TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
KONČNO PRVI MLADI PRLEŠKI MINISTER!
Slovenija

Tega kar Janševa vlada in še prej njegovi predhodniki niso uresničili se je po zaslugi razmer v Pahorjevi vladi udejanilo. Po zaslugi Desusove prisotnosti v vladi, politične moči Marije Gjerkeš in tudi uspešnega lobiranja ljutomerskega poslanca in župana Franca Jurša ima končno in povsem zasluženo PRLEKIJA PRVEGA MLADEGA MINISTRA V SLOVENSKI VLADI. In prav je tako! Čestitamo!

Ljubljana - Državni zbor je z 48 glasovi za in 30 proti za novega ministra brez resorja, odgovornega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, imenoval Henrika Gjerkeša.


Novoimenovani minister je pred poslanci že zaprisegel, od svoje predhodnice Zlate Ploštajner pa bo posle prevzel v petek. Za Gjerkeševo imenovanje je glasovalo 48 poslancev koalicijskih SD, Zares, DeSUS in LDS ter oba poslanca narodnih manjšin, proti pa 30 poslancev opozicijskih SDS, SLS in SNS. Trije poslanci SLS - Radovan Žerjav, Janez Ribič in Gvido Kres - pa so se glasovanja vzdržali.

Poslanke in poslanci so pred glasovanjem o imenovanju opravili obsežno razpravo, v katerih so se opredelili tako do kandidata, kot do vrste aktualnih vprašanj s področja lokalne samouprave in regionalnega razvoja.

Koalicija: Imel je ambiciozno predstavitev


Od koalicijskih poslancev je bilo slišati, da je imel kandidat pred pristojnim parlamentarnim odborom ambiciozno in dobro predstavitev. Soglašali so z njegovimi pogledi, kot je nasprotovanje nadaljnjemu drobljenju občin ali zavzemanje za manjše število močnih pokrajin, ter pozdravili njegovo napoved, da si bo prizadeval za dialog z občinami in za uspešno črpanje evropskih sredstev.


Opozicijski poslanci so Gjerkešu po drugi strani očitali pomanjkanje izkušenj in znanja s področja, ki naj bi ga vodil. Slišati je bilo pomisleke, da bo "zvest izvajalec politike koalicije" ter bojazen, da bodo ta resor iz ozadja vodili drugi. Prav tako so v opoziciji opozarjali, da Gjerkeš nima enotne podpore niti v stranki, ki ga je predlagala.

Pahor: Pripravljen je dati vse od sebe


Kot je dejal predsednik vlade Borut Pahor, Henrik Gjerkeš "ni perfekten kandidat, kot ni nihče za ta položaj". Pripravljen pa je "dati vse od sebe za to, da ob pomoči tistih, ki mu bodo stali ob strani najboljše opravi to nalogo". Pahor je pojasnil, da se je za Gjerkeša odločil sicer hitro, a po tehtnem razmisleku, saj ministra na tem področju potrebujemo. A lahkega dela, kot je dejal, ne bo imel.


Gjerkeš ima po premierovih navedbah bogate izkušnje na področju znanstveno-raziskovalnega dela v domačem in mednarodnem okolju, dolgoletne izkušnje pri vodenju skupin različnih velikosti, pri projektih in izobraževalnih aktivnostih.

Gjerkeš je profesor na Univerzi v Novi Gorici


Je doktor tehniških znanosti, profesor na Univerzi v Novi Gorici, član Pomurske akademske znanstvene unije, ukvarja se s svetovanjem pri razvojnih regionalnih projektih in v sodelovanju z industrijo, regionalnimi skupnostmi in vladnimi službami sodeluje in vodi domače in mednarodne energetsko in okoljsko orientirane projekte. Ob uspešnem črpanju evropskih sredstev med prioritetnimi nalogami novega ministra predsednik vlade vidi tudi čimprejšnjo vložitev zakona o ustanovitvi pokrajin v državni zbor.


Novi minister pa, poudarja premier, mora biti tudi dober sogovornik županov, občinskih in mestnih svetov ter mora imeti občutek za probleme, ki nastajajo z zakonom o financiranju občin, in druge probleme fiskalne politike, ko gre za odnose med državo in občino.

"Zadovoljen sem s podporo"


Gjerkeš je v izjavi po imenovanju v državnem zboru dejal, da je zadovoljen, da je dobil takšno podporo in bo lahko pokazal vsem - tudi tistim, ki so morda dvomili vanj-, da bo odgovorno in vestno opravljal te naloge. Kot je dejal, se bo najprej pogovoril s sodelavci, ki so že na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, in takoj pričeli z delom. Prva prioriteta bo nadaljevanje z delom pri pokrajinski zakonodaji, česar se bo lotil že prihodnji teden.


Na vprašanje o številu pokrajin Gjerkeš odgovarja, da ga to vsi sprašujejo, a če bi bilo tako preprosto, bi pokrajine že imeli. Dodal je, da so strokovni okviri znani, strokovni svet za regionalizacijo bo sklican v kratkem in takrat bodo te podlage ponovno pretehtali, nato pa pridejo na vrsto tudi strokovno-politične razprave.

"V pogovore prihajam neobremenjen"


Glede pomanjkanja političnih izkušenj pravi, da to tudi pomeni, da ima "manj ali pa nič predznakov". V pogovore prihaja neobremenjen. Poudaril je, da je prišel nadaljevati dobro delo prejšnje ministrice. "Nadaljevali bomo, mogoče nadgradili kakšne malenkosti, ampak v glavnem so usmeritve znane," pojasnjuje. Kot je povedal, je Ploštajnerjevo prosil, da bi ostala v njegovem kabinetu in po tehtnem premisleku je obljubila svojo pomoč na področju črpanja evropskih sredstev, kolikor ji bo to dopuščalo zdravje. Sicer pa trenja v stranki DeSUS obžaluje in upa, da se bodo stvari hitro uredile in da se bodo strasti umirile.

Rezman in Žnidaršič sta mu odrekla podporo


Kot je znano, sta podporo Gjerkešu odrekla dva poslanca DeSUS Vili Rezman in vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Strankin predsednik Karl Erjavec pa je pojasnil, da je bilo zaradi Rezmanovih izjav veliko razburjenja na terenu in da bodo sklicali izvršni odbor stranke, ki bo obravnaval pobudo za izključitev Rezmana iz poslanske skupine.

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net