TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
SOS ZA MARIBORSKO PEKARNO!
Maribor

KULTURNI CENTER PEKARNA: VSEBINA ALI NEPREMIČNINA?

Po štirinajstih letih samoorganiziranega delovanja edinega neodvisnega kulturnega centra v mestu, nam je župan mestne občine ponudil “selitev” na novo lokacijo. Pri tem so njegovi glavni razlogi ‘ureditev razmer’, ‘konflikt s sostanovalci’ in ‘EPK 2012’. Vse bolj pa se kaže, da je v ozadju le mešetarjenje z nepremičninami, še ena politična igra, ki ji je tuj vsak argument, ki se ne dotika ali izhaja iz Kapitala.

Ampak, ali je Pekarna res le nepremičnina, prostor, ki se ga da preseliti in prodati in lahko posledično spontana ustvarjalnost in čutnost, ki Pekarno določa, vznikne in zaživi kjerkoli in kadarkoli? Županov odgovor je nedvoumen - dušo Pekarne (kot ji sam pravi) je možno preseliti v druge prostore. Pri čemer mu niti ni preveč nerodno, da je kompleks Pekarne ves ta čas in tudi v prihodnje prostorsko namenjen kulturi - z istim namenom ga je v letu 2002 občina tudi dobila v last od ministrstva za obrambo. Podobno zavezujoče so tudi proračunske postavke in razvojni načrt mestne občine za obdobje do leta 2011. Če že ne govorimo o vsebini.

A PEKARNA JE PRVENSTVENO VSEBINA! In Odnos, ki jo z Vsebino vzpostavlja.


V tem Odnosu je karseda široka in bogata. Med drugim jo določa odnos do samoumevnosti ponorelega potrošništva in kozmetičnih učinkov sodobne umetnosti. Določa je tudi odnos do domišljije in s tem možne stvarnosti, ki jo delamo danes, da jo bomo živeli jutri. Določa jo odnos med ustvarjalci in tistimi, ki ustvarjanje konzumirajo. Določa jo odnos do razvojnih načrtov mesta, ki ne želi biti samozadostno in spalno naselje. Določa jo odnos do privatiziranja javnih prostorov, ki se iz izložb in bifejev zajedajo globoko v prostor in miselnost vsakega od nas. Določa jo odnos do samega sebe in posledično družbe - naj gre za reflektiranje, delovanje ali samoironijo. Določa jo izumljanje, inventivnost, domišljija in predvsem ekologija poslovanja, kjer z najmanjšimi možnimi sredstvi ustvarjamo največ. Določa jo vse tisto, kar želi biti v tem mestu potisnjeno na stranski tir in preglasovano z argumenti Kapitala.

Zato Vas vabimo na javno tribuno, kjer bomo skušali ugotoviti kaj potrebujemo bolj:

Vsebinoali še eno Nepremičnino?

Vabljeni gosti: Nina BULATOVIĆ (MOM, Vodja urada za kulturo in mladino), Franc KANGLER (MOM, župan), Gregor KOSI (Zavod Pekarna), Aleš NOVAK (MKC), Borut OSONKAR (Nevladna.org), Goran RAJIČ (nekdanji predstojnik oddelka za družbene dejavnosti na MOM), Vladimir RUKAVINA (Sekretariat EPK2012), Stojan SKALICKY (MOM, mestni arhitekt), Andrej ŠMID (arhitekt in prostorski načrtovalec), dr. Boris VEZJAK (Zofijini ljubimci).

Z gosti, komentatorji in zainteresiranimi iz publike bomo očrtali oba koncepta in pokazali kaj pomenita za naša življenja in mestotvornost. Na eni strani živost, barvitost, ustvarjalnost, nepodkupljivost, spontanost, premislek, odprtost Vsebine, na drugi strani zabetoniranost, strogost, dokončnost, generičnost, načrtnost, zasebnost, zaprtost Nepremičnine.

Tribuna bo v sredo, 22. oktobra 2008, ob 18.30 v dvorani Gustaf - Pekarna.

Vabljeni, da s svojo mislijo in telesom podprete prizadevanja, da Pekarna ostane namenjena Vsebini in alternativni kulturni ter socialni ustvarjalnosti! Da bo projekt evropske prestolnice kulture v letu 2012 sploh lahko imel obraz!

Odbor za Pekarno / pekarna.odbor(at)gmail.com

vabilo (142 kb) Natisni novico

 
FILMSKA PREDSTAVA-BELI BOJEVNIK V ČRNI OBLEKI 12.08.2022
FILMSKA PREDSTAVA-BELI BOJEVNIK V ČRNI OBLEKI 11.08.2022
JAVNO POVABILO ZA PREJEMNIKE PRIZNANJA ACS 11.08.2022
2000 Zlatih zrn za novo tisočletje 18.07.2022
BELI BOJEVNIK V ČRNI OBLEKI 18.07.2022
ANKETA - MLADI

Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Avgust 2022
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30 31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net