aktivnostjo in tako je lahko tudi zdaj.«

Saša Marušič

odprto pismo mojemu županu (31 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net