TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠČAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
Javni sektor na okopih. Ali res upravičeno?
Kdo so tisti, ki podžigajo strasti... POVZEMAMO:

V Sloveniji je lepo biti sindikalist

Slovenski sindikati niso pripravljeni razkriti svojih plač. Povprečna plača zaposlenega sindikalista je 2426 evrov bruto, kar je 60 odstotkov več od slovenskega povprečja!

Po podatkih statističnega urada (SURS) je sindikalna dejavnost med najbolj donosnimi v državi, saj je povprečna bruto plača zaposlenega v sindikatu za januar znašala 2.426 evrov (1.451 evrov neto), kar je skoraj 60 odstotkov več, kot je istega meseca znašala povprečna slovenska plača (1.529 evrov bruto). Še bolj presenetljiv je podatek, da so plače zaposlenih v sindikatih višje od tistih dejavnosti, ki jih je SURS januarja opredelili kot najbolje plačane. To velja za finančno in zavarovalniško dejavnost, kjer je bila povprečna bruto plača omenjeni mesec 2.190 evrov bruto.

Štrukelj prek 2.000 evrov


Že prejšnji teden smo na večje slovenske sindikate (članek lahko preberete v spodnji povezavi) med drugim poslali vprašanja, ali so njihovi vidnejši člani pripravljeni razkriti dohodninske napovedi. Kot ste že lahko brali, se je na naš poziv odzvala le peščica sindikatov, a še ti z izgovorom, da jim plač po zakonu ni treba razkrivati, bi jih pa razkrili svojemu članstvu. Jasno sta se o višini svoje plače izrekla le Branimir Štrukelj (SVIZ), ki je leta 2009 zaslužil okoli 2.100 evrov neto, in Lidija Jerkič, ki je istega leta dobivala nekaj prek 1.700 evrov neto plače. Sicer pa so imeli vsi sindikati v Sloveniji leta 2010 skupno skoraj 48 milijonov evrov in pol prihodkov, od tega nekaj več kot 42 milijonov iz članarin, dober milijon evrov pa so pridobili tudi iz proračuna.

"To je zgolj povprečje, plače vodilnih so visoke"


V slovenskih sindikatih je redno zaposlenih okoli 220 ljudi, še veliko več jih delo sindikalista opravlja poleg službe, za kar praviloma ne dobijo velik honorar, pravi poznavalec slovenskih sindikatov, ki želi biti neimenovan. "Tisti, ki to delo opravljajo poleg svoje službe, niso problematični. No, nekateri mogoče dobijo ustrezen honorar, recimo tja do 400 evrov mesečno, ki pa si jih zaslužijo, saj tudi nekaj naredijo. Bolj so sporni tisti redno zaposleni, ki skrivajo svoje plačilne listke in imajo poleg same plače, ki je veliko večja od povprečne, tudi številne druge ugodnosti - med drugim tudi do povračila takšnih in drugačnih stroškov. Ni kaj, nekateri se imajo lepo."

"Enkrat sindikalist, vedno sindikalist"


Kot pravi naš sogovornik, je poleg omenjenega še večji privilegij sindikalistov to, da ko enkrat zasedejo svoj položaj , ga zlahka ne spustijo iz rok. "Samo poglejte imena vodilnih sindikalistov, enaka so z nekaterimi izjemami že vrsto let. Čeprav jih volijo njihovi člani, pa vselej zelo uspešno poskrbijo, da skrbno izberejo svoje najožje sodelavce, ki potem pokažejo, katerega je treba podpreti. So praktično nedotakljivi,", pravi še naš sogovornik.

Natisni novico

 
PARADA UČENJA 16.05.2024
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem področju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
ANKETA - MLADI

Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
Junij 2024
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
10 11 12 13 14 15 
16 17 18 19 20 21 22 
23 24 25 26 27 28 29 
30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net