TA TEDEN
GORNJA RADGONA
LENDAVA
LJUBLJANA
LJUTOMER
MARIBOR
MURSKA SOBOTA
ORMOŽ
POMURJE
SLOVENIJA
SPODNJI KAMENŠÈAK
TUJINA
PO VSEBINI
RECENZIJE
ARHIV
OPIS IN POGOJI
SEZNAM
GOSTOVANJE
SPLETNE SKUPINE
MC WIKI
VSTOP
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Soustanovitelj in èlan
Projekt sofinancirajo:

NOVICE
 
NE SPREGLEJTE​! BADco., jutri, v Projektnem prostoru Aksioma
08.05.2013, Komenskega 18, Ljubljana

Aksioma â Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana predstavlja:


BADco.
Odgovornost za videne stvari: Zgodbe v negativnem prostoru

Prostorska intervencija in video inƄtalacija
www.aksioma.org/badco

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana
8. â 24. 5. 2013

Odprtje razstave in sreÄ anje z avtorji: sreda, 8. maj 2013, ob 20. uri

Inline image 3


Odgovornost za videne stvari je prostorska intervencija in video inĆ„talacija na petih kanalih v resniÄ nem Ä asu, katere avtorji so Ä lani zagrebĆ„ke gledaliĆ„ke skupine BADco. Delo je poskus vnoviÄ nega ustvarjanja gledaliĆ„Ä a z drugimi sredstvi, ki obÄ instvo potiska v srediĆ„Ä e odra in ustvarja interaktivno okolje, ki ga strukturira pripoved in ki se osredotoÄ a na etiÄ na vpraĆ„anja, povezana z gledanjem in udeleƞbo v podobah. Delo je nastalo po naroÄ ilu kuratorskega kolektiva WHW in je bilo prviÄ predstavljeno kot del hrvaĆ„ke predstavitve na 54. beneĆ„kem bienalu leta 2011.

Sodobni Ä asi, ki jih zaznamujejo nepretrgana kriza kapitalizma, okoljske katastrofe in izÄ rpavanje skupnih virov, terjajo preureditev gospodarskih in politiÄ nih odnosov v svetovnem merilu. Kot vedno znova sliĆ„imo v delih skupine BADco.: Ko ni dovolj za vse, ni praviÄ nega reda, o katerem bi se lahko pogajali. Deluje in razumljen je lahko le na osnovi aktivnega varovanja razliÄ nih pravic in izkljuÄ itev. Toda poskusi dojemanja sodobnega preoblikovanja globalnega prostora in zamiĆ„ljanja poteka druƞbenega razvoja, ki bi bil drugaÄ en od obstojeÄ ega kapitalistiÄ nega sistema, zaidejo v teƞave na mejah reprezentacije sistemske totalitete in fragmentacije sposobnosti delovanja znotraj le-te. Celo ob sooÄ enju s skrajno nepraviÄ nostjo kolektivna sposobnost zamiĆ„ljanja in naÄ rtovanja skupne prihodnosti ostaja ujeta v podobah, ki ustvarjajajo posploĆ„ene ƞelje, potroĆ„niĆ„ko fragmentacijo odgovornosti in obÄ utek javnega napredka, ki so navsezadnje mobilizirane v sluƞbi vzdrƞevanja in veÄ anja zasebnega dobiÄ ka. Delo skupine BADco. odseva to zagonetno stanje s pomoÄ jo sredstev, ki so jim kot gledaliĆ„kim ustvarjalcem najbliƞja: raziskuje strategije in prostorsko ureditev reprezentacije, prihodnje scenarije in asimetriÄ na dejanja kolektivne komunikacije.

Odgovornost za videne stvari se zaÄ ne kot prostorska intervencija: kot vstavitev zunanjega prostora v razstavni prostor. V galerijskem prostoru bodo naredili repliko obstojeÄ ega zidu galerije in ne-prostor za izvornim zidom je sedaj del razstavnega prostora. Ta ne-prostor je pravzaprav nekakĆ„en umik prostora, dvojna negativnost: to ni povsem ta razstavni prostor, pa tudi ne povsem neko drugo mesto. Ta ne-prostor napolnjujejo video zasloni, ki intervencijo skupine BADco. razĆ„irijo iz prostora v Ä as. Prihajanje in odhajanje ljudi je posneto in predvajano skupaj z vnaprej posnetim materialom, kar ima za posledico to, da obÄ instvo v Ä asu obstaja hkrati z nekom, ki ni navzoÄ v istem prostoru. Podoba je Ä asovni stroj, transport v Ä asu. Odpira in hkrati izkljuÄ uje zamiĆ„ljanje prihodnosti. Sedanjost, preteklost in moƞne prihodnosti se prepletajo in prekrivajo v neskonÄ nost. Trije videoposnetki ponujajo intimne filmske pripovedi; vsaka je dostopna le enemu gledalcu; posnetki govorijo o premikih v prostoru, podobi in Ä loveĆ„ki navzoÄ nosti. Prvi posnetek je fotografski esej. Drugi je meĆ„anica koreografije izvajalcev, ki jih ni v dejanskem razstavnem prostoru, in nenamernega gibanja obiskovalcev, ki so navzoÄ i. Tretji prikazuje posnetke kamere v ƞivo, ki jih obdeluje programska oprema, tako da iz prostora izloÄ a ali vanj dodaja Ä loveĆ„ke figure. Poleg tega Ć„e dva interaktivna videa prikazujeta kratke filmske pripovedi, ki so algoritmiÄ no zmontirane v resniÄ nem Ä asu s pomoÄ jo vnaprej posnetega materiala in materiala v ƞivo, ki ga snemajo kamere v prostoru. In navsezadnje so tu Ć„e koreografske intervencije, ki se v presledkih uprizarjajo med zaÄ etkom dela.

To delo traja kot Ä asovna inĆ„talacija: snema podobe prihodov in odhodov ljudi. GledaliĆ„Ä e, obiÄ ajno podroÄ je dejavnosti skupine BADco., vedno terja navzoÄ nost umetnikov. GledaliĆ„Ä e se ne more zgoditi, Ä e izvajalcev ni tam. In tu, na razstavi, izvajalci vztrajajo v odsotnosti. V posnetih podobah â tako kot bo tudi obÄ instvo. In v podobah na zaslonih bo obÄ instvo videlo navzoÄ nost svojih odsotnih soobiskovalcev, morda pa bo priÄ a tudi odsotnosti lastne navzoÄ nosti. Morda bo postalo sonavzoÄ e v Ä asu z nekom, ki ni sonavzoÄ v prostoru.

Odgovornost za videne stvari terja skopiÄ no dejanje: zelo obsojana sposobnost podob, da pritegnejo naĆ„o domiĆ„ljijo in nadomestijo naĆ„o druƞabnost z njeno simulacijo, je primerljiva z naĆ„o sposobnostjo ustvarjanja vedno novih podob, novih konfiguracij in novih popaÄ enih podob. Tu ni prav niÄ drugaÄ e. BADco. so ustvarili podobe, BADco. so skuĆ„ali ustvariti podobe drugaÄ e. A vendar s tem zadeve Ć„e ni konec. Zdi se, da je v podobah, ki izvabljajo naĆ„o aktivnost v dovzetnem dejanju gledanja, nekaj nedokonÄ anega: naĆ„a vneta sposobnost, da nas lahko nekaj prevzame, naĆ„a strastna pasivnost v predajanju lastni ugrabitvi, naĆ„a popolna zatopljenost v intimnost podob. In akter te dejavnosti ni suvereni, razsvetljeni gledalec (spectator), temveÄ je to opazovalka, ki izgubi tla pod nogami, ko se zatopi v neko podobo, medtem ko podoba izgubi jasnosti, ko opazovalka zaÄ ne razbirati njene podrobnosti, razpletati prizor, s katerim je Ä edalje teƞje vzpostaviti kakrĆ„en koli odnos, ko se opazovalka Ä edalje bolj pribliƞuje, kar terja spiralo branja, odgovornost, ki jo zmoti subjekt podobe, ki ga ni mogoÄ e totalizirati.

Odgovornost za videne stvari temelji na analitiÄ nih uprizoritvenih naÄ elih skupine BADco. To je delo, ki se razvija in ki je predstavljeno kot gledaliĆ„Ä e z drugimi sredstvi â skozi inĆ„talacijo in intervencijo.


BADco. so uprizoritveni kolektiv iz Zagreba, HrvaĆ„ka. Kot zdruƞba Ć„tirih koreografov/plesalcev, dveh dramaturgov in enega filozofa se ƞe od zaÄ etka (2000) sistematiÄ no osredotoÄ ajo na raziskovanje protokolov uprizarjanja, predstavljanja in opazovanja s pomoÄ jo strukturiranja lastnih projektov okrog razliÄ nih formalnih in percepcijskih razmerij in kontekstov. Rekonfiguriranje ustaljenih odnosov med predstavo in obÄ instvom, kljubovanje perspektiviÄ nim danostim in arhitektoniki uprizarjanja, problematiziranje komunikacijskih struktur â zaradi vsega tega so BADco. mednarodno pomemben umetniĆ„ki fenomen in eno najbolj diferenciranih uprizoritvenih doƞivetij. Doslej je skupina ustvarila veÄ kot 15 predstav, ki so jih predstavili po vsej Evropi in v Zdruƞenih drƞavah Amerike.

BADco. so: Pravdan DevlahoviÄ , Ivana IvkoviÄ , Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej PristaĆ„, Nikolina PristaĆ„, Lovro Rumiha and Zrinka Uƞbinec


Projekt je bil predstavljen na 54. mednarodnem likovnem bienalu â BeneĆ„ki bienale, v okviru hrvaĆ„ke postavitve, 2011
Kustosi: What, How and for Whom/WHW
Programska oprema in interaktivna instalacija: Daniel Turing
Oblikovanje svetlobe: Alan VukeliÄ â ¨
Kinematografija in fotografija: Dinko RupÄ iÄ â ¨
PomoÄ nik fotografije: Hrvoje FranjiÄ â ¨
Montaƞa videa: Iva KraljeviÄ â ¨
Kostumografija: Silvio VujiÄ iÄ â ¨
Arhitekt: Ana Martina BakiÄ â ¨
Dodatni izvajalec: Ivo KuƄek⠨
Arhitekturna vizualizacija: Antun SevƄek⠨
Pripravljalci: Igor PauƄka, Slaven Josip Delalle⠨
Asistentka produkcije: Valentina OreĆ„iÄ â ¨
Modelarji: Lidija ĆœivkoviÄ , Ivana Hribar, Barbara Radeljâ ¨
Promocijske fotografije: Dinko RupÄ iÄ , Ivan KuhariÄ â ¨
Rekviziti: delavnica ZagrebĆ„kega gledaliĆ„Ä a mladih
Koprodukcija: BADco., Ministrstvo za kulturo Republike HrvaĆ„le in ZagrebĆ„ko gledaliĆ„Ä e mladih.
Projekt so podprli: Mestni urad za kulturo, Ć„olstvo in Ć„port - Mesto Zagreb


Produkcija postavitve v Ljubljani: Aksioma â Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2013
www.aksioma.org

UmetniƄki vodja: Janez JanƄa
IzvrƄna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca ZupaniÄ
TehniÄ ni vodja: Valter UdoviÄ iÄ

Zahvala: Ljudmila


Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL- Oddelek za kulturo.
Sponzor: Datacenter d.o.o.



Kontakti:
Sonja Grdina, 0590 54360, sonjagrdina@gmail.com
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Neubergerjeva 25, 1000 Ljubljana, Slovenija
www.aksioma.org

Natisni novico

 
Program usposabljanja digitalnih kompetenc 20.11.2023
Usposobljanje na digitalnem podroèju 02.11.2023
Digitalne kompetence 30.10.2023
Festival migranskega filma 08.06.2023
Podoživimo Nemèjio 07.06.2023
ANKETA - MLADI





Javno dostopne točke
Regionalni pomurski multimedijski center – RPMMC pri Mladinskem centru Prlekije
KID Kibla, Maribor
Mladinski center Krško
Zavod Lokalpatriot
KUD France Prešern Trnovo – Ljudmila
KID Pina Koper
Masovna - Nova Gorica
Zavod K6/4
Mat kultra
MIKK Murska Sobota
Art center
Mladinski center Slovenj Gradec
Multimedijski center Gorenjske
Društvo Hiša kulture
Mladinski center Velenje
April 2024
Ne Po To Sr Èe Pe So 
 
10 11 12 13 
14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 
28 29 30  
rEUral
Občina Razkrižje
Občina Ljutomer
Občina Ormož
Občina Murska Sobota
Občina Gornja Radgona
Občina Lendava
Brezplačni SMS-i
Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.
Veste zakaj je pomembno Evropsko leto mladih ?
DA
NE
KLOPOTEC.NET - REGIONALNI POMURSKI MULTIMEDIJSKI PORTAL
Lastnik in ustanovitelj: MLADINSKI CENTER PRLEKIJE, Spodnji Kamenščak 23, 9240 LJUTOMER, tel.: 02 58 48 033; fax: 02 58 48 034; gsm: 031 525 367; e-mail: mcp@siol.net