TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
KIBLA V PRLEKIJI. MCP-PC NVO-Regionalni pomurski multimedijski center bo sofinanciralo Ministrstvo za kulturo
Spodnji Kamenščak - Ljutomer

KIBLA V PRLEKIJI

Dr. Matjaž Šekoranja, podsekretar na Ministru za kulturo, sicer zadolžen za intermedijsko umetnost, je te dni razveselil PC NVO-MCP, kjer deluje tudi programska enota Regionalni pomurski multimedijski in kulturni center. Namreč posredoval jim je odločitev slovenske kulturne ministrice Majde Širca, da bo na podlagi njihove prispele ponudbe na javni razpis in predloga strokovne komisije ministrstva, kulturno ministrstvo sofinanciralo dejavnost omenjene programske enote. V prleškem mladinskem centru so nad odločitvijo zadovoljni, saj ocenjujejo, da si omenjeno ministrstvo intenzivno in konkretno prizadeva za enakomerno porazdelitev razvoja kulture v Sloveniji, torej tudi na obrobnih območjih, demografsko ogroženih področjih in slovenskem podeželju in tudi za enakopravno nudenje ter koriščenje kulturnih dobrin ljudem z manj priložnostmi, invalidom, nezaposlenim ter drugim socialno ogroženim imaginarnim skupinam. Sicer pa z omenjenim ministrstvom še načrtujejo otvoritev spominske plošče na zgradbi njihovega centra, saj je tukaj bilo v času hude preizkušnje slovenskega naroda uspešno rešenih pred barbarskim uničenjem več tisoč slovenskih knjig in spomenik slovenskega jezikoslovca svetovnega slovesa dr. Franca Miklošiča (vir: Prlekija med NOB, avtorja prof. Draga Novak-prva izdaja).

Za MCP je bilo tako ugotovljeno, da so društvo v javnem interesu in regionalni center, ki- tako kot do sedaj- izvajajo delavnice in seminarje s področja kreativne rabe informacijsko komunikacijske tehnologije. Podpirajo izvajanje intermedijskih dogodkov, nadaljujejo z regionalnim povezovanjem, še zlasti pa s TV postajo v okviru projekta »Oddajali bomo«. Imajo izdelan regionalni kulturni portal www.klopotec.net in so bili med pobudniki in soustanovitelji ter so aktivni v mreži slovenskih multimedijskih centrov M3C (www.kulturnik.si). Da bi pa lažje in učinkovite realizirali zadane programske cilje in s konkretnim soočanjem primera pozitivne prakse na obravnavanem področju, so imeli že pred časom na delovnem razgovoru goste iz mariborskega Kulturno izobraževalnega društva KIBLA. To je nevladna organizacija, ki je izredno mednarodno in nacionalno uveljavljena na kulturnem, še posebej pa na multimedijskem področju ter nosilka številnih mednarodnih projektov. Kibla je primer uspešnega multimedijskega centra, ki igra pomembno vlogo v medregionalnem pa tudi v evropskem prostoru. Dejavni so v mreži M3C, programsko pa presegajo ljubiteljske okvire običajnih mladinskih centrov. Razpolagajo z galerijo, kibernetičnim prostorom, knjigarno in čitalnico, s spletnim laboratorijem ter grafičnim studijem. Cilj jim je postati največji nacionalni center na področju sodobne umetnosti, ki povezuje umetnost, kulturo, humanizem in družboslovje z računalništvom ter postati mednarodno primerljivi z nekaterimi najbolj vidnimi evropskimi institucijami na področju intermedijske in sorodne sodobne umetnosti. Med drugim so ravno mariborski nevladniki iz KIBLE uspešno pripravili program s katerim je v zelo hudi konkurenci mesto Maribor bilo izbrano za evropsko kulturno prestolnico in v tem projektu je med partnerji tudi Mestna občina Murska Sobota. Na delovnem razgovoru so dorekli pomoč in sodelovanje v bodoče, gostje so si ogledali prostore multimedijskega centra in se pozneje odpravili v rojstni kraj velikega dobrotnika in zaščitnika revežev ter avtorja prvega slovenskega filmskega zapisa dr. Karla Grossmanna ter v bližnji kmečki turizem, kjer je ob gostoljubni postrežbi družine Žinko, sledil še družabni zaključek delovnega srečanja.

Na fotografiji:

Gostje iz KIBLE z gostitelji pred Mladinskim centrom Prlekije na Spodnjem Kamenščaku. Tretja od desne je predsednica KIBLE Aleksandra Kostič, drugi pa (ob obisku še) podpredsednik Peter Tomaž Dobrila. V teh dneh je ta predan dolgoletni in zaslužni »kulturni nevladnik« postal generalni direktor Direktorata za umetnost na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Vodja MCP-PC NVO Rudi Stegmüller nam je zaupal, da je ob pričetku formiranja prvega multimedijskega centra v Pomurju v letu 2003/2004 in konstantno pozneje, prav pri gospodu Dobrili dobil prepotreben navdih in vzpodbude za tovrstno novodobno kulturno ustvarjanje.

Foto,tekst: Tomo Köleš

Pred MC Prlekije (723 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Maj 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 2 
10 11 
12 13 14 15 16 17 18 
19 20 21 22 23 24 25 
26 27 28 29 30 31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net