TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
PROSTOVOLJSTVO ! - in realni pogled nekaterih iz ZRSZ na to temo
Ljutomer,Murska Sobota,Maribor,Slovenija

PROSTOVOLJSTVO in tolmačenje po domače...

Neka delavka ljutomerskega urada za delo govori in svojim "varovancem" /razumi:iskalcem zaposlitve oziroma potencialnim bodočim iskalcem zaposlive/ zatrjuje, da prostovoljstva ni, da ne smejo prostovoljno delovati (?), še več...nek gospod iz ZRSZ trdi, da se prostovoljstvo preganja, da prostovoljstvo inšpektor za delo kaznuje, in še mnogo podobnih cvetk smo v teh nedavnih dneh imeli primer osebno slišati . Halo, kaj se pa tu dogaja? Ali na ZRSZ ne vedo ,da njihovo Ministrstvo(MDDSZ), vlada RS, EU in in vsa napredna družba spodbuja prostovoljstvo, da je prostovoljstvo dodana vrednost in da je aktivno izkazovanje državljanstva v obliki prostovoljnega dela v nevladnih organizacijah z različnimi področji delovanja zaželjeno, saj bogati človeka in družbo kot tako. Mogoče se bo predstojnica ZRSZ le zganila in vsaj ob dnevu prostovoljstva razposlal vsem svojim podrejenim po vseh Sloveniji ustrezna navodila, da ne bodo več blamirali njo in celotni ZRSZ ter doseženi nivo spoštovanja prostovoljstva v Republiki Sloveniji!

Izjava za javnost ob 5. decembru, mednarodnem dnevu prostovoljstva

V času globalizacije je vsak med nami izpostavljen globalnim problemom, aferam in škandalom. Ti problemi se nas dotaknejo, pa naj bodo realni ali umetno ustvarjeni. Težko je presoditi, kaj je res in kaj ne.

Nekaj pa je res. Naša življenja, vsaj večine nas, so le delno odvisna od teh globalnih resnic ali neresnic. Pomembne stari ustvarjamo doma, v svojem okolju, tam kjer živimo, delamo, vzgajamo otroke in imamo prijatelje. Pomembno je, kako delujemo in živimo. S tem vplivamo na globalno dogajanje in smo tudi sami del njega. V naših življenjih ni najbolj pomembno, kako živijo slavni, ampak, kako živimo sami in s svojim delovanjem vplivamo na življenja drugih. In prav s svojimi dejanji lahko vplivamo tudi na življenja tistih, ki so daleč stran in potrebujejo našo pomoč.

Prostovoljstvo je ena od dejavnosti, ki je v sodobni družbi nujno potrebna za njen razcvet, za tisto, kar je v naših življenjih v resnici najpomembnejše. Kako bomo živeli in kakšno okolje bomo ustvarili zase in svoje otroke. Vsak od nas lahko prispeva v skupnost na različne načine. Zase, za družbo, za svet v katerem živimo.

Pomembno je, da okolja v katerih živimo, to prepoznajo, cenijo in negujejo. Na lokalnem, nacionalnem in širše, globalnem nivoju. Pomembno je, da prostovoljstvo v svoje programe vgradijo tisti, ki vodijo politike na vseh nivojih.

V letu 2008 je vodilo 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljcev, prostovoljstvo v odnosu do države. Marsikdo meni, da je prostovoljstvo nekaj, kar mora teči neodvisno od državnih regulativ in lahko bi bilo tako. Pa vendar je pomembno, da je prostovoljstvo vtkano v vse pore države, kajti le tako lahko država s svojimi instrumenti prostovoljstvu da še dodaten polet in delo, ki ga njeni prebivalci prostovoljsko darujejo v dobro skupnosti, tudi primerno ovrednoti. Prav zato si v Sloveniji prizadevamo za sprejem zakona, s katerim želimo, da se za državo tako pomembna dejavnost, kot je prostovoljstvo, vnese tudi v pravni prostor in se tako ustvarja stimulativen prostor za prostovoljsko delo ljudi. Prostovoljstvo potrebuje posebno obravnavo, dodatne olajšave za organizacije in ljudi, ki prostovoljsko prispevajo v skupno dobro. Država je v službi ljudi, zato mora omogočiti prostor za tiste, ki ji pomagajo pri ustvarjanju kar najboljših pogojev za življenje v njej, in prostovoljske aktivnosti tudi ustrezno podpreti.

V Sloveniji že dolgo čakamo na ustrezen dialog med vlado in civilno družbo, tudi na področju prostovoljstva. Čas je, da se dogovorimo, kako naprej in temu je namenjen tudi letošnji Forum.

Za konec je prav, da se ob mednarodnem dnevu prostovoljstva zahvalimo vsem tistim, ki prostovoljsko podarjajo svojo energijo, čas, znanje, dobro voljo in s tem ustvarjajo prijaznejše okolje za nas vse. To je tisto, kar v resnici nekaj velja.

Slovenska filantropija v imenu Slovenske mreže prostovoljskih organizacij

sprejem za slo.prostovoljce v Vili Podrožnik, desno dr. Danilo Türk, predsednik RS (234 kb) Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemčjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net