TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
SLOVENIJA
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in član
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
IZSTEKANI ZADNJI TAXI in GABER BRIN, Val 202
19.04.2013, Slovenija

RADIO SLOVENIJA, 2. program - Val 202, petek, 19.4.2013 ob 22.25

IZŠTEKANI: ZADNJI TAXI in GABER BRIN

V oddajo IZŠTEKANI na Valu 202 prihaja kočevski dvojec s krmarjem, sestavljen iz na novo oživljene zasedbe ZADNJI TAXI ter novega, niti leto starega podviga GABER BRIN. Krmar obeh glasbenih pogonov je avtor, kitarist in pevec ROMAN ZUPANČIČ. Oddaja bo ponudila zgodovinski pregled dela tega kroga kočevskih glasbenikov od skupine Grovofo polje sredi devetdesetih do zadnjih uspehov na natečajih Vala 202 »Hočemo dobro glasbo«. Tudi tokrat bo moč oddajo ne le slišati po radiu, temveč tudi videti v neposrednem spletnem video prenosu.

Statistika dela Romana Zupančiča je zavidljiva. Napisal ter tako ali drugače izvajal je nekaj sto skladb različnih žanrov. Njegove pesmi je doslej pelo sedemindvajset različnih izvajalcev. Zmagoval je na festivalu Etnokostel, sodeloval na Slovenski popevki in celo na EMI. In vendar je širšemu slovenskemu občinstvu precej neznan. Oddaja IZŠTEKANI na Valu 202 si je zadala popraviti to zgodovinsko krivico in predstaviti bogato početjeglasbenih rekreativcev iz Kočevja, ki se zbirajo okrog Romana in z njim muzicirajo.

Začelo se je kot ponavadi že v plenicah, najbrž celo v materinem trebuhu, ko je glasba bogatila sedimente v Romanovih možganih. Nadaljevalo se je v letih odraščanja s prvimi poskusi. Zares pa se je začelo, ko jih je Roman napolnil že trideset. V Kočevju, kamor se je bil preselil s Trške gore nad Novim mestom, je osnoval skupino Grofovo polje. Izdali so dve plošči, »Trinogi petelin« (1997) in »Adijo Hans« (1998), ter se po številnih spremembah v zasedbi, v kateri je od izvirnih članov ostal le Roman, pred približno desetletjem odločili za novo ime. Nadeli so si ga po skladbi s prve plošče Grofovega polja »Zadnji Taxi«, kar je sopomenka za mrtvaški voz. Taksi je zapeljal in se več let zložno vozil po rockovskih vijugah kočevskih gozdnih cest. Vrhunec je doživel, ko je Val 202 skladbo »Dež« izbral za zbirko »VAL09 - Imamo dobro glasbo«. S preprosto neposrednostjo in živostjo je postala pravi radijski zadetek in po številu predvajanj verjetno prekaša vse druge skladbe s teh razpisov. Potem pa je Taksiju zmanjkalo bencina...

No, Romanu ga ni, energije in navdiha ima za tri. Ta neumorni glasbenik, glasbeni pedagog, restavrator in bogvekajševse se je pred slabim letom odločil za novo zgodbo in jo poimenoval Gaber Brin. K pesmim je sprva pristopil nekoliko bolj kantavtorsko, a kmalu ugotovil, da brez pajdašev ne bo šlo. Če ni drugega razloga, je dovolj dober razlog že dolgčas. Zato je zbral novo ekipo. In uspešno izvedel prvi prosti met: na zbirko »VAL012 - Imamo dobro glasbo« se je Gaber Brin uvrstil s pesmijo »Šihtarska«. Zgodilo pa se je, da je takorekoč hkrati nekaj olja priteklo tudi v kolesje Zadnjega Taxija... ki je oživel in po novem ovinke seka bolj virtuozno kot kdajkoli.

Izštekani na Valu 202so se odločili obe zgodbi predstaviti hkrati. V petek, 19. aprila 2013 ob 22.25 boste lahko slišali repertoar, ki se razteza od čisto prve skladbe, ki jo je Roman Zupančič kdajkoli napisal, prek Grofovega polja sredi devetdesetih, jagodnega izbora Zadnjega Taxija, novih skladb Gabra Brina - do premiernih predstavitev čisto svežih, še nikoli javno izvajanih skladb obeh zasedb!

Je treba k takemu vabilu še kaj dodati? Aja, nič nismo napisali, kakšno glasbo igrajo... Hm. Veste kaj, ne bomo besedičili o tem. To je glasba za poslušat, ne za modrovat. Pridružite se! Radijsko zvočno izkušnjo lahko obogatite tudi s spletnim video prenosom, le priklikati se morate do spletne strani Vala 202.

POVEZAVE:

www.romanzupancic.si

www.youtube.com/watch?v=BE3Q6heQ_zo

www.youtube.com/watch?v=kTguW8ioXjs

www.val202.si/izstekani , www.facebook.com/izstekani , www.poglej.si/izstekani , www.val202.si

POGLED NAPREJ:10. maja bodo Izštekani gostili pevko KATJO ŠULC, ki je pravkar izdala album z elektroniko in reggaejem podloženih pesmi »Twisted Delight«. Z majhno ekipo glasbenih čarovnikov jo bo izvedla v živo. Seveda pa oddaja ne bo obšla tudi njenega drugega dela, kot so uglasbitve pesmi Mile Kačič in številni šansoni. Skratka: Katja Šulc z vseh glasbenih plati.

Vljudno prosimo, da vest o dogodku širite naprej. Novinarji se lahko akreditirate za poročanje iz zakulisja. Dodatne informacije dobite na naslovu jure.longyka@gmail.com , grega.peterka@rtvslo.si ali po telefonu 051-691-268 (Grega Peterka) oziroma 041-265-060 (Jure Longyka).

Jure Longyka

priponka (208 kb) Natisni novico

 
V službi naroda 27.03.2020
Poziv ministra 27.03.2020
MLADINSKI CENTER PRLEKIJE ZA ZUNANJE OBISKOVALCE TER KORISTNIKE DO NADALJNEGA ZAPRT ! 15.03.2020
OTVORITEV NOVIH PROSTOROV ZA EVROPSKE PROSTOVOLJCE V MLADINSKEM CENTRU PRLEKIJE 11.03.2020
Igrajmo se družabne igre 06.03.2020
ANKETA - MLADI

Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2020
Ne Po To Sr Če Pe So 
 
9 10 11 
12 13 14 15 16 17 18 
19 20 21 22 23 24 25 
26 27 28 29 30  
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Ali boste iskali uporabne informacije na portalu Klopotec.net?
Da, redno
Občasno
Ne
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net