TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
IZSTEKANI FEEDBACK
16.11.2012, RADIO SLOVENIJA, 2. program – Val 202

IZŠTEKANI FEEDBACK
v zvoku in sliki

Izjemni tolminski rockovski instrumentalisti FEEDBACK bodo v petek 16. novembra nastopili v oddaji IZŠTEKANI na Valu 202. Nekatere najbolj znane skladbe bodo posebej za to priložnost oblekli v akustične plašče, približno tretjina repertoarja pa bodo nove, doslej še neizdane skladbe. Za nameček vsem poslušalcem oddaje obljubljajo neslutene vizualne učinke!

Prve korake pod imenom FEEDBACK so naredili leta 1999, tedaj še kot trio. Po petih letih, v katerih so ustvarili za nekaj albumov repertoarja in ga za en album tudi posneli, so zrasli v kvartet. Obenem so seveda rasli s svojo muziko. Ter ta z njimi.

Kakšno muziko, se morda sprašujete? Ha, spet nehvaležna naloga... mar moramo res radijci zato, da vas privabimo k poslušanju, pisati o glasbi? Ali ne bi bilo najbolje, če preprosto prisluhnete? No, pa naj bo. Feedback ustvarjajo instrumentalni rock, zakoreninjem tam nekje v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kar seveda pomeni, da rock še zdaleč ni osamljen, pridružujejo se mu jazz, blues, fusion, funk. Če so vam ljubša šestdeseta, boste Feedback našli tudi tam. Iz teh dob so tudi njihovi instrumenti, brez električnih orgel hammond in električnega klavirja rhodes pač ne gre. Na vprašanje, zakaj delajo le instrumentalno glasbo, pojasnijo, da so se pač lotili glasbe na način, ki jim je najbližji in ki ga najbolj obvladajo: z instrumenti. Ter začeli tako uživati, da so na poti pozabili, da bi bilo morda treba napisati tudi kakšnoo besedilo in ga zapeti... Saj res, le zakaj?

Njihova glasba pove veliko več, kot bi lahko z besedami. Prepriča bolj, kot bi s še tako dovršeno pevsko interpretacijo. In začara močneje kot marsikatera glasba sorodne zvrsti. Kitarist Matej Magajne, basist Andrej Klavžar, klaviaturist Miloš Leban in bobnar Andrej Maver so na višku ustvarjalnih moči.»Feedback« (2008), mala plošča »Drobljenec« (2008), »Od blizu« (2008) in »Pro mehanika« (2009) je njihova doslej izdana diskografija. Beležijo tudi več objav na kompilacijskih albumih, tudi na zbirki VAL09, na katero so se uvrstili s čudovito skladbo »Zbogom«.

Povabilo v oddajo Izštekani je fante zmotilo sredi priprave nove plošče. Zanjo so se namenili posneti številne skladbe, ki so nastajale v prvih letih njihovega dela in jih želijo končno spraviti na svetlo. Iztočnica je bila torej na dlani: predstaviti kos tega, s čimer se trenutno ukvarjajo. Vendar ni ostalo le pri tem. Posebej za Izštekane bodo nekaj najbolj znanih skladb preoblekli v akustiko. Zanje značilni zvok orgel hammond bo tako dopolnila harmonika, električno bo zamenjala akustična kitara in tudi ropotuljic ne bo manjkalo.

Kot se za dobro radijsko oddajo spodobi, pa bo v Izštekanih tokrat poskrbljeno tudi za scenografijo! Ta bo svetlobno vesoljska, na tleh in na stojalih bodo svetlobne krogle, ki simulirajo planete in ostale vesoljske konstalacije... Za nameček bomo priče pojavu, ki ga v strokovnih krogih imenujejo "sli-jay". Gre za izpeljanko, sorodno dee-jayu in vee-jayu, pri čemer je »sli« krajšava za slikarja. Sli-jay je torej slikar, ki v živo ob glasbi ustvarja svojo sliko. Feedback so v Izštekane povabili priznano akademsko slikarko Jana Dolenc iz Kobarida, ki bo med oddajo, navdahnjena z muziko, slikala na platno velikosti 100x100cm. Slika, ki bo seveda svojevrstni unikat, bo krasila naslovnico novega albuma Feedback.

In kako bo moč to videti, se sprašujete? Lahko pridemo v studio? Ne, oddaja ne bo namenjena občinstu v studiu. Lahko pa boste spremljali živi slikovni prenos iz studia neposredno na medmrežje. Vanj boste lahko vstopili prek spletne strani Vala 202 www.val202.si ali prek Multimedijskega centra RTV Slovenija www.rtvslo.si .

V petek 16. novembra 2012 ob 22.25 torej velja biti zraven. Tako ali drugače. V zvoku ali v sliki. Še najbolje v obojem. In če še vedno niste prepričani, je tule drobec z vaj za Izštekane, akustična verzija skladbe »Drobljenec«: http://youtu.be/ehMxwPOlJH4

POVEZAVE:

http://youtu.be/ehMxwPOlJH4 - posnetek vaje za oddajo Izštekani

www.feedback.si

www.val202.si/izstekani , www.facebook.com/izstekani , www.poglej.si/izstekani , www.val202.si

POGLED NAPREJ:14. decembrabo v Izštekanih nastopil RUDI BUČAR - z istrskimi in avtorskimi skladbami, z maloštevilno zasedbo izvrstnih instrumentalistov Istrabend in z res številnimi pevskimi gosti, od Eve Hren in Sama Budne do Okteta Aljaž. 18. januarja prihodnje leto pa v Izštekane prihaja TRŽAŠKI PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR »Pinko Tomažič«, tudi ta s številnimi gosti - in predvsem gromek kot zmeraj!

Vljudno prosimo, da vest o dogodku širite naprej. Novinarji se lahko akreditirate za poročanje iz zakulisja. Dodatne informacije dobite na naslovu jure.longyka@gmail.com , grega.peterka@rtvslo.si ali po telefonu 051-691-268 (Grega Peterka) oziroma 01/256-38-32 (Jure Longyka).

Jure Longyka 4 attachments - Download all attachments View all images

RTV Slovenija logo (mali_aktualen - maj 2009).jpg RTV Slovenija logo (mali_aktualen - maj 2009).jpg
8K View Download
Val202_LOGO_40_let_verzija1 (pomlad 2012).jpg Val202_LOGO_40_let_verzija1 (pomlad 2012).jpg
111K View Download
IZSTLOGOnoviCROP.JPG IZSTLOGOnoviCROP.JPG
61K View Download
Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net