TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
EURODESK novice za mlade 14/03/13
14.03.2013, Slovenija



Evropa je polna priložnosti - da jih lahko izkoristimo, potrebujemo
le prave informacije. Eurodesk, brezplačni infoservis Evropske komisije,
je namenjen tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu
srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji.

  1. NOVICE
  2. AKTUALNI NATEČAJI IN RAZPISI
  3. UPORABNI VIRI IN PUBLIKACIJE
  4. ISKANJE PROJEKTNIH PARTNERJEV

Novice

Evropska mladinska konferenca, 11. - 13. marec 2013, Dublin
Od 11. do 13. marca bo v Dublinu v okviru programa za mlade irskega predsedovanja potekala Evropska mladinska konferenca. Konferenca je ključen element procesa strukturiranega dialoga, ki ga vodi Evropska komisija z mladimi in odločevalci po vsej EU, z namenom razprave o mladinski politiki na nacionalni in evropski ravni.

Konferenca je vrhunec posvetovanj, ki potekajo z mladimi v vseh 27 državah članicah EU. Od novembra 2012 do sredine februarja 2013 so v sklopu priprav na Evropsko mladinsko konferenco v Dublinu potekala posvetovanja na temo socialna vključenost mladih. Od 12.000 sodelujočih mladih na nacionalnih posvetovanjih bo približno 150 mladih skupaj s 100 odločevalci sodelovalo na Evropski konferenci v Dublinu.

Več informacij o dogodku in spremljajoči dokumenti so na voljo na:
www.dcya.gov.ie/viewdoc.asp?fn=/eu-presidency-2013/EU-Youth-Presidency-Events.html


12. marec 2013: Komisija predlagala pravila za implementacijo pobude “Youth Opportunities«
Evropska komisija je ponovno potrdila svojo zavezo k boju proti brezposelnosti mladih. 12. marca je sprejela operativna pravila za implementacijo pobude “Youth opportunities” ter obenem pripravila pregled projektnih ekip v osmih državah članicah, v katerih je brezposelnost mladih najvišja.

Polovica pobude bo financirana iz Evropskega socialnega sklada, polovica pa bo dodatnega denarja. Pobuda bo podpirala predloge na področju zaposlovanja mladih, še posebej v povezavi s priporočilom o uvedbi “Zagotovila za mlade” v vseh državah članicah od leta 2014 dalje.

Več informacij je na voljo na: www.europolitics.info/europolitics/exec-releases-update-on-youth-employment-initiative-art349218-46.html


Mednarodna konferenca ACTA - Active citizens take action, 15. in 16. marec, Maribor
Za in proti, zavod za kulturo dialoga v okviru mednarodnega partnerskega projekta »Active citizens take action«, ki ga podpira EU, Evropa za državljane vabi vse zainteresirane na mednarodno konferenco o regulaciji interneta in internetu kot orodju demokratičnih sprememb, ki se bo dogajala od 15. in 16. marca v Mariboru v Kinu Udarnik in na Drugi gimnaziji Maribor.

Na srečanju bo predstavljenih več kot 30 različnih strokovnih prispevkov, po vsaki predstavitvi bo sledila razprava. Dogodek je zasnovan tako, da se strokovni prispevki izmenjujejo z delavnicami in debatami o vsebinah povezanih z internetom. Srečanje bo potekalo v angleškem jeziku, prevajanja ne bo. Vabljeni ste na celotno konferenco ali le del nje.

Program si lahko pogledate na www.zainproti.com/web/index.php/project-description-active-citizens.html.



Aktualni natečaji in razpisi

Evropski vesoljski tabor 2013
Evropski vesoljski tabor je poletni tabor, ki bo potekal od 23. do 30. junija 2013 na Norveškem. Tabor bo potekal v angleščini, namenjen pa je srednješolcem, starim od 17 do 20 let, ki jih zanimata znanost in vesolje in imajo ozadje na področju fizike in matematike. Udeleženci bodo en teden izvajali praktične tehnične eksperimente, poslušali predavanja in se udeleževali družabnih aktivnosti.

Rok za registracijo je 1. april 2013!

Več informacij je na voljo na:
www.spacecamp.no


Natečaj za najboljši plakat Right 2 move
Vabljeni k sodelovanju na natečaju, ki ga organizira evropska pisarna Eurodesk v okviru Evropskega leta državljanov. Mladi so spodbujeni, da s plakatom izrazijo svoje poglede na to, kako jim je pravica do prostega gibanja v EU oblikovala poglede na evropsko državljanstvo. Trije zmagovalci se bodo lahko udeležili festival Yo! Fest, ki bo potekal maja 2013 v okviru Evropskega tedna mladih v Bruslju.

Rok za prijavo je 13. april 2013!

Sodelujete lahko preko Eurodesk Facebook strani:
www.facebook.com/Eurodesk

Več informacij je na voljo na:
http://ec.europa.eu/youth/documents/right2move_externalbrief.pdf


Nagrade Adobe Youth Voices
Mladi iz vsega sveta, stari od 13 do 19 let so vabljeni, da se pridružijo globalnemu natečaju in izrazijo svojo vizijo za spremembe v svojih lokalnih skupnostih - s fotografskim esejem, glasbenim videom ali drugimi oblikami pripovedovanja.
Udeleženci bodo sodelovali z odraslimi učitelji iz katerekoli šole ali mladinske organizacije iz vsega sveta. Projekti naj prikazujejo moč medijev, ki dajejo glas mladinskim temam in težavam.

Rok za prijavo je 19. april 2013!

Več informacij je na voljo na: Opens external link in new windowhttp://youthvoices.adobe.com/awards


Natečaj Evropske komisije “World you like”
Evropska komisija poziva posameznike, podjetnike, javne in zasebne organizacije, da oddajo navdihujoče ideje, kako se soočiti s podnebnimi spremembami.

Namen natečaja je nagraditi obstoječe pobude v Evropski uniji, ki prispevajo k soočanjem s podnebnimi spremembami. Projekti naj bodo originalni in inovativni, s konkretnimi in oprijemljivimi rezultati.

Oddani so lahko v petih kategorijah:
- Gradnja
- Nakupovanje in prehrana
- Recikliranje in ponovna uporaba
- Potovanje in prevoz
- Inovativna izdelava.

Prijavitelji morajo biti stari najmanj 18 let.

Rok za prijavo je 6. maj 2013!

Več informacij je na voljo na: Opens external link in new windowhttp://world-you-like.europa.eu/en/success-stories/submit-your-project/terms-conditions


Pripravništva v Evropskem parlamentu
Vas zanima delovanje EU in njenih institucij? Želite iz prve roke spoznati delo Evropskega parlamenta in si pridobiti delovne izkušnje? Od 15. marca do 15. maja se lahko prijavite na razpis za opravljanje plačanega pripravništva v Evropskem parlamentu, v okviru splošne ali novinarske usmeritve. Plačano pripravništvo je namenjeno dopolnjevanju znanja, pridobljenega med študijem, in seznanjanju z dejavnostmi Evropske unije, predvsem Evropskega parlamenta. Nanj se lahko prijavijo posamezniki z univerzitetno izobrazbo ali enakovredno stopnjo izobrazbe.

Več informacij je na voljo na:
www.europarl.europa.eu/aboutparliament/sl/007cecd1cc/Traineeships.html


Fotografski natečaj skupine PES v Odboru regij "Evropa, nekaj bi ti rad povedal ...”
Bi radi zadeli fotografsko opremo, vredno do 2000 EUR, in še tridnevno potovanje za dve osebi v Bruselj? Potem vzemite v roke svoj fotoaparat in začnite slikati. V okviru evropskega leta državljanov 2013 se 1. marca začenja vsakoletni, tokrat že šesti fotografski natečaj, ki ga organizira skupina Stranke evropskih socialistov (PES) v Odboru regij.

Evropa, nekaj bi ti rad povedal, je povabilo ljubiteljskim fotografom, naj s fotografijo predstavijo svoja pričakovanja od Evrope. S fotografijo lahko ponazorite, kako naj skupaj gradimo Evropo, kaj pomeni biti evropski državljan ali kako si predstavljate svoje mesto v Evropi.

Rok za prijavo je 30 junij 2013!


Več informacij o natečaju in promocijsko gradivo je na voljo na spletni strani Opens external link in new windowbit.ly/tell-europe .


Uporabni viri in publikacije

Evropska konfederacija mladinskih klubov (ECYC)
Evropska mreža mladinskega dela in mladinskih organizacij. Namenjena je opolnomočenju mladih preko odprtega mladinskega dela in neformalnega učenja, spodbujanju demokracije in civilne družbe ter spodbujanju mladih k prevzemanju aktivne vloge v svojih skupnostih.
www.ecyc.org


Orodje kampanje “Mark a Difference”
Spletna stran ponuja komunikacijske materiale in napotke za kampanjo “Mark a difference”, katere namen je promocija globalne raziskave Združenih narodov “My World 2015” za boljši svet.
Opens external link in new windowhttp://myworldcommunicationstoolkit.101.es


Svet, ki ti je všeč. S podnebjem, ki ti je všeč.
Spletna stran Evropske komisije, ki spodbuja podnebne akcije in gospodarstvo z nizko porabo ogljika. Spletno stran upravlja generalni direktorat za podnebno politiko in vsebuje informacije o podnebnih ciljih Evropske unije, zgodbe o uspehu in napotke, ki so zlahka integrirani v vsakodnevno življenje.
Opens external link in new windowhttp://world-you-like.europa.eu


Urban Solutions - iskanje talentov urbane mladine
Publikacija, ki jo je izdal podporni center SALTO Inclusion, je raziskava o družbenih izzivih, s katerimi se soočajo mladi v (pred)mestnih območjih. Prikazuje, kako lahko mladinsko delo igra pomembno vlogo pri podpori mladih v mestu, tako da lahko izkoristijo vse svoje potenciale in naredijo pozitiven prehod v odraslo življenje. Ponuja tudi nekaj pogledov in napotkov za vse, ki delajo z mladimi v (pred)mestnih območjih.
www.salto-youth.net/rc/inclusion/inclusionpublications/inclusionforall/urbansolutions


Orodje Evropskega ekonomsko-socialnega odbora “Biti odgovoren EU državljan”
Orodje Evropskega ekonomsko-socialnega odbora je ilustracija, kaj pomeni državljanstvo. Vključuje deset izobraževalnih tabel, ki prikazujejo gospodarsko, socialno, politično in kulturno dimenzijo odgovornega in trajnostnega državljanstva v Evropski uniji. Izobraževalne table o aktivnem državljanstvu so na voljo v vseh jezikih EU.
www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.citizens-2013-toolkit


Iskanje projektnih partnerjev

Prosta mesta za EVS prostovoljce na Slovaškem
Pozdravljeni! Smo neprofitna organizacija Donjon, ki dela na reševanju srednjeveškega gradu Sklabiňa. Iščemo EVS prostovoljce, ki bi prijavljali delo na gradu štiri mesece, od avgusta do novembra 2013.

Med drugim gre tudi za fizična dela, zato iščemo 4-5 moških prostovoljcev. Za več informacij se obrnite na ozdonjon@gmail.com , www.hradsklabina-donjon.sk


Prosta mesta za EVS prostovoljce v Turčiji
Organizacija iz Turčije išče EVS prostovoljce za že odobren projekt. Več informacij je na voljo na naslednji povezavi:
www.youthnetworks.eu/ShowProject.aspx?Project=bursa

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Marec 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 16 
17 18 19 20 21 22 23 
24 25 26 27 28 29 30 
31  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net